Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-18 09:00:00

Soha nem tapasztalt mélyponton az építőipar

Most még olcsóbban lehet lakást venni

2011 első negyedéve katasztrofális számokat produkált, az átadott új lakások száma még sohasem volt ilyen kevés az utóbbi tíz év tekintetében. A lakáskeresők száma 30-40 százalékkal esett vissza.

A lakáspiac hónapok óta stagnál, elemzők szerint az építőipari válság 2011–ben éri el mélypontját. Ennek oka főleg a nehezebb hitelhez jutási lehetőségekben rejlik, a bajba került adósokról szóló hírek tovább növelik a bizonytalanságot. Az átalakított személyi jövedelemadó rendszer szintén nem ösztönzi a nagyobb befektetéseket és a hosszú távú eladósodást. Az új építésű lakásokra vonatkozó értékesítési adatok igazolták az előrejelzést – tartós csökkenés tapasztalható. 2011 első negyedévében alig több mint 3 000 használatbavételi engedélyt adtak ki, összehasonlításképpen például 2009-ben ez 5 000 felett volt.


Van remény?

A használt lakáspiacon viszont úgy tűnik, megtorpant az eddigi árcsökkenés. A panellakások értéke lassan két éve mozog egy adott ársávban, amiből eddig nem tudott kitörni. Október 1–jén lejár a kilakoltatási moratórium erre a lakástípusra, akkor még egy minimális csökkenés várható, de ez már valószínűleg nem lesz számottevő. A nagyobb baj inkább az, hogy hiába határozzák el a jelzáloghitelesek a lakáscserét, a kiváró szemlélet miatt szinte lehetetlen piaci áron is értékesíteni az ingatlant.


A mélypont után jöhet a kilábalás. Fotó innen

A téglaépítésű lakások ára szintén stagnált 2009-hez képest, néhány rendkívül akciós, komoly árengedménnyel járó hirdetést leszámítva ezen a piacon is egyértelműen a kivárásé volt a főszerep. Most érdemes használt téglalakásba befektetni, mert ez alá már nem csúsznak az árak, bár nehéz megjósolni a jövőt, de az elemzők lassú növekedést jeleznek a következő félévre.

A kilakoltatási moratórium lejártával bővül a kereslet az ingatlanpiacon, és az eddig kivárást választó háztartások és befektetők most akcióba lendülhetnek. Ezek a jövőbeni folyamatok lassan beindíthatják a lakásárak növekedését, ám robbanásszerű ugrás így sem várható, csupán pár százalékos lesz az eltérés. Az elemzésekből az is kitűnik, hogy vidéken még mindig hajlandók többet engedni az árból a tulajdonosok, akár 10-15 % is lealkudható, ha Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében keres valaki ingatlant. Budapesten a felkapottabb a XIII., a II. és a XI. kerület.

 

Aschenbrenner Eti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Lak-hatás
  • Megrázó videó: kilakoltatott család
  • Építészek: mit tehetnek a nyomorba jutókért? (audio)
  • Itt a lista: ennyi önkormányzati bérlakás áll üresen
  • Háromezer hajléktalant börtönözne be a főváros?
  • Lerombolták a hajléktalantelepülést: halálesetek várhatók?
  • Adócsalóknak kedvez a végtörlesztés?
  • Rossz helyre építette a luxusvillát – le kell bontania?
  • Ócsa helyett: Újrakezdők háza
  • Eszközkezelő vagy csak ingatlankezelő?
  • Hajléktalanítás: emberségből vizsgázik a nyócker

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.