Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-11-24 07:30:00

Bizarr BNO-kódok a tizenkétezres listán

Kivégzés miatt is jár a táppénz?

Űrjárművel való ütközés, háborús cselekmény, gyermekkori testvér-rivalizáció. Elvileg bármelyik szerepelhet azon az igazoláson, amelyen a háziorvos kódolja a munkahelyi hiányzás okát.

Jóllehet, néhány évente felülvizsgálják, aktualizálják a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló, úgynevezett BNO-kódrendszert, a több mint 12 ezer elemből álló listán számos elgondolkodtató, kissé bizarr eset is szerepel.


A kód oka: banális

Annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyi irodái kezdeményezhetik a kódok adaptációit, a Magyarországon hivatalos, az egészségbiztosító által elismert jelzések között a „törvényes kivégzés” ugyanúgy szerepel, mint a „háborús cselekmények”, vagy a „sérülés űrjármű felszálló területén történt balesetben”. Ezek előfordulási valószínűsége szinte nulla, ennek ellenére a patikusnak akkor is ki kell adni a gyógyszert, ha a recepten e „betegségek” kódját tüntette fel a vényíró doktor. A munkahelyi tb-ügyintéző is legfeljebb csodálkozhat, de tudomásul kell vennie, ha a hiányzás okaként ezeket jelölték meg a táppénzre jogosító igazoláson.

Bármilyen furcsának tűnnek is bizonyos BNO-jelölések, a hazai szakhatóságok hétköznapi, banális okokkal magyarázzák a laikusok számára furcsának tűnő, a hazai viszonyok mellett olykor mulatságos kódokat. A BNO, vagyis a betegségek és az egészséggel kapcsolatos problémák nemzetközi osztályozása az Egészsgégügyi Világszervezet szerzői joggal védett tulajdona, amelynek fordítására, kiadására és nemzeti adaptációjára az egyes országok egészségügyért felelős minisztériumai által kijelölt szervezetek kapnak felhatalmazást.


Finomabb egységekre bonthatják


Az erre kijelölt intézmény nálunk a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), ahol portálunknak nyilatkozva elmondták: a nemzeti adaptáció azt jelenti, hogy az eredetileg négy karakterrel (egy betű és három szám) jelölt fogalmi egységeket az egyes országok saját igényeik szerint finomabb egységekre bonthatják egy ötödik számjegy vagy betű alkalmazásával. A négykarakteres kódok rendszere viszont nem változtatható.

A GYEMSZI-ben rámutattak arra is, hogy a kódrendszer alkalmazása általánosan elterjedt, nemcsak az EU-ban, hanem világszerte, bár az egyes nemzeti változatok természetesen eltérnek egymástól, és van példa arra is, hogy néhány helyen a kódrendszernek egy korábbi változatát alkalmazzák. Ez a nemzetközi statisztikák összehasonlításakor okoz ugyan kisebb eltéréseket, de a jelentős összefüggések vagy éppen országonkénti eltérések vizsgálatát nem akadályozzák.


Szükség van a kivégzés fogalmára

Az illetékesektől próbáltunk arra is választ kapni, hogy vajon az itthon igencsak bizarr, életszerűtlen kódok megtartását mi indokolja. Ezzel összefüggésben azt mondták: az említett különös kódok a BNO egy olyan fejezetébe tartoznak, amely a sérülések okának jelölésére szolgál. A nemzetközi haláloki statisztikához (ami a BNO eredeti rendeltetése) szükség van a kivégzés fogalmára, hiszen a világ számos országában alkalmazzák a halálbüntetést. Nem értelmetlen az a kérdés sem, hogy a világon hány ember vesztette életét atomtámadás következtében (mert hogy erre is van megfelelő jelölés). A GYEMSZI-nél hozzátették azt is, hogy remélhetőleg Magyarországon a következő évektizedekben, -századokban ide majd mindig nullát írhatunk.

Természetesen ezek a kódok – a több mint tízezer kód pár százaléka – nem használhatók például recepteken a gyógyszerfelírás indokaként. Ezt a BNO használati szabályai világosan meg is fogalmazzák. Azt azonban az illetékesek nem cáfolták, hogy a munkahelyi hiányzás okaként megjelölhető-e. A kódkarbantartást illetően elmondták azt is, hogy a WHO maga is követi az egészségügy és az orvostudomány változásait, mint ahogy Magyarországon is működik egy kódkarbantartó bizottság, amelyik az ötödik jegyen való aláosztást – a finanszírozási és egyéb szempontok figyelembevételével – folyamatosan elvégzi és módosítja.


A leggyakoribbak

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) megtudtuk, hogy a keresőképtelenség jellemző okai, vagyis a táppénzes lapon szereplő leggyakoribb okok a BNO-k alapján: a légúti betegségek, a mozgásszervi problémák, vírusfertőzés, sérülés, emésztőszervi- és keringési rendszer problémák. Érdekes tény, hogy miközben a mentális betegségek terén Magyarország sereghajtó az EU-ban, ez az ok „csupán” a 7. leggyakoribb hiányzási ok. Noha hivatalos statisztikákat nem kaptunk, úgy tudni, az aktív fekvőbeteg-ellátásoknál a szülés BNO-kódja szerepel a legtöbbet.

Érdekes kódok

A nemzetközi szakirodalom a kódrendszert ICD-nek rövidíti (The International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems). Kialakításának az volt a célja, hogy bármelyik országban megbetegedett, illetve sérülést szerzett személy diagnózisát egységes kódrendszer alapján lehessen besorolni. A legbizarrabbak:

- Z6300 – Házas- vagy élettárssal kapcsolatos gondok
- Z6520 – Börtönből való szabadulással kapcsolatos gondok
- Z7260 – Fogadás és szerencsejáték
- Y35.5  – Törvényes kivégzés
- Y36.0 – Háborús cselekmények tengerészeti fegyverek robbanása révén
- Y36.5 – Háborús cselekmények nukleáris fegyverek révén
- Y36.8 – Az ellenségeskedés megszűnése után keletkezett háborús cselekmények
- F93.3 – Gyermekkori testvér-rivalizáció
- V17.3 – Kerékpáros sérülése felszállás vagy leszállás során rögzített vagy álló objektummal való ütközésben
- V95.4 – Utas sérülése űrjármű balesetben (sérülés űrjármű felszálló területén) történt balesetben
- E925.0 – Űrjárműben fellépő súlytalanság hatásai

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Összeomlik az egészségügyi ellátás?
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.