Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-08 12:22:00

Rohamot okozhat a dinnye és a tengeri rák

Nyári gyermekallergiák: veszélyes túlkényeztetés

Akár asztmás rohamot is okozhat a kisgyermekeknél a dinnye, a paradicsom és számos, amúgy egészséges nyári kedvenc. A szülők többsége ugyanis nem ismeri a keresztallergia veszélyeit, mint ahogyan a megfelelő táplálással sincs tisztában.

Nemcsak fűben-fában, hanem a tányéron is számos ellenség leselkedhet a kisgyermekekre. A tudatos szülők közül is csak kevesen ismerik a keresztallergia fogalmát, nem tudják, hogy az amúgy egészséges zöldségek és gyümölcsök súlyosbíthatják az allergiások tüneteit – figyelmeztet Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyógyintézet orvosa.


Erősített reakciók

A gyermekgyógyász portálunknak elmagyarázta a keresztallergia lényegét: a pollenekben és bizonyos ételekben hasonló részecskék vannak, amelyek így erősíthetik a kicsik allergiás tüneteit. A parlagfűre érzékeny gyerekeknél keresztallergiát okozhat a dinnye, a paradicsom és a banán, a fekete ürömre érzékenyek kerüljék a zeller és a sárgarépa fogyasztását. Nyírfapollen-allergiásoknál a zeller, a kömény, a kapor, a legtöbb olajos mag, a sárgabarack, az őszibarack, a körte, a szilva, az alma, a cseresznye, a kivi, de a sárgarépa, a burgonya, a paradicsom és a paprika is súlyos allergiás reakciókat válthat ki.

Ugyancsak kevesen gondolnák, hogy a pollenérzékenyeknél bizonyos fűszerek is allergiás tüneteket válthatnak ki: így a paprika, a bors, a tárkony, a kömény, az ánizs, a curry, a bazsalikom, a koriander és az oregano.


Egészségre veszélyes rákok

Nemcsak a pollenallergiások, a házi porra érzékenyek is veszélyben vannak, ha a szülők a közkedvelt tengerparti nyaralóhelyek csemegéivel, a rákfélékkel próbálják kényeztetni a gyereket – teszi hozzá a Svábhegyi Gyógyintézet szakértője.

Kovács Tibor szerint komoly problémát jelent, hogy ugyan az allergia gyógyszeres kezelését pontos diagnózisnak kell megelőznie, éppen a pollenszezonban hosszú előjegyzési időkre kell számítaniuk a szülőknek. Mindezek tükrében nagyon fontos, hogy ha sejthető az allergia (például előfordult a családban, vagy korábban voltak a betegségre utaló tünetek), a gyermek kerülje a keresztallergiát kiváltó étkeket – hangsúlyozza a gyermekgyógyász.

A nyári kényeztetéssel kapcsolatban a keresztallergián kívül az elhízást is meg kell említeni. Jóllehet, a szülők tudják, hogy veszélyes lehet a túlsúly, mégis gyakran legyintenek rá, pedig a Svábhegyi Gyógyintézetben számos olyan kövér gyermeket kezelnek, akinél a pluszkilók már nemcsak esztétikai problémát, hanem valamilyen betegséget okoznak.


A hízás gyermekjárvány

Borka Péter gyógytornászként próbál segíteni az érintetteken. A szakember felhívja a figyelmet arra, hogy a gyermekkori elhízás járványszerűen terjed a fejlett világban. A magyar 6−11 éves korosztályban az utóbbi negyven évben 6,5 százalékról 17 százalékra, a 12−19 éves korosztályban 5 százalékról 17,6 százalékra nőtt a túlsúlyos és elhízott gyermekek aránya.

Az elhízás következtében nagyon gyakran alakul ki az amúgy idősekre jellemző, úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség. A diabetes mellitus egészségügyi kockázata szinte felmérhetetlen. Sokan szív-érrendszeri katasztrófát emlegetnek, hiszen a cukorbaj ilyen típusú komplikációi jóval gyorsabban jelentkeznek gyermek-, mint felnőttkorban. A szemünk láttára nő fel egy olyan generáció, amelynek a tagjai közül sokan a 30-as éveikben valamilyen szívelégtelenségben fognak szenvedni, a 40-es éveikben pedig sokukat a szüleik temethetnek el – vázolt sötét jövőképet a Svábhegyi Gyógyintézet szakértője.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.