Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-21 20:49:00

Hibás gondolkodás, hogy a gyereket ki kell emelni a családból

Megdöbbentő adatok a cigányság helyzetéről

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a női esélyegyenlőségről szóló konferencián felszólalt a roma nők mellett, megdöbbentő adatokat közölve a helyzetről.

 A nők helyzetéről, esélyegyenlőségéről tanácskoztak a Női identitás Európában Szent Erzsébet útján című konferencián Sárospatakon; az eseményen részt vett Balog Zoltán államtitkár és Anna Zaborska szlovák európai parlamenti (EP) képviselő, az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának tagja.

Maradjon a családban a gyerek, motiválni kell szülőt

Balog Zoltán közölte: Magyarországon a cigány gyermekek 34 százaléka az általános iskolát sem végzi el, Európában ez az átlag 68 százalék. A földrészen a romák 80 százalékának nincs egészségügyi biztosítása, Magyarországon 95 százalékuknak van. Az általános iskolát elvégző roma gyerekek 25 százaléka tanul tovább, de 80 százalékuk nem szerzi meg a szakképesítést igazoló dokumentumokat.

A roma nők helyzetéről szólva kiemelte: nagyon korán szülik meg első gyermeküket, ezért többen maradnak ki közülük az iskolából, mint a fiúk. Annak a véleményének adott hangot, hogy hibás az a gondolkodás, amely szerint a roma gyerekeket ki kellene emelni a családi környezetből és úgy nevelni, mivel ez nem hozna az életükben érdemi változást. Ehelyett a szülőket kell motiválni a gyermekeik érdekében, erre pedig a nők fogékonyabbak –  jelentette ki Balog Zoltán.

Anna Zaborska szlovák európai parlamenti képviselő az európai nők helyzetéről beszélt. Szólt arról is, hogy a mai nők példaképként tekinthetnek a Sárospatakon született Árpád-házi Szent Erzsébetre, aki példásan nevelte gyermekeit, foglalkozott a legelesettebbekkel.

MTI

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.