Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-23 11:00:00

Magánvéleményét hangoztatja az elnök

Stratégiai Szövetség a kórházakért vagy ellenük?

Míg a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület üdvözli az egészségügyi átalakításokkal kapcsolatos kormányzati terveket, addig a Magyar Kórházszövetségnél aggódva figyelik az intézkedéseket.

„Kórházi érdekvédő szervezetek üdvözölték és fontos lépésnek nevezték az egészségügyet érintő átalakítások terveinek bejelentését.” Ez a sajtóban megjelent mondat igencsak borzolta a kedélyeket a kórházi érdekvédő szervezetnél. Az alig tucatnyi tagot számláló, Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület hivatalos véleményét ugyanis nem mindenben osztja a 146 intézményt képviselő Magyar Kórházszövetség.


Félbe vágva?

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke mostanában gyakrabban nyilatkozik a sajtónak, mint a kórházszövetség vezetője. A miskolci kórházat igazgató Csiba Gábor nemcsak a Semmelweis Terv mielőbbi megvalósítását szorgalmazza, de azt a gondolatát sem rejti véka alá, miszerint felére csökkenhet a kórházak száma.

A szövetség elnöke nemrégiben úgy nyilatkozott: az államosítás következménye, hogy kevesebb lesz a kórház, de ez nem jelenti azt, hogy állások szűnnek meg. Meggyőződése szerint elindul egy olyan folyamat, amely átláthatóvá teszi a rendszert. A szövetség első embere számokkal is igyekezett alátámasztani igazát. Noha a Magyar Kórházszövetségnél még nem tudják, mekkora az adósságállomány, Csiba Gábor becslései alapján eléri a 40-45 milliárd forintot a kórházak lejárt beszállítói tartozása. Számításai szerint, ha nem kap forráspótlást az egészségügy, akkor ez az összeg decemberre 60-70 milliárdra nőhet.


Érte vagy ellene?

Portálunk több olyan intézmény vezetőjét is kereste, amelyek tagként szerepelnek a szövetség honlapján, ám nyilatkozni senki nem akart, így nem tudni, hogy vajon az elnök saját, avagy az általa képviselt kórházak véleményét hangoztatja-e. A szervezeti honlap tanúsága szerint egyébként a szövetségnek tagja a veszprémi kórház is, amelynek főigazgatója Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke. (Kerestük őt is, ám szabadsága miatt nem tudott nyilatkozni portálunknak.) Tehát csak annyi biztos, hogy a Magyar Kórházszövetségnél aggódva figyelik a kormányzati törekvéseket.


Merre tovább? Fotó innen

Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) korábbi elnöke a mindennapi.hu-nak azt mondta: valóban szükség volna szerkezeti átalakításra, ám ez nem jelentheti az intézmények számának radikális csökkentését. Az MKSZ-nél sohasem mondhatnak olyat, hogy kevesebb is elég volna, hiszen a szövetség minden egyes intézmény érdekét képviseli és a megszüntetés senkinek nem lehet az érdeke.

Az átalakítást nem a számológép fölött kell elkezdeni – mutatott rá Varga Ferenc. Elmondása szerint mindenek előtt azt kell megvizsgálni, hogy az egyes kórházak humánerőforrásai megfelelnek-e a szükséges minimum-feltételeknek, és ha nem, akkor újra kell gondolni a működést. Egy kórházban ugyanis a betegellátás biztonságának szempontjából kell megvizsgálni a helyzetet, a fiskális szempontok csak ezután következhetnek. Ha például nincs neurológus szakorvos az intézményben, akkor nem biztos, hogy neurológiai osztályt kell fenntartani.


Extrém ötletek

Csiba Gábor nevéhez több olyan javaslat, ötlet is köthető, amelynek egy része immár kormányhatározattá nőtte ki magát. Ilyen például a hamburgeradóként elhíresült népegészségügyi termékdíj is, amelyet – sok vitát követően – szeptemberben be is vezetnek.
A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület vezetője azonban nem elégedett meg ezzel, az új adónemet kivetette volna másra is. Extrém adót vetne ki például a sportolókra (külön biztosítást köttetne velük) és a közúti balesetekben vétkes ittas vezetőkkel fizettetné ki a kezelés költségeit. A hamburgeradón kívül a szakállamtitkárság érdemben nem foglalkozik Csiba Gábor további javaslataival.

Az egyesület elnöke azonban nemcsak az ötleteivel került a lapok címoldalára. Néhány hónapja a tűzoltóktól kért kártérítést, amiatt, mert feszítővassal szabadítottak ki egy életveszélyes sérültet az általa vezetett kórház elakadt liftjéből. Csiba Gábor többszázezer forintos kárról beszélt, amelyet végül is nem kellett kifizetniük a tűzoltóknak.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Összeomlik az egészségügyi ellátás?
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.