Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-12-07 14:30:00

Nem csak a rossz adóst bélyegzi meg a bankrendszer

Nincs hitele? Attól még BAR-listás lehet!

Téved, aki azt hiszi, hogy bár nincs hitele, nem szerepelhet a rossz adósokat regisztráló BAR-listán. Akár egy nyitva felejtett bankszámla is elég ahhoz, hogy megbélyegezzenek valakit.

A szerkesztőségünket megkereső M. Sándor meglepetésre készült, ám őt érte meglepetés. Mégpedig nem a kellemes fajtából. Az idős férfi egy tévét akart vásárolni, amit karácsonyi ajándéknak szánt. A csaknem kétszázezer forintos készülékre nem volt félretéve az összeg, ezért az első útja az áruhitel-ügyintéző felé vezetett.


Elég egy nyitva felejtett számla

A hitelkérelmező bár elmúlt 70 éves, a kölcsönre – elvileg – mégis jogosult, mivel – a hagyományos hitelekkel ellentétben – ez esetben nem húztak felső korhatárt. Az ügyintéző azonban közölte: nem kaphat hitelt, mert a neve rajta van a BAR-listán. M. Sándor szinte megdermedt a rémülettel vegyült értetlenségtől. Több hétbe telt, mire kiderítette, hiába nincs hitele, egy rég feledésbe merült bankszámla miatt került az alapvetően rossz adósokat lajstromba vevő listára.

Az eset nem egyedi – tudta meg a mindennapi.hu. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője elmondta: a „listázáshoz” valóban elegendő egy véletlenül nyitva felejtetett bankszámla, amelynek rendezetlen fenntartási költsége meghaladta a minimálbért, és az ügyfél több mint 90 napja nem rendezte az ebbéli hátralékát. Binder István tájékoztatása szerint ha a jogszabályban előírt feltételek teljesülnek, a bank jogosan teszi fel az ügyfelet a BAR-listaként közismert Központi Hitelinformációs Rendszerre (KHR).

KHR-ben sok olyan ügyfél található, aki nem azért került oda, mert nem fizette rendszeresen a kölcsönét, hanem hanyagsága miatt, egyebek mellett a hitelkártyával kapcsolatos probléma miatt vált nem hitelezhetővé.


Fel könnyű, le nehéz


Gyakorta csak akkor derül ki, hogy listára kerül valaki, amikor hiteligénylés mellett dönt. A jóhiszemű, ám hanyag banki ügyfelek általában azonnal rendezik a hátralékukat, ám a kért hitelt mégsem kapják meg – mondják a szakértők. Megtudtuk: amilyen könnyű felkerülni a listára, éppen olyan nehéz lekerülni onnan. A hátralék kifizetését követően ugyanis öt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a listára került személy úgynevezett passzív státusba kerülhessen.

Noha a pénzintézet köteles legalább 30 nappal a „listázás” előtt értesíteni az ügyfelet, vannak esetek, amikor ezt nem teszik meg, például, ha a számlájáról megfeledkező ügyfél elköltözött. Ez azonban nem jelent akadályt a BAR-listára való kerülésnek.


Akár szerződést is bonthatnak

Jóllehet, az ügyfeleknek is lehetőséget ad a törvény, hogy megtudják, szerepelnek-e a BAR-listán, és ha igen, vajon miért, néha bölcsebb nem kíváncsiskodni. A pénzintézeteknek két munkanapon belül el kell juttatnia az úgynevezett „ügyféltudakozványt” a rendszert működtető Bankközi Informatika Szolgáltató (BISZ) Rt.-hez, annak öt napja van rá, hogy válaszoljon a banknak, az pedig két munkanapon belül köteles tájékoztatni az ügyfelet – tudtuk meg egy banki ügyintézőtől.

Elmondása szerint azonban érdemes kétszer is átgondolni, vajon tényleg tudni akarjuk-e, hogy szerepel-e a nevünk a listán. Előfordulhat ugyanis olyan eset, hogy az amúgy jó adósként számon tartott ügyfél például egy másik pénzintézetnél nyitva felejtett bankszámla miatt valóban rákerült a listára, ám erről a hitelező bankja nem tud, mivel a korábbi hitele igénylésekor még nem volt rajta.

Fennáll annak a veszélye, hogy ha a hitelezője értesül a listázásról, azonnali hatályú szerződésbontást kezdeményez, ami – szélsőséges esetben – azt is jelentheti, hogy egy hanyagság miatt több tízmillió forintot kell egy összegben kifizetni. Némi megnyugvást jelent az, hogy a hitelező bank ok nélkül nem vizslatja a KHR-t, így amíg az adós rendre törleszti a hitelét, addig nem lép kapcsolatba a központi nyilvántartóval sem .

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.