Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-22 20:30:00

Az így üzemeltetett felvonók bármikor meghibásodhatnak

Magyar egészségügy: életveszélyes kórházi liftek

Elvileg bármikor bárhol megismétlődhet a miskolci eset, amikor a városi kórház liftje elakadt az életveszélyben lévő beteggel. Minden második kórházi felvonót le kellene állítani.

 – Nem a tűzoltókat, hanem a karbantartót kellett volna kihívni, amikor elakadt a lift egy válságos állapotban lévő rendőrrel – mondta kissé emelt hangon a miskolci kórház főigazgatója, amikor megtudta, a tűzoltók feszítővassal tudták csak kiszabadítani a felvonóban rekedteket. Csiba Gábor eredetileg azt akarta, hogy a tűzoltók térítsék meg az általa több millió forintra becsült kárt, de a tűzoltóság szóvivője szerint ezt nem fogják megtenni.


Bármikor előfordulhat


Az eset még áprilisban történt, azóta kiderült: a „vandál módon” szétvert lift helyreállítása összesen 850 ezer forintba került, amit ugyan a kórház kifizetett, portálunk úgy tudja, a főigazgató még nem tett le arról, hogy a tűzoltókkal fizettesse meg a költségeket. A hamburgeradó ötletgazdájaként megismert Csiba Gábor később közleményben kért elnézést a tűzoltóktól, de továbbra is hangoztatja, hogy a helyes eljárás az lett volna, ha előbb a liftben lévő vészhívón keresztül riasztják a szakértőket, és nem maguk intézkednek.

Elvileg bárhol, bármikor előfordulhat a miskolcihoz hasonló eset – mondta el a mindennapi.hu-nak nyilatkozva egy neve elhallgatását kérő szakember, aki maga is gyakran részt vesz a felvonók előírt kötelező éves biztonságtechnikai felülvizsgálatában. Mint mondja, valamennyi, tíz évnél idősebb felvonó esetében évente két, a tíz évnél fiatalabb felvonók esetében évente egy vizsgálatot kell végeztetni az arra kijelölt ellenőrző szervezetekkel.


Rossz műszaki állapotban

Elárulta azt is, hogy – a közhiedelemmel szemben – a kórházi liftek teljesen normális felvonók, ám a méret és az üzembiztonság szempontjából legtöbbször speciális előírások érvényesek rájuk. A kórházak esetében az ellenőrök igyekeznek partnerként viselkedni, és csak a végső esetben állítják le a veszélyes lifteket. Általános jelenség azonban, hogy ha azonnali műszaki megoldást kell alkalmazni, az rohammunkát jelent, ami azonban csak tüneti kezelés, vagyis csak időt nyerhetnek vele. Az így üzemeltetett felvonók bármikor ismét meghibásodhatnak. A kórházi liftek fele rossz műszaki állapotban van, ráadásul intenzív terhelésnek vannak kitéve, ami fokozott kockázatot jelent. 

A kórházi forrásokkal gazdálkodók hiába tudják, hogy mekkora veszélyt jelentenek a hibás liftek, jellemzően ezen próbálnak spórolni a szűkös körülmények között – tette hozzá a felvonó szakértő. A probléma súlyosságát jelzi, hogy jelenleg több fővárosi kórházban hosszabb-rövidebb ideig a beteghordók a lépcsőn szállították a frissen műtött betegeket.


Nem a remény hal meg utoljára?

Jóllehet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csak akkor adja ki a kórházak működéséhez szükséges engedélyeket, ha az intézmény megfelel az úgynevezett minimumfeltételeknek, az előírások azonban csak a liftek meglétét írják elő, a felvonók műszaki állapotáról nem rendelkeznek.

Ezt a valamennyi érintett által jól ismert kiskaput egyelőre nyitva hagyják – értesült portálunk. Az ÁNTSZ-nél ugyanis korábban azt mondták, a közeljövőben nem szándékoznak radikálisan átalakítani a minimumfeltételeket, és az egészségügyi kabinet részéről sincs erre utaló kezdeményezés. Mindezek tükrében a betegek és hozzátartozóik csak egyet tehetnek: reménykednek, hogy éppen nem az a lift romlik el, amelybe beszálltak.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.