Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-06 15:45:00

Megelőzés helyett inkább büntetést fizet a magyar

Kezdődik a szezon: tehetetlenek vagyunk a parlagfűvel szemben?

Magyarországon a gazdáknak megéri a parlagfű irtása helyett a büntetés megfizetése, mert komolytalanok a szankciók és az ellenőrzésre sincs pénz.

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME) adatai szerint az utóbbi 10 évben a szezonbeli pollenkoncentrációban érdemi csökkenés nem történt. Az egyesület elnöke, Juhászné Halász Judit szerint az idén sem születtek olyan kormányzati intézkedések, amelyektől komoly javulást lehetne várni a parlagfű-mentesítésben, valamint a földhivataloknak sincs megfelelő kapacitásuk a felderítési feladatok elvégzésére.


Büntetésfizetés a gyomnövény irtása helyett

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az idei helyszíni ellenőrzések során a földhivatalok július 1-e és 22-e között az ország mintegy 6 millió hektárnyi mezőgazdasági területéből 540 ezer hektárt, a teljes terület 9 százalékát ellenőrizték, ahol csupán 250 hektár fertőzött területet találtak. Mindez az ellenőrzött területek 0,05 százaléka. Az elmúlt évek felmérései azonban azt mutatták, hogy a mezőgazdasági területek fertőzöttsége legalább 5 százalék, így a felderítési arány feltűnően alacsonynak tűnik. A parlagfűmentesítésre vonatkozó kormányrendeletek a bírság mértékét a mezőgazdasági területekre túl alacsony szinten állapítják meg, ezért előfordulhat, hogy annak megfizetése gazdaságosabb, mint a parlagfű elleni védekezés. Fertőzött külterület esetében a kiszabható bírság mindössze 50 ezer forintig terjedhet hektáronként, amit a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal állapít meg.

A közérdekű védekezésről szóló jogszabály elnéző a parlagfű-termelő gazdákkal szemben. Közérdekű védekezés csak szélsőséges esetben rendelhető el. A hatóság még azt is eltűri, ha egy napraforgótáblán a tövek majdnem egyharmad része parlagfű, legfeljebb bírságot szab ki. Annak mértéke azonban csak töredéke a napraforgó értékének és kisebb a védekezés költségeinél is. Azaz a földhasználónak nem éri meg a parlagfű elleni védekezés. A bírság szintjének megállapításakor a törvényalkotók több költséget nem vettek figyelembe, mint például a parlagfű miatti egészségügyi károkat, a gyógykezelések költségét és a munkából való kiesés okozta veszteséget.
 


(fotó:mti)

Csak a belterületek mentesítésére jut némi pénz

A „Parlagfűmentes település” címmel meghirdetett pályázat keretében 205 település kapott egyenként 250 ezer forintot, amit a belterületek mentesítésére lehet fordítani. Holott a pollentermelés legalább 90 százaléka külterületekről, nagyobbrészt mezőgazdasági területekről származik. Így ettől az intézkedéstől nem várható, hogy a levegőben a parlagfű pollenjének koncentrációja érdemben csökkenni fog.

Emellett a Nemzetgazdasági Minisztérium a parlagfű által legfertőzöttebb kistérségek számára a közfoglalkoztatási program keretében 358 millió forint összértékben hirdetett meg pályázatot. A nyertes térségekben már július óta folyik a munka részmunkaidőben. 


Magyarországon az éghajlat és a domborzat kedvez a parlagfű terjedésének. Az elmúlt évtizedekben a talajművelés változásával – elsősorban a nagyüzemi napraforgótáblák sokasodásával – terjedt el a fertőzés, mert a parlagfű csak a bolygatott talajon telepszik meg, a zárt, őshonos növénytársulásokban nem.

 

A parlagfű sajnos már az országimázsunkhoz tartozik 

Komoly aggodalomra ad okot az Országos Környezetegyészségügyi Intézet májusi jelentése, melyben a parlagfű egyéb káros hatásai mellett a rossz nemzetközi visszhangra is felhívja a figyelmet. Magyarország a természeti-, gazdasági-, illetve humán- és közegészségügyi válság megteremtője, ami egész Európát is fenyegeti - állítja a tanulmány. A parlagfű okozta közvetett károk fel sem mérhetőek, mert például sokan azért nem hazánkat választják úticélul, mert félnek az allergiás reakcióktól.

Az Intézet szerint a megoldást a francia, a svájci és a balkáni országok példájának követése jelentené. Franciaországban három törvénykönyv szabályozza a parlagfű elleni védekezést. A szabálysértők komoly pénzbírságra vagy kétéves börtönbüntetésre számíthatnak, ami tovább növekszik, ha a terület közelében iskola vagy kórház található. A megfelelő irtás és megelőzés hatására az országból gyakorlatilag eltűnt a parlagfű, csupán néhány megyében okoz már csak gondot ez a gyomnövény.

Az európai országok felháborodása a magyarországi helyzet láttán érthető, hiszen a szél által továbbított magok megtelepednek a határainkon túl is, komoly károkat okozva ezzel a szomszédos területeken. Továbbá a Bécsben, Genfben és még a távoli Genovában mért pollenadatok is összefüggésbe hozhatóak hazánk parlagfűhelyzetével. A megfelelő irtás és védekezés javíthatná az általános egészségügyi helyzetet, növelhetné a terméshozamot a földeken és még az ország nemzetközi megítélését is javítaná.

 

(mindennapi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.