Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-13 14:30:00

A válság ellehetetleníti a frankhiteleseket

Marad a rettegés: egyre drágul a svájci frank

A svájci frank emelkedésével még a rögzített árfolyam kedvezményét kihasználók is óriásit buknak, hiszen 2015-től törleszteniük kell a megemelkedett részletek különbségét.

A fenyegető görög államcsőd a devizapiacra sincs jó hatással, ráadásul Portugália után már Írországot is befektetési szint alatti, vagyis „bóvli kategóriába” minősítette a Moody’s Investors Service. Július 13-án reggel megint 230 forint felett volt a svájci frank árfolyama.

December 31-ig igényelhető a 180 forinton rögzített svájcifrank-hitel, az euróhitelt pedig 250 forintos árfolyamon lehet majd törleszteni, azonban nem biztos, hogy mindenkinek megéri ez a megoldás, ráadásul a hitelintézeteknek is igen kockázatos lesz az átállás. Az árfolyam 2014. december 31-ig rögzített, természetesen az igénylés dátumától számítva, az adósoknak pedig 2015-től kell törleszteniük azt az összeget, amivel addig kevesebb volt a törlesztőrészletük. Bár 2015. január 1-jétől a rögzített ár maximum 15 százalékával nőhet a törlesztőrészlet összege, a gyűjtőszámlán addig felhalmozott hitel tovább kamatozik – természetesen ettől még hosszú távon megérheti az árfolyamfixálás.

Akik nem tudják vagy nem akarják igénybe venni a rögzített árfolyamú hiteltörlesztést, azok már csak a csodában bízhatnak. Az euróövezet válsága kedvezőtlenül befolyásolhatja a svájci frank árfolyamát, ami a jóslatok szerint tartósan 240 forint körül lesz a következő pár hétben. Júliusban megszűnik a lakásárverezési moratórium, az adósok bármikor az utcára kerülhetnek. A tervek szerint az állam felvásárolná a bajba jutott hitelesek lakásait, és a korábbi tulajdonosok bérlőként maradhatnának ott.

Az euróövezeti adósságválság-hullámban a svájci frankot befektetési menedékként tartják számon, ám az árfolyama még így is stabilan 230 forint körül mozog. Hiába kedvezőek a hazai inflációs adatok, a pénzügyi piacok pánikhangulata miatt nem várhatunk devizaerősödést. A görög államcsőd mellett már az olaszországi és a spanyolországi híreket is rettegve figyelhetjük, Portugália és Írország pedig már befektetési szint alatti kategóriában van. A perifériáról induló válság legsúlyosabb következményeként az euró és a frank egyenértékűvé válhat, azaz a svájci valuta árfolyama is 270 forint közelébe kerülhet.

 

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.