Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-27 15:20:00

Bátorítani kell a hit markánsabb felvállalását

Súlyos károkat okoz a vallásgyakorlás korlátozása

Az Európai Unió folyamatosan kiemelt figyelemmel kíséri az egyes országokban kialakuló vallási tendenciákat, vitákat, és próbálja elősegíteni a felekezeti, kultúrális párbeszédet.

A burka betiltása Franciaországban, az olaszországi feszületbotrány, vagy épp a muzulmán-keresztény feszültségek Angliában, mind mind azt mutatják, hogy erre szükség is van, írja a vatikáni John Flynn atya a zenit.org-on.

Az Európai Bizottság nemrég egy teljes körű, átfogó kutatást indított Religare néven, ami a vallási és világi folyamatok teljes feltérképezését tűzte ki célúl. A hivatalos leírás szerint a kutatás „abból a feltételezésből indul ki, hogy a társadalmi egyenlőséghez és az egyén szabadságához elengedhetetlen feltétel a vallásgyakorlás szabadsága. A vallási szokások gondolati, kulturális és társadalmi szinten is konfrontálódhatnak egymással. Ennek okait kell minél átfogóbban megismernünk és kiértékelnünk.” A kutatás 2010 februárjában indult, és az eredeti tervek szerint három évig tart. A kutatásban részt vevő Keresztények Elleni Diszkrimináció Intézete nemrég publikált részeredményeket az általuk vizsgált területről.


Alapvető emberi jog és egészséges is

A szabad vallásgyakorlás alapvető emberi jog, és ezt minden fontosabb demokratikus emberi jogi dokumentum deklarálta is az elmúlt évszázadokban. Ugyanakkor nem csupán az egyén szabadságát érinti, hanem azt is, hogy vallását közösségben gyakorolhassa – fogalmaz a KEDI. A vallás és ezen belül is a keresztény hit hatalmas érték a társadalomnak. A hívő emberek egészségesebben élnek, magasabb életkort élnek meg, stabilabbak a párkapcsolataik és bőkezűbbek mint az átlag, vonható le a felmérés most publikált részeredményeből. A szabad vallásgyakorlás mindennapi életre tett hatásai tehát azt mutatják, hogy mindenképpen érdemes bátorítani a vallási közösségeket hitük minél markánsabb felvállalására.


A pápa kiáll a vallásszabadság mellett
 

– A vallásszabadsághoz való jog az emberi személyiség elidegeníthetetlen méltóságában gyökeredzik. – mondta XVI. Benedek pápa a Béke Világnapján, idén január elsején. A Vatikán szerint a vallásszabadságnak megvannak a maga gyümölcsei, mind társadalmi, mind kulturális szinten, éppen ezért az egyháznak támogatnia kell minden erre irányuló törekvést.

-mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.