Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-09 14:14:00

Mindenki fél a terrortól

Statisztika: jogos volt bin Laden kivégzése

A világ lakosságának 76 százaléka szerint az USA jogosan végzett Osama bin Ladennel, mutat rá az Ipsos legfrissebb kutatása, ám a felmérés azt is megállapítja, hogy a lényeg mit sem változott: a nemzetek között továbbra is félelem uralkodik.

A Reuters News számára készült legfrissebb Ipsos felmérés szerint a kutatásban résztvevő 22 ország válaszadóinak háromnegyede, pontosan 76 százaléka szerint az Egyesült Államok jogosan járt el, amikor felkutatta és likvidálta Oszama bin Ladent. Az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének megtámadását követő héten több mint 17 ezer embert kérdeztek meg, az eredmények alapján megállapítható: a Föld lakóinak csupán 15 százaléka véli úgy, hogy ezután kevesebb al-Kaida támadás várható, 41 százalékuk szerint ennek éppen ellenkezőjére kell számítani.

Csupán a válaszadók 11 százaléka szerint hoz nagyobb biztonságot bin Laden halála, 26 százalék szerint veszélyesebb lesz a világ, mint korábban volt. Minthogy Oszama bin Ladent személyes felelősség terheli abban a 2001. szeptember 11-i támadásban, amelynek során eltérített repülőgépek lerombolták a New York-i World Trade Center tornyait, a világ lakosságának döntő többsége úgy véli, hogy az Egyesült Államok igazságot szolgáltatott bin Laden felkutatásával és meggyilkolásával.

Tízből négyen a jelenleginél több terrorcselekményre számítanak a jövőben, ennél is többen, a megkérdezettek 44 százaléka gondolja úgy, hogy nem lesz változás a korábbiakhoz képest. Az Egyesült Államokban csupán tízből ketten, a válaszadók 19 százaléka számít kevesebb támadásra, míg 35 százalékuk több terrorcselekményt prognosztizál. A válaszadók fele szerint nem lesz változás a korábbi helyzethez képest.

India polgárainak 38 százaléka kevesebb, 35 százaléka több al-Kaida támadást prognosztizál a terrorista vezető halálával. Csupán tízből egy ember érzi magát nagyobb biztonságban bin Laden likvidálásával. A világ lakosságát tekintve ez az adat 11 százalékra tehető, míg 22 ország válaszadóinak egynegyede nyugodt kevésbé, mint korábban.

Leginkább India lakói érzik magukat nagyobb biztonságban, őket Indonézia 20 százalékkal, az Egyesült Államok 18 százalékkal, Brazília pedig 15 százalékkal követi. Legkevésbé Franciaország és Argentína polgárai nyugodtak a várható terrorcselekmények miatt (4 százalékuk), Belgiumban ez az adat 5 százalék, csakúgy, mint Magyarország lakói között.

 

Ipsos/ -mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Terrorizmus
  • Eljárás nélkül tartják fogva a rabokat
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • A vírus, amely könnyen biológiai fegyver lehet
  • Öt éve elrabolt FBI-ügynök kéri Amerika segítségét
  • CIA-ügynököket tartóztattak le a hatóságok
  • Amerika fél a terrorizmustól, de a gazdaságtól jobban
  • Csőbombás terroristát fogtak el New Yorkban
  • Mi motiválja valójában a terroristákat?
  • „A mi keresztünkön nincsen horog”
  • Kiszabadultak az emberrablók karmaiból

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.