Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2012-01-17 21:30:00

A magyarországi romák jelenléte a médiában igen egysíkú

Láthatatlan cigányok

A magyarországi sajtóban csak ritkán kérdeznek meg cigány szakembereket, tudósokat azokban a témákban, amelyek nem a roma tematikához illeszkednek. Riportunk egy fiatal, cigány operaénekesnő karierrlehetőségeit mutatja be.

Lakatos Diánát egy templomban hallottam először énekelni. A lírai szoprán hangja, törékeny termete és különleges bája egészen lenyűgözött. Operaénekes roma lány, hát ilyen is van? Az tudnivaló volt eddig is, hogy a Zeneakadémián sok a cigány fiatal, s hogy közöttük egyre több a lány, de arról nemigen hallottunk, hogy a klasszikus zenének ez az iránya is érdekli őket.

Amikor erről kérdeztem Diánát, azt válaszolta, nem ő az egyetlen az operaműfajban, magánéneket pillanatnyilag két roma lány is tanul a Zeneakadémián. Azt mondják, a cigányoknak vérükben van a zene, ha ez igaz lenne, akkor nem láttunk volna annyi botfülű, repedt hangú cigányt kifigurázni a tehetségkutató műsorokban.

Az kétségkívül igaz, hogy a muzsikus családokban felnőtt gyerekek inkább zenei pályán maradnak, s míg régebben a fiú utódoknak kötelező volt zenét tanulni, ma már egyre több lányt is taníttatnak a szülők egészen kicsi koruktól fogva.

Így volt ez Diána családjában is. Az édesapja kiváló nagybőgős, a Rajkó Zenekarban tanult, édesanyja is zenészcsaládból származik. Már ötéves korában beíratták zenei előkészítőbe, majd zenei általános iskolába járt Pestlőrincen, akkor kezdett zongorázni is. Már itt felfigyeltek gyönyörű tónusú, kristálytiszta hangjára, amit talán az édesapjától örökölt, mert ő is híresen jól énekel.

Szegény vagyok - Kodály Zoltán Háry János című művéből Lakatos Diána ad elő részletet


A családban a legfontosabb érték a tanulás volt. Diának két idősebb testvére van, a nővére kozmetikus lett, majd Angliában képezte magát sminkmesterré. Bátyja szociológus, a Corvinus Egyetemen végzett, most ő jár posztgraduális képzésre Angliában. Ők is zongoráznak, ám egyedül Diánát vonzotta annyira a zene, hogy ez legyen a hivatása, s hogy nem nóta- vagy cigánydalénekes lett, az a szülők inspirációjának is köszönhető, de őt sem vonzotta ez a lehetőség.

Konzervatóriumban tanult tovább, azt követte a zeneművészeti főiskola, ahol magánének tanárként diplomázott kitüntetéssel. Mivel a klasszikus dalok, és operák elődadása számára életszükséglet, „mint a levegő”,  beiratkozott a Zeneakadémia mesterképzésére. Két évvel ezelőtt volt a diplomakoncertje, még pályakezdőnek számít, s ennek tudatában türelmesen gondolkodik a helyzetéről. A jelenlegi magyarországi állapotok miatt már annak is örül, hogy van munkája, az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskolában tanít magánéneket, emellett szerepmeghallgatásokra jár.


Amikor megnyílnak majd a hatalmas nagy kapuk…

Az Operaházba még nem sikerült bejutnia. De nem panaszkodik, elégedett a helyzetével, mert vannak kisebb-nagyobb fellépései, Drahos Béla karmesterrel is dolgozott már. Csak mellékesen jegyzi meg, hogy örülne, ha mind többször hívnák. Természetesen tisztában van azzal a ténnyel, hogy a hangfaj is nagyban meghatározza a ráosztható szerepeket.

A lírai szoprán ugyanis egy alfaja a szoprán hangnak, ami a legmagasabb női hangfekvés, általában a szoprán szólisták címszerepeket énekelnek. Diána szerepálma Puccini Pillangókisasszonya. Nem csoda, hisz Cso-cso-szán, a tizenöt éves japán gésa alakját tökéletesen tudná alakítani.

A másik nagy álom ugyancsak Puccini operája, a Turandotból a rabszolgalány, Liu szerepe. Bár mindkettő áldozatszerep, Diána nem áldozattípus. Pontosan tudja, hogy mit szeretne elérni, s azért minden tőle telhetőt megtesz. Célja egy saját DVD, amivel a világ operaházaiba jelentkezhetne egy-egy meghirdetett szerepre.


Kalla Éva
Nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Cigányság
  • Cigányok között az egykori neonáci (riport)
  • Csak a bűnöző cigányok kerülhetnek a médiába?
  • Miért utáljuk a cigányokat?
  • A jezsuita atya bírálja a romapolitikát
  • Mit csinálnak a cigányok karácsonykor?
  • Életet mentenek a gyerekrajzok
  • Miért zaklatják az édesanyákat?
  • Hazugság miatt égették fel a cigánytelepet (videó)
  • Adventi road-movie Borsodban
  • Balog: ne váljon áldozattá a cigány értelmiség!

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.