Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-18 11:12:00

Lehet, hogy kifizetik majd a bentragadt napokat

Szabadság és megváltás az új munka-törvénykönyvben

A szabadság megváltásának lehetőségét, valamint a prémium, jutalom és bónusz szabályait is rögzíteni kell az új Munka törvénykönyvében.

A BDO Magyarország Tanácsadó Kft. MTI-hez eljuttatott közleménye hangsúlyozza: a szabadságot alapvetően természetben kell kiadni, azonban célszerű lenne lehetővé tenni, hogy ha a munkavállalók ki nem adott szabadsága az évek során egy deklarált irányszámot meghalad, valamelyik érintett fél kezdeményezhesse a szabadság megváltását anélkül, hogy azt jogszabály büntetné.


Prémium, jutalom és bónusz

Jelenleg a szabadságot megváltani csak a munkaviszony megszűnésekor lehet, a felhalmozódott szabadságokkal pedig a foglalkoztatók a legjobb szándékuk ellenére sem mindig tudnak mit kezdeni - fűzi hozzá a BDO. Hasonló javaslatot egyébként a munkaadói szervezetek is megfogalmaztak azon egységes észrevételeik között, amelyet a Munka törvénykönyve tervezetéhez fűztek. Ők is úgy vélik hogy a szabadság megváltás lehetőségeit - kollektív szerződésben foglalt feltételek szerint - bővíteni lehetne. Speciális esetekben indokolt lehet, hogy a több éve „bennragadt" szabadságnapokat - elsősorban a munkavállaló kezdeményezésére - a munkáltató pénzzel megválthassa.

A BDO javasolja azt is, hogy az új kódexben egyértelműen szerepeljen a prémium, jutalom és a bónusz fogalma, az ezekre való jogosultság szabályai, valamint rendezzék az eljárási kérdéseket. A jelenlegi tervezet ezeket semmilyen formában nem rendezi, pedig gyakran alkalmazott juttatási elemekről van szó - hangsúlyozza a cég.

Indítványozzák azt is, hogy pontosabb szabályok legyenek a munkaidő-nyilvántartásra vonatkozóan. A koncepcióban szereplő szabályozás továbbra sem tesz eleget annak a régi munkáltatói igénynek, hogy pontos jogszabályi alapjai legyenek a munkaügyi ellenőrzések során egyébként megkövetelt szempontoknak. Példaként említik, hogy az Mt. nem írja elő, milyen jelenléti ívet vezessen a foglalkoztató, egyénit vagy csoportosat, hetit vagy havit, azt alá kell-e írni, vagy sem, holott az ezzel kapcsolatos hiányosságok az egyik leggyakoribb okai a munkaügyi bírságok kiszabásának.


Nem kötelező előleget adni

Az új Mt.-ben rögzíteni kell a munkabérelőleg szabályait is a BDO szerint, és el kell ismerni az előszerződés intézményét. A munkabér-előlegről kifejtik: a jelenlegi munkaügyi gyakorlatban a munkabér-előleggel kapcsolatos kérdéseket jellemzően a kollektív szerződésben rendezik a munkáltatók. Általában ebben szabályozzák, hogy a próbaidő alatt nyújtható-e bérelőleg vagy sem, a munkaviszony megszűnése esetén a munkavállaló hogyan és milyen formában köteles megfizetni az előleget.

Ugyanakkor a munkabérelőleg nyújtásának nem feltétele a kollektív szerződés megléte, illetve a juttatás abban történő rendezése. Ily módon az alkalmazás, illetve annak feltételei sok helyen kizárólag a munkáltató belátására van bízva - jegyzi meg a tanácsadó cég.

 

MTI


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Munka Törvénykönyve
  • Karácsonyi vérengzés a megyei önkormányzatoknál
  • Így kedvez a munkaadóknak az új törvény
  • Elfogadták az új Munka Törvénykönyvét
  • Bérrabszolgákról beszél az LMP
  • Titkos szavazás a Parlamentben
  • Baj van a munka törvénykönyvével
  • Megszülethet az új munka törvénykönyve a jövő héten
  • Jobbik: eladták a lelküket a szakszervezetek
  • Megreformálja az országot az új munka törvénykönyve?
  • Nehezíti az érdekvédelmet a Munka törvénykönyve

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.