Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-28 19:00:00

Több anyagi támogatásra van szükség az államtól

Nem figyelünk eléggé a fogyatékkal élőkre

A lakosság többsége szerint a fogyatékossággal élő, sérült embereknek a jelenleginél nagyobb odafigyelést, törődést kellene kapniuk a társadalomtól, és több anyagi támogatást az államtól.

A szerdán közzétett Ipsos közvélemény-kutató legfrissebb reprezentatív felmérését május közepén végezték az ország 15 év feletti népességét reprezentáló, 1050 ember személyes megkérdezésével.

A kutatás kimutatta: a lakosság kétharmada a sérült emberek életesélyeinek növelését, lehetőségeik bővítését mindenekelőtt állami feladatnak tartja. Az érdekvédelmi-segítő szervezetekről és az érintett családokról 18-18 százaléknyian gondolják, hogy nekik kellene a legnagyobb szerepet vállalniuk a rászorulók harmonikus társadalmi beilleszkedésében.

A lakosság szolidáris a rászoruló emberekkel: 82 százalékuk véli úgy, hogy nagyobb figyelmet érdemelnének annál, mint amennyi most kapnak. A nők, illetve azok, akik személyesen ismernek fogyatékossággal élőt, még az átlagosnál is empatikusabbak: 87, illetve 92 százalékuk a jelenleginél nagyobb törődésre biztatja a társadalmat - tartalmazza az összegzés.

A felmérésből kiderül, hogy a sérült emberekkel kapcsolatban nemcsak a lakosság általánosan támogató gondolkodásmódja jelenik meg, hanem a gondoskodás konkrét, pénzügyi formáinak bővítését is helyesnek tartanák. A magyar társadalom zöme, 74 százaléka úgy véli, hogy a jelenleginél nagyobb anyagi támogatásban kellene részesíteni a fogyatékossággal élőket. Ezzel ellentétes véleményt 15 százaléknyian fogalmaztak meg, míg az emberek 11 százaléka nem tudott állást foglalni ebben a kérdésben.

Az állami többletforrások biztosítása főképpen azok körében nagyon gyakori, 88 százalékukra jellemző álláspont, akiknek közvetlen környezetében él sérült ember, de a közvetett tapasztalatokkal nem rendelkezők 71 százaléka is növelné a költségvetési támogatásukat.

Az Ipsos kutatása szerint a lakosság többsége, 67 százaléka leginkább az államtól várja el a rászorulók életesélyeinek javítását. Ugyanakkor viszonylag sokan, 18 százaléknyian vannak olyanok is, akik szerint a sérült emberek lehetőségeinek bővítése főképpen a családtagokon múlik. Ugyancsak 18 százalékos az a csoport is, amelyik azt gondolja, hogy a fogyatékossággal élők jobb kilátásaiért, a reményteljesebb élet megteremtéséért legtöbbet a segítő, érdekvédelmi szervezetek tehetnek.

 

(mi, mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.