Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-29 15:30:00

A főpolgármester kettős megoldást javasol

Tarlós: létezik a hajléktalanbűnözés

A hajléktalankérdés kettős megoldást kíván, mert egyrészt szociális, másrészt igenis rendészeti probléma, mert a hajléktalanok egy része egyértelműen radikalizálódik - jelentette ki a főpolgármester hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Tarlós István felvetette, hogy ha most ennyire megoldatlannak és súlyosnak ítélik a hajléktalanproblémát, akkor az előző városvezetés „mi a fészkes fenét csinált 20 évig, hogyha itt tartunk, hogy még mindig az aluljáróból kell kiköltöztetni a hajléktalanokat?” A városvezető szerint a kérdés nemcsak szociális, hanem rendészeti probléma is, amire példaként említette a csepeli esetet. A Csepelen augusztusban talált elásott holttestek ügyével hajléktalanokat hoztak összefüggésbe.


„Lesznek ilyen csepeli esetek meg elásott emberek”

Tarlós István úgy fogalmazott: „Ha azt akarják, hogy Magyarországon is olyan állapotok következzenek be, mint más olyan államokban, ahol mindenki elborzad, ha a hírekben látja, hallja, olvassa, hogy mi történt, akkor tessék csak heccelni, tessék csak uszítani, azt mondani, hogy itt embertelenül kezelik a kérdést, tessék azt mondani, hogy a hajléktalanproblémának semmi köze nincs a rendészethez, aztán majd lesznek ilyen csepeli esetek meg elásott emberek időnként.”


Rendészeti probléma? Fotó innen

– Létezik olyan, hogy hajléktalanbűnözés, ha tetszik, ha nem – jelentette ki a főpolgármester, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ha hajléktalan bűnözik, az ugyanolyan, mintha bárki más tenné ezt. Tarlós István az aluljárókat érintő szigorítással kapcsolatban elmondta: valószínűleg nem attól lett hatezer hajléktalan Budapesten, hogy „120 hajléktalannak nem engedtük, hogy életvitelszerűen használja az aluljárókat”. Jelezte: ezt a jövőben sem fogják megengedni.
Ismertetése szerint a Társadalmi Megbékélés Programjában érintett 120 emberből 86-an elfogadták az ellátást, elhelyezést.

Valamit kezdeni kell a „hajléktalantanyákkal” is – mondta –, a csepeli sem fél éve van ott, hanem évek óta, akárcsak a Ferihegyi út mentén található telep. A városvezető tájékoztatása szerint három nagy épületet újítanak fel egyidejűleg a hajléktalanság mérséklésére. Ezek egyike a salgótarjáni úton, két másik pedig Budán, a Rév utcában található. Mint mondta, emberi körülményeket és a főváros cégeinél munkalehetőséget kínálnak az érintetteknek. Jelezte: nem várható el, hogy a főváros lakást adjon a hajléktalanoknak és „tökéletesen munkaképes emberektől ne várja el cserébe, hogy dolgozzanak”.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.