Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-07 13:30:00

A csehek kiállltak Semjén mellett

Nemzetközi vita a magyar abortuszellenes kampányról

Levélben köszönte meg Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a cseh kereszténydemokraták támogató kiállását a magyar életvédő plakátkampány mellett.

A kisebbik kormánypárt frakciószóvivője szerint az uniónak a közös költségvetéséből kellene ilyen programokat finanszíroznia a jövőben. Pavel Svoboda, a cseh kereszténydemokrata párt (KDU-CSL) alelnöke a közelmúltban botrányosnak nevezte Viviane Redingnek, az EU igazságügyi biztosának a magyarországi anti-abortusz kampány kapcsán tett nyilatkozatát.

Vivien Reding június elején az új magyar alkotmányról folytatott vitában mondta azt, hogy nincs összhangban az Európai Unió Progress Programjának szabályaival az abból anyagilag támogatott magyarországi abortuszellenes kampány.


Reding reklámot csinált?

Az egyik EP-képviselő kérdésére válaszolva Reding elmondta: az EU felszólította Magyarországot, hogy állítsa le a kampányt (a mindennapi cikke a témában), és vonják be az összes elkészített posztert, és kilátásába helyezte, hogy visszakövetelik az EU Progress Programjából megítélt támogatási összeget. A cseh kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott: a KDU-CSL szerint ilyen intézkedés nem fogadható el. A párt elnöksége június végén Reding európai parlamentbéli kérdőre vonására szólította fel az Európai Néppárt és az Európai Bizottság vezetőit. „A nyilatkozat arról, hogy nem a finanszírozható olyan a kampány, amelynek célja, hogy csökkentse abortuszok számát, mert ellentétes az Európai Unió értékeivel, az botrányos. Az élet kezdetektől való védelme, éppen ellenkezőleg, úgy gondolom, az európaiság egyik pillére. Olyan helyzetben, amikor Európa haldoklik, a Bizottság álláspontja szintén ellentétes a józan ésszel” - mondta Pavel Svoboda, a KDU-CSL alelnöke.

Levelében Semjén Zsolt kifejtette, hogy csak úgy szolgálhatjuk kontinensünk érdekeit, ha védjük a megfogant életet, akinek joga van a születésre és felnövekedésének biztonságára.
Pálffy István (KDNP) frakciószóvivője az MTI-nek üdvözölve a cseh kereszténydemokraták támogató kiállását éles kritikát fogalmazott meg Vivien Reding nyilatkozatával szemben. Mint kiemelte: az uniónak a közös költségvetéséből kellene biztosítania forrásokat - akár egy elkülönített alapként - ilyen kampányokra, és a magzati életet védő programokra.
Hozzátette: a magyarországi kampány a magzati élet védelmének szellemét képviselte, megfelelő módon, előremutató volt és arról az Európai Unió példát vehet.

Mint ironikusan megjegyezte: meg kell köszönniük a biztosnak, hogy felhívta az ügyre figyelmet, s így a nem túl magas pénzügyi forrásból megvalósított kampány elérhette célját.
Pálffy István kitért arra is, az nem tisztázott, hogy a Progress Program valóban kiterjeszthető-e egy ilyen kampányra, ezt ugyanakkor technikai kérdésnek nevezte.

MTI

Cikkeink a témában:
Az EU leszedetné a magyar abortuszellenes plakátokat
Uniós nyomásra lett vége az abortuszkampánynak?

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.