Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-12 09:00:00

A kisebbségi vezetők a válaszadás mellett kampányolnak

Készül Európa új vallási térképe?

2011 a népszámlálás éve Európában. Az európai népszámlálásokon a nemzetiség mellett a vallásra is mindenütt rákérdeznek.

A kontinens több országában ezekben a napokban is tart a hivatalos összeírás. Az idei census egyik „slágertémája” a vallási hovatartozás megjelölése a kérdőíveken. A felekezetek Európa-szerte amellett kampányoltak, hogy mindenki vállalja fel és jelölje is meg vallását, és az előzetes adatok szerint ezt a legtöbben meg is tették. Nyugat-Európában mindig is szerepelt a vallásra vonatkozó kérdés a népszámlálásokon, a keleti blokkban a rendszerváltás után szerkesztették be a kérdőívekbe.


Formális hovatartozás?

Vallásra, felekezetre vonatkozó ajánlásait az Európai Unió is megfogalmazta. Brüsszel szerint a vallás nem alapvető ismérv, ezért ha egy adott ország fontosnak tartja a vallásra vonatkozó információk gyűjtését, a következő kérdést javasolják: „formálisan tartozik-e valamely egyházhoz vagy vallási közösséghez?” Erre a kérdésre ugyanis lehet igennel vagy nemmel felelni, s így a téma „rövidre zárható.”

A hitélethez kapcsolódó egyéb kérdéseket Brüsszel nem támogatja.


Vannak visszaélések

„Több éve Budapesten élek, de a Vajdaságban, Szabadkán nőttem fel, a szüleim a mai napig ott élnek. Náluk már jártak a számlálóbiztosok, és mindketten magyarnak és római katolikus vallásúnak vallották magukat. Ezek a kérdések a kérdőív végén szerepelnek, és persze egyikre sem kötelező válaszolni” – mondja H. Eszter a szerbiai népszámlálásról. „Én úgy tudom, hogy az ottani magyar szervezetek, illetve az egyház is amellett kampányolt, hogy mindenki bátran jelölje be nemzetiségi és (ha van) vallási hovatartozását is, és ezt a legtöbben probléma nélkül meg is tették.”

Érkeztek ugyanakkor panaszok az illetékes hivatalokhoz a kisebbségiektől. Többen jelezték, hogy a számlálóbiztosok nem, vagy csak többszöri felszólításra voltak hajlandóak a válaszadó nemzetiségét feltüntetni az íven. Szerbiában egyébként kizárólag szerb nyelvű adatlapokat nyomtattak, a kisebbségeknek szóló kérdéseket külön füzetben kapták meg a biztosok. A válaszokat minden esetben szerbül rögzítik.


Vallási térkép

Október 20-án indul a romániai népszámlálás is. A szerbekhez hasonlóan a románok is utoljára
2002-ben tartottak országos cenzust. A Magyar nyelvű űrlapon az Etnokulturális jellemzők rovatban lesz az a három kérdés, amely a nemzetiségről és a vallásról szól. Válaszolni itt sem kötelező ezekre a kérdésekre.


Gyimesiek mise előtt. A vallás megtartó erő

A Ceausescu rendszer bukását követően Romániában is minden népszámlálási kérdőíven
szerepelt az etnikai mellett vallási hovatartozásra vonatkozó kérdés. Az összegyűjtött adatokból szinte pontosan megrajzolható az ország vallási térképe. A legutóbbi adatok szerint a román állampolgárok mintegy 87%-a Román Ortodox Egyház tagja, amely a keleti ortodox kereszténység egyik képviselője. A hivatalos adatok szerint a lakosság 5,4%-a római, illetve görög katolikus. A római katolikusok szinte kivétel nélkül erdélyi magyarok, illetve moldvai és gyimesi csángók. A magukat protestánsnak vallók (3,7%) is elsősorban a magyarlakta területeken élnek, míg a Fekete tenger partján fekvő Dobrudzsában jól körülhatárolható a muzulmán kisebbség. Romániában mintegy 6000 zsidó
vallású ember él.


Húsz lehetőség közül választhattak

Szlovákiában májusban tartották a népszámlálást, a kérdőíven a nemzetiségre és az anyanyelvre vonatkozó kérdés után szerepelt a felekezeti hovatartozás. Itt felsorolták a választható egyházakat:
a Szlovákiában hivatalosan is bejegyzett 18 felekezet mellett volt „felekezeten kívüli” és „egyéb” kategória is.

A szlovák népszámlálás sem volt zavartalan. Már az első napokban többen bejelentést tettek, mert az ívekre ragasztott személyes vonalkódokkal könnyen vissza lehetett élni. A bejelentők elsősorban a nemzetiségi és vallási hovatartozásról szóló válaszokat féltették.

 

Kanaki Anna

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Határon túliak
  • Durva magyarellenes népszavazás Szlovákiában!
  • Népfőiskolán tanítják a csángókat
  • Magyar helységnevek Szlovákiában: a helyzet változatlan
  • Diszkriminálják a szlovák iskolákat?
  • Magyar polgármester vezetheti Nagyváradot
  • Nem felejt a Jobbik
  • Semmibe veszik a magyar oktatási jogokat Romániában?
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Erdélyben a magyar választójogi törvényről
  • Temerini bántalmazás: csak szabálysértés történt?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.