Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-12 08:00:00

Magánszemélyek esetén a bírságok felét szabhatják ki

Külföldi rendszám: ősztől sokat bukhatnak a trükközők

Komoly árat fizethetnek szeptembertől azok az autósok akik jogtalanul használnak külföldi rendszámot a magyar utakon.

A közúti közlekedésről szóló törvény módosításának értelmében szeptember 1-jétől új szabályozás lép életbe a külföldi rendszámot használó autósokra vonatkozóan. A szabályozás lényege, hogy az év több, mint felében kell életvitelszerűen külföldön tartózkodni, ahhoz, hogy jogosan használhasson valaki külföldi rendszámot.

Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke portálunk kérdésre elmondta: az új szabályozás egyik fontos pontja, hogy fordul a bizonyítási kényszer: noha korábban a hatóságoknak kellett bizonyítania a jogtalan használatot, a rendelkezés életbe lépése után már az autósoknak kell majd bizonyítaniuk az idegen rendszám használatának jogosságát. Az egyesület elnöke szerint a bizonyítás például a külföldi munkáltató igazolásával történhet meg.

Szeptember 1-jétől, aki nem tudja igazolni, hogy jogszerűen használ külföldi rendszámot, az cég tulajdonban álló, 2000 cm3 alatti személygépkocsi esetében 400 ezer forint, 2000 cm3 feletti gépjármű esetében pedig 800 ezer forintos bírságra számíthat. Magánszemélyek esetén az említett bírságok felét szabhatják ki.

Kerestük kérdéseinkkel az Országos Rendőr-főkapitányságot is, azonban az ORFK egyelőre nem ad tájékoztatást arról, hogy mi lesz a külföldi rendszámokat használó autósok ellenőrzésénél a gyakorlat. A mindennapi megkeresésére az ORFK csupán annyit reagált, hogy egy átfogó tájékoztató készül, amely a hónap második felében lesz elérhető a rendőrség honlapján.

Az Autós Nagykoalíció tanulmánya szerint a rendszámtábla jogszerűtlen (nem igazolt) használata esetén a külföldi hatósági jelzést és engedélyt (rendszámtábla, forgalmi engedély) a helyszínen el kell venni. A rendőrnek nincs méltányolási joga, kötelező az elvétel. Az elvett rendszámot és forgalmi engedélyt 8 napon belül kell megküldeni a belföldi üzembentartó, vagy a járművezető lakóhelye szerint illetékes okmányirodának. Ez nem zárja ki a bírságolás lehetőségét.
 

E betűjelű rendszámtábla használata:

Eddig jogszabály nem írta elő, hogy az „E” betűjelű, ideiglenes rendszámtáblát hány alkalommal lehet hat hónapra (fél évre) kiváltani. Most a jogszabály kimondja, hogy egy alkalommal lehet. Ez a rendszámtábla ideiglenes, nem tartozik mellé regisztrációs adófizetési kötelezettség és nincs hozzá közlekedési korlátozás, mint a P rendszámhoz. Az ideiglenes nyilvántartásba vétel is forgalomba helyezésnek minősül az EU szabályozás szerint.
P betűjelű rendszámtábla használata:

Az eddigi szabályozáshoz képest kihangsúlyozottabbá vált, hogy a rendszámot csak olyan járműre lehet felszerelni, ami még nincs forgalomba helyezve (nyilvántartásba véve), vagy onnan legalább ideiglenesen ki van vonva. A járművet csak olyan személy vezetheti, aki a rendszámtábla jogosítottja (az Indítási napló az ő nevére van kiállítva), vagy vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban van. (Ezt munkaszerződéssel lehet igazolni és mivel ezt előírja jogszabály, nem lehet kikerülni, de a rendőrnek is kérnie kell.) Amennyiben a P rendszám jogosítottja javító műhely, akkor aki vezeti, annak autószerelői szakmunkás vizsgával, vagy annak megfelelő magasabb képesítéssel kell rendelkeznie. A rendszámtáblához közlekedési korlátozás (időben és terhelhetőségben, illetve szállítható személyek számában) korlátozás tartozik, amelyet a kiadó okmányiroda (közlekedési igazgatási hatóság) jogosult határozattal feloldani.

 

-mindennapi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.