Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-26 19:50:00

Az igazán nagy bajban levők nem vehetik igénybe

Ördög a részletekben: kinek jó az árfolyamrögzítés?

A hétfőn megjelent rendelet sok dologban eloszlatta a kétségeket, ám a fő kérdés megmarad: mégis kinek jó a rögzített árfolyam?

Augusztus 22-e óta olvasható a Magyar Közlönyben az árfolyamrögzítésről szóló rendelet. Hosszasan biztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium a hiteleseket, kérjék minél előbb az árfolyamcsökkentést, mert akkor már a szeptemberi törlesztőrészletük alacsonyabb lesz. A várt banki roham azonban nem valósult meg. Vajon miért?


Először nézzük, mit tartalmaz a rendelet!

Legfeljebb 15 %-kal nőhet 2015 után a gyűjtőszámlán felhalmozott összeg részlete, így évekkel hosszabbodhat a futamidő. Új információ, hogy az adósnak van lehetősége magasabb törlesztőrészletet vállalni, ha a rögzített árfolyam-alkalmazási időszak lejárta előtti 60-ik napig írásban kéri ezt a bankjától.

A kérelemben az adós meghatározza a havonta fizetendő törlesztőrészlet összegét. A bank a megjelölt maximum havi részlet alapján állapítja meg a  futamidőt és a havonta esedékes törlesztő részlet összegét. A hosszabbítás legfeljebb az adós 75. életéve betöltéséig terjedhet. Ez az időlimit vonatkozik a devizahitelre és a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozásra is. Ráadásul a kormány maximum 30 év futamidő-hosszabbítást engedélyez az eredeti futamidőhöz képest. Árfolyamrögzítést az kérhet, akinek a devizakölcsönből származó fizetési késedelme nem haladja meg a 90 napot, és nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt.

Arra külön felhívja a kormány a figyelmet, hogy azoknak érdemes átváltani a szerződésüket, akik átmenetileg (például a munkahely elvesztése miatt) nem tudják a magasabb részleteket fizetni. Az eredeti konstrukció megtartása lenne az ideális – hangsúlyozza a közlemény. A közjegyzői díj is változott, bár a közjegyzők egyszeri 10-20 ezer forintos díj megállapítását kérték, ezt eltörölte a rendelet. A szerződésmódosítás költségeit a hitelezőknek, azaz a bankoknak kell állniuk.


Aki tud kivár, aki tényleg bajban van, nem igényelhet

Valószínűleg azért nem indult hatalmas roham az árfolyamgátért, mert a futamidő meghosszabbítása (akár 25-30 plusz év) már olyan beláthatatlan időintervallum, amire senki sem mer vállalkozni. A romló gazdasági mutatók és a létszámleépítések sem ösztönzik az embereket. A közjegyzői díj elengedése szép gesztus, de csupán 15 000 forinttal kell kevesebbet fizetnie  az adósnak, cserébe viszont 2015. január 1-jétől szinte a teljes tőketartozása hátravan még. Azt sem igazán hangsúlyozta a rendelet, hogy a rögzített ár sem fix, hiszen a bankok kamata pozitív-negatív irányba változhat, de a svájci központi bank alapkamata is befolyásolja az összeget. Illetve az is csak most lett világos a legtöbb adósnak, hogy a későbbi 15 %-os korlát csak a gyűjtőszámlára vonatkozik, nem a devizahitelre.

Az életkorra vonatkozó kritérium is értelmezési kérdéseket vetett fel, de a bankok egyértelműen fogalmaznak: a 75. életév betöltése előtt rendezni kell az adósságot, ebben az esetben nem igényelhető a 15 %-os árfolyamgát. Az az eset elképzelhetetlen, hogy valakinek túlfut a futamideje, és a bank elengedi a tartozását – ilyenkor egy összegben beszedik a fennmaradt tartozást vagy bevonnák az örökösöket is a szerződésbe. A legtöbb adós kivár, hátha közeledik egymáshoz a napi és a rögzített árfolyam. Az igazán nagy bajban lévők már több mint 90 napja nem fizettek, ezért ők igénybe sem vehetik ezt az opciót.

 

A kormány  szeptember 11-ig tartó televíziós és rádiós kampányt indított az árfolyamrögzítésről. A kampány költségkerete bruttó 50 millió forint.

 

 

AE

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.