Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-18 14:30:00

Kötelezővé tennék a bankszámlát a munkavállalóknak?

MNB: túl sok készpénzt használ a magyar lakosság

A Magyar Nemzeti Bank frissen közzétett felmérése szerint túlzott készpénzhasználat jellemző hazánkra. Európában egyedülállók vagyunk ebben.

Mennyiség és érték alapján vizsgálták az elemzők a fizetési módokat, melyekből egyértelműen kiderül, hogy a készpénzes fizetések száma messze lekörözi a vetélytársait, például az átutalást vagy a készpénz-átutalási megbízást. Azonban nagyobb értékű vásárlásoknál, beruházásoknál az átutalást részesítjük előnyben. Ám ennek az aránya még így is csak 7 - 8 % körül mozog az összes kifizetéshez képest.


Túl magas a számlakezelési díj

Ma Magyarországon a háztartásoknak és a vállalatoknak a készpénzes fizetés a legolcsóbb, ám ez plusz költségeket eredményez: a papíralapú fizetés évente 74 milliárd forintjába kerül a társadalomnak. A bankkártyák elterjedése - jelenleg a lakosság 85 % - a rendelkezik vele - miatt átvehetné a főszerepet a készpénzhasználattól, ám a magas díjak (ideértve például a számlakezelési díjat vagy a tranzakció díját) miatt többen ódzkodnak a használatuktól. Főleg az idősebb korosztálynál megfigyelhető tendencia, hogy hónap elején felveszi a pénzt a bankszámlájáról, majd a postán készpénzben befizeti a sárga csekkjeit. Miközben internetbank használatával vagy csoportos beszedési megbízással jelentős összeget spórolhatna évente.

A másik nagy hazai probléma a nyugdíjak kérdése. A nyugdíjak postai úton történő kifizetése is többletterheket jelent, jelenleg körülbelül 50 - 50 % - ban oszlik meg a nyugellátási utalvány és az átutalás mértéke. Ha a postai utat ki lehetne zárni, akkor évi 22 millió darab kifizetés díját spórolna meg, ezzel pedig akár 6,5 milliárd forintot nyerhetne a társadalom.

 
Kötelezővé tennék a bankszámlanyitást

Az MNB szerint az elektronikus fizetési módokkal, illetve ebbe az irányba való elmozdulással körülbelül 103 milliárd forintot spórolhatnánk évente, ám fejleszteni kellene az ATM hálózatokat, ezzel egy időben országos kampányokkal felhívni a lakosság figyelmét a megtakarítás lehetőségére. De a legnagyobb változást a kiskereskedelemben kellene elérni, ahol jelenleg mindössze 25 % rendelkezik bankkártya elfogadó terminállal. Külföldön ez 60 - 70 % átlagban, nekünk is ezt a szintet kellene hozni a következő néhány évben.

Arról is szól még a tanulmány, hogy a feketegazdaság erősödése miatt ilyen arányú a készpénzhasználat, főleg azért, mert így nem követhető nyomon a pénzmozgás. Ha az állam kötelezően bevezetné a kifizetések (munkabér, nyugdíj) bankszámlára történő utalását, attól a gazdaság fehéredését és plusz adóbevételeket várnak az elemzők, legalábbis  az MNB szerint. 

 

AE

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.