Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-12-13 15:00:00

A romákat és az édesanyákat éri a legtöbb diszkrimináció

Miért zaklatják az édesanyákat?

A romákat éri a legtöbb diszkrimináció Budapesten az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) érkezett jelzések, panaszok szerint, de az anyaság és az életkor miatt is gyakori a hátrányos megkülönböztetés.

Az EBH képviselői kedden, budapesti sajtótájékoztatón ismertették az Európai Unió által finanszírozott, két éve indult és 2013-ig tartó Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) társadalmi szemléletváltást célzó projektjeit, ezek között a folyamatban lévő kutatásokat és képzéseket. A hatóság referensi hálózata már valamennyi megyében elérhető. A hatóság szerint a romákkal szembeni diszkrimináció az iskolai szegregációban és a munka világában érzékelhető a leginkább, bár utóbbit nehezebb tetten érni, mert gyakran a kiválasztási eljárásig sem jutnak el a kisebbséghez tartozók.


Kiszolgáltatott helyzetben

Csókás Erna budapesti referens a fővárosi adatokat ismertetve elmondta: a panaszosok 30 százaléka a nemzeti vagy etnikai származása miatti megkülönböztetés miatt fordult a hatósághoz, de sokan jelentkeztek anyasággal, terhességgel, életkorral, politikai véleménnyel, fogyatékossággal vagy egészségi állapottal kapcsolatos diszkrimináció miatt is.

A sajtótájékoztatón felszólalt egy kismama, akit elmondása szerint a volt munkáltatója azt követően kezdett el zaklatni, hogy ő a várandósságát bejelentette. A kiszolgáltatott helyzetben lévő nő a hatósági eljárásban az általa felvett telefonbeszélgetésekkel tudta bizonyítani a vele szembeni durva eljárást. Az EBH kártérítést ugyan nem ítélhet meg a hozzá panasszal fordulók javára, ám a sérelmet szenvedett emberek „mentális” elégtételt kaphatnak, míg a jogsértést elkövetőket akár 6 millió forintos pénzbírsággal is sújthatja a hatóság.

Az MTI kérdésére az EBH munkatársai azt közölték, élnek a pénzbírság eszközével, eddig a legnagyobb büntetést – 5 millió forintot – egy bankkal szemben szabták ki egy szolgáltatás igénybevételének a megtagadása miatt. Tájékoztatásuk szerint a napokban zártak le egy olyan ügyet, amelyben szexuális zaklatás miatt egymillió forint volt a kiszabott bírság.

Pánczél Márta projektvezető azt közölte, hogy a 2009-ben indult, mintegy 911 millió forintos uniós támogatással futó programban eddig mintegy 3.500 embert értek el. Elmondta, referensi hálózatukat megyei szintűvé fejlesztették, hogy az ország minél több helyén elérhetőek legyenek, és havonta már kistérségi rendezvényeket is tartanak.

Közlése szerint a 2005-től működő közigazgatási szerv feladata a diszkriminációs jelenségek hatósági eszközökkel való visszaszorítása. A projektvezető jelezte, munkatársaik tudják, és az eljárások során szembesülnek is azzal, hogy egy társadalmi problémát önmagában, azt a jog eszközeivel kezelve nem lehet megoldani. Mint mondta, ezért dolgoztak ki programot, amelyben egyebek mellett „társadalmi érzékenyítésre” is vállalkoztak.

 

MTI

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Cigányság
 • Cigányok között az egykori neonáci (riport)
 • Csak a bűnöző cigányok kerülhetnek a médiába?
 • Láthatatlan cigányok
 • Miért utáljuk a cigányokat?
 • A jezsuita atya bírálja a romapolitikát
 • Mit csinálnak a cigányok karácsonykor?
 • Életet mentenek a gyerekrajzok
 • Hazugság miatt égették fel a cigánytelepet (videó)
 • Adventi road-movie Borsodban
 • Balog: ne váljon áldozattá a cigány értelmiség!

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.