Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-14 15:00:00

A felelőtlen, képzetlen ügynökök is hibáztathatók a katasztrofális helyzetért

Kik rángatták bele a frankhitelekbe az országot?

Ahogy emelkedik a svájci frank árfolyama, úgy került egyre nehezebb helyzetbe a magyar lakosság jelentős része, hiszen honfitársaink többsége ebben a pénznemben adósodott el.

Jól hangzott a svájci frank alapú hitelek kiszámolásakor az alacsonyabb kamat, csak éppen a kockázati tényezőkről „felejtették el” tájékoztatni az érdekelteket. Nem véletlen, hogy Nyugat Európában nem jött divatba ez a fajta hitelfelvétel, pedig a svájci valutára valószínűleg ott is kedvezőbb kamatfeltételeket kínáltak. Ennek ellenére a saját fizetőeszközt, az eurót választották a kölcsön alapjául, belefért a plusz egy százalék kamat, amit felénk most sokszorosan fizetnek vissza az emberek.


Hitel: ha kell, ha nem kell!

A rendszerváltás előtt csak a valóban szükséges dolgokra vettek fel hitelt az emberek, autóra nehéz lett volna, hiszen azt nem is lehetett kapni, csak hosszú évek várakozása után. A változás aztán felforgatta a vásárlási szokásokat, jött a kamatmentes hitel, a nulla százalékos THM, s a sok egyéb vonzó tényező. Eközben olyan emberek foglakoztak hitelkiajánlással, akik maguk sem értettek sokkal többet az egészhez, mint a gyanútlan ügyfél.

Egy dolgot viszont pontosan tudtak: minél nagyobb volumenű hitelbe kell „belerángatni” a delikvenst, mert annál nagyobb a jutalék. Így aztán egyértelmű, hogy mindenütt a legkedvezőbb kamatozású svájci frank alapú kölcsönöket ajánlották, csak éppen a „kockázatok és mellékhatások” említése nélkül. Egy átlagos Suzuki vásárló története a következő. Hősünk néhány százezer forint önrész befizetésével vett 3.400.000 forintos autót, két éve fizeti a részleteket, s most 3.600.000 forinttal tartozik. Ha nem nyer a lottón, vagy nem hullik az ölébe egy komolyabb örökség, nehezen kászálódik ki a „csapdából”, hiszen mára visszafizeti a tartozását, lesz egy elöregedett autója. A lakáshitelesek ennél sokkal rosszabbul jártak. Kocsi nélkül meglehet az ember, lakás nélkül…



Kéthetes gyorstalpalókon szerzett diplomák

A hitelközvetítők felelőtlensége azonban nem ismert határokat, előfordult, hogy olyan embert beszéltek rá egymillió forint hitel felvételére, aki készpénzért akart járművet vásárolni, s ki is tudta volna fizetni a kiválasztott autót. „Kibírjátok, azt a havi huszonötezret, jól jön, hogy megmarad az a pénz” – szólt a meggyőző szöveg. Csak éppen a három évvel ezelőtti 25 ezer ma 45 ezer, az egymillió helyett kétmilliót fizet vissza a fejét a falba verő vásárló. Az egykori hitelközvetítő azóta szakmát váltott, befektetési tanácsadóként dolgozik…

S ez a jó ajánlatokra mindig vevő magyarok újabb veszélyforrása. A közgazdasági ismereteket feltételező, felelősségteljes munkát leginkább kéthetes gyorstalpaló tanfolyamon „diplomát szerzett” MLM-ügynökök végzik. Neveket, telefonszámokat „zsarolnak” ki ügyfeleikből, s ha egyszer ráakadtak valakire, gyakorlatilag levakarhatatlanok. Előszeretettel ajánlgatták például a latin-amerikai portfoliót, mondván, az komoly haszonnal kecsegtet, elhallgatva, hogy a térségben oly’ népszerű katonai puccsok egyik napról a másikra nullázzák le az adott ország gazdagságát. Kisemberek megtakarított százezreiből milliárdok jöttek össze az elmúlt években, ezeket azonban elsodorta a képzetlen ügynökök által kierőszakolt rossz befektetések sora.

 

S. V. A.


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.