Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-30 14:30:00

Az ázsiai sárkány másnak is ígért államkötvény-vásárlást, de nem teljesítette

Mit takar pontosan a kínai-magyar szövetség?

Európában egyedülállóan lelkes és szoros barátságot kötött Magyarország a kínai diktatúrával. Összesítettük a várható eredményeket.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémián öt pontból álló ajánlatcsomagot fogalmazott meg.

1. A kereskedelmi kapcsolatok erősítése Közép-Európával, ezen belül hazánkkal. A jelenlegi 8,7 milliárd dolláros kínai-magyar kereskedelmi forgalmat 20 milliárd dollárra kívánják bővíteni 2015-ig. Ez alapvetően Magyarországnak a behozatal növekedését jelentheti. Tehát jó eséllyel árasztanak el minket a jövőben még nagyobb mértékben a pazar kínai termékek. Pozitív hozadéka a tovább-feldolgozásra importált áruknak lehet, melyeket exportálhatunk nyugatra. Azonban a kínaiak nyitása egész Európára vonatkozik, így több országgal kötnek a napokba külön szerződéseket, melyek feleslegessé tehetik a mi kivitelünket. Tegnap például 15 milliárd dollár összértékű megállapodás írt alá Kína Németországgal.

2. A kétoldalú befektetések ösztönzése, azaz a kínai vállalkozók segítése Magyarországon és fordítva. Ez a pont alapvetően a letelepedést és az engedélyek beszerzésének megkönnyítését célozza, amit a magyarok kevésbé tudnak kihasználni. Mindez inkább a kínaiaknak nagy segítség, hiszen a magyar befektetők az óriási keleti piacon csak egészen kis szereplők lehetnek továbbra is.

3. Az infrastruktúra fejlesztés. Ez a pont sem lehet igazából kétirányú. Hazánk szaktudása vagy szaktekintélye nemzetközi szinten nem kiemelkedő ezen a területen, szemben a kínaiakéval. Ezért alapvetően mindez azt jelentheti, hogy az ázsiai vállalkozók részt vesznek a hazai fejlesztésekben, akár közbeszerzésekben, melyeket könnyen elnyerhetnek tapasztalataik révén. Hazánk így újabb összegeket rakhat „partnere” zsebébe ahelyett, hogy magyar vállalkozók lennének a kivitelezők az ilyen projektekben. (További, nem túl futurisztikus lehetőség, hogy a kínai kormány támogatást nyújt a magyarnak ilyen típusú beruházásokra, így tulajdonképpen növelve a magyar államadósságot, Kína felé.)

4. Pénzügyi együttműködés. Magyar államkötvények vásárlására tett javaslat, minden konkrétum nélkül. Nem tudjuk milyen összegben, mikor és milyen feltételek mellett. Mindenesetre Orbán Viktor miniszterelnök ezt a pontot garanciaként értelmezte az ország finanszírozására, közép- és hosszú távú biztonságot lát benne.

5. Tudományos és kulturális együttműködés erősítése. Az emberek közötti kapcsolat kiépítése, egy kínai kulturális központ létrehozása Magyarországon és egy magyar Kínában. Mindez elmaradhatatlan velejárója a közös tervezésnek, hiszen egy üzletkötésnél nem csak a gazdasági és pénzügyi ismeretek fontosak, hanem egymás kultúrájának ismerete is elmaradhatatlan. Ennek létrehozása ugyan költséges, de valós társadalmi előnyökkel jár.

E pontok megvalósítására 12 szerződést írtak alá különböző gazdasági szervezetek vezetői, valamint miniszterek. A legnagyobb port mégsem a „konkrét” megállapodások kavarták, hiszen a legtöbbjét már korábban aláírták és most csak megerősítették, hanem az államkötvények vásárlása, aminek a miniszterelnök „történelmi jelentőséget” tulajdonított.

Mármost ilyen ígéretet kapott korábban Spanyolország és Portugália is, amit valós cselekvés kevésbé követett „kommunikációs hibára” hivatkozva. Az államkötvények vásárlása ugyan rövid távon segít az államadósság-válságon, de megoldást nem jelent, csak elodázza a problémát. Ezért lehet veszélyes hazánk számára a kínai felvásárlás. Nem ismerjük a feltételeit, nem tudjuk mit vállalunk, ezért ebből visszafizetni az IMF-től és az EU-tól kapott hitelt rizikós döntés.

Minél erősebb befolyása van egy ekkora gazdaságnak a mi kis és törékeny gazdaságunkra, annál kevésbé garantált számunkra a létbiztonság. Történelmi tapasztalatból tudhatnánk, hogy az erős függő helyzetből mi nem kerülünk ki szerencsésen...Továbbá a Kínai Fejlesztési Bank biztosít egy egymilliárd dolláros hitelkeret, melyet a közös kínai-magyar fejlesztésekre költhet a kormány. Ennek a feltételei szintén ismeretlenek.

 

folytatjuk

Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.