Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-14 11:48:00

Kötelező feltüntetni a csomagoláson

Sokan nem is tudják, hogy áltejet isznak

Egyre nagyobb az érdeklődés a kizárólag növényi alapanyagokból készült, tejjellegű készítmények iránt. Az úgynevezett imitátumokat szigorúan szabályozzák, sokan azonban nem tudják, hogy ilyen készítményt fogyasztanak.

A tejtermék-imitátumok külön csoportot képeznek az utánzott élelmiszer-ipari termékek nagy családján belül. Már az áltejtermékek megnevezését illetően is igen nagy szigorúság tapasztalható: jogszabály mondja ki ugyanis, hogy ezek csomagolásán még szóösszetételben sem szerepelhet a tej szó, helyette fantázianeveket használhatnak, ilyen a családi ital, frissföl vagy reggeli ital.

Az utánzott élelmiszer-ipari termékek fejlesztését és gyártását emberjogi szervezetek indítványozására kezdték el a milliókat érintő éhínség mérséklésére. Ezek ugyanis jóval olcsóbban állíthatók elő, mint a hagyományos (valódi) termékek, így a szegényekhez is eljuthatnak. Idővel kiderült, hogy a kezdeményezés nem sokat javított az éhezők helyzetén, viszont a gazdaságilag fejlett országokban teret nyert, főként a termékek viszonylagos olcsósága miatt. Korábbi felmérésekből azonban kiderült, sokan, főként az idős korú fogyasztók közül, nem is sejtik, hogy nem valódi, teljes tejet isznak.

A tejalapú italokat a Magyar Élelmiszerkönyv olyan készítményekként határozza meg, amelyekben a tejhányad legalább 50 százalék, de nem éri el a 70-et, előállításukhoz pedig írót, permeátumot, vizet és ezek keverékeit használják föl, megengedett továbbá ízesítő, színező és szükség szerint egyéb adalékanyagok alkalmazása. Fontos jellemző, hogy tejfehérje-tartalmuknak nem kell elérniük a hagyományos (valódi) tejtermékekre vonatkozó 2,1 százalékot, elég megfelelniük az 1,5 százalékos előírásnak. Ez táplálkozásbiológiai szempontból azért lényeges, mert a valódi tej az egyik legjobban felszívódó és hasznosuló kalciumforrás az élelmiszerek között, és az áltejek kevesebb tejfehérje tartalma miatt ezek a termékek kevesebb kalciumot is adnak a szervezetnek.

Mivel az élelmiszerkönyv nem tartalmaz korlátozásokat a tejzsírra nézve, ezen termékek zsírtartalmát részben vagy teljesen növényi eredetű zsiradékra lehet cserélni, ami leginkább kókusz- vagy pálmazsír. A tejtermék-imitátum zsírtartalmát a valódi tejhez hasonlóan sovány (zsírszegény), félzsíros vagy zsíros elnevezésekkel illetik.

Külön kell szólni az úgynevezett permeátumról, az áltejtermékekben legnagyobb arányban szereplő összetevőről. Ezt úgy nyerik, hogy a teljes tejet ultraszűrőn eresztik át, miközben a tej fehérje- és zsírtartalom szinte száz százalékban fönnmarad. A szürlemény, a permeátum savószerű anyagának segítségével növelik meg a tejalapú italok térfogatát, és érik el például a tejhez hasonló folyékonyságot. A zsírtartalmat kisebb részben tejszínnel, nagyobb arányban növényi zsírral helyettesítik, míg a fehérjetartalmat tejfehérje-koncentrátummal vagy tejjel hozzák a kívánt szintre.


Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.