Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-01 15:01:00

Egyre több áldozata van a hőségnek és a frontbetörésnek

Június 10. a halál napja!

Forró nyárra figyelmeztet a tisztiorvosi szolgálat: 25 százalékkal több halálesettel és mind gyakoribb hőségriasztással számolnak. Mindeközben a hazai kórházakban továbbra is csak papíron várják el a klímákat.

Akár negyedével is emelkedhet a halálozások száma a nagy melegben. A a klímaváltozás miatt egyre több hőhullámmal kell számolni, és a hirtelen felmelegedés, hőmérséklet-változás rendkívül megterheli a szervezetet – figyelmeztetnek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ). Az illetékesek aggódva készülnek a forró hetekre, mivel tudják: hiába a lakosság rendszeres tájékoztatása, a hőségriasztások kiadása, és a kórházakban is változatlan a helyzet, az elviselhetetlenül meleg kórtermekben fekvőkön legfeljebb némi huzat segíthet.


Kényszerű összekacsintás

Jóllehet, az intézmények működési engedélyéhez szükséges minimumfeltételek között szerepel a klíma, ám a hűtést csak a műtőben és az intenzív osztályokon várják el – tudatta portálunkkal Paller Judit. Az országos tiszti főorvos ugyanakkor jelezte: terveik szerint jogszabályi szinten fogják kezelni a kórházak klimatizálásának a kérdését, ám hogy ez mit jelent a gyakorlatban, az illetékes nem árulta el. Úgy tudni, tényleg minimumfeltétel lesz a kórtermek hűthetősége.
„Ha szó szerint értelmeznék a minimumfeltételeket, a hazai fekvőbeteg-ellátók csaknem 90 százalékát azonnali hatállyal be kellene zárni” – mondta a mindennapi.hu-nak egy vidéki intézményvezető. A neve elhallgatását kérő főigazgató elárulta: az általa vezetett kórház sem felel meg az előírásoknak, amivel nemcsak közvetlen kollégái, hanem az ÁNTSZ ellenőrei is tisztában vannak. Megfogalmazása szerint egyfajta „kényszerű összekacsintás” jellemzi a tisztiorvosi vizsgálatokat. Az előírások betű szerinti számonkérése utópisztikus elképzelés, hiszen sem a dolgozói létszámban, sem a megkövetelt felszereltség szempontjából nem tudnak eleget tenni a követelményeknek. A szándék mindenhol megvan, ám az ismert pénzhiány lehetetlenné teszi a megvalósítást. Mindaddig, amíg alapvető gyógyszereket, kötszereket kell behozatni a betegek hozzátartozóival, addig irreálisnak tűnik, hogy klímát szereljenek fel a kórtermekbe – jegyzi meg a kórházigazgató. Akárcsak náluk, az ország valamennyi intézetében a személyzet találékonyságán múlik, mennyire sikerül enyhíteni a bent fekvők forróság okozta szenvedéseit.
Információink szerint nemcsak a szabadságolások miatt halasztják az úgynevezett tervezhető beavatkozásokat, hanem azért is, mert csak kevés intézményben tudják garantálni a sebgyógyuláshoz, a rehabilitációhoz szükséges optimális hőmérsékletet.

2010. június 10.: a halál napja

A hosszan tartó, szokatlan meleg és a drasztikus hőmérséklet-változás egyaránt veszélyes lehet az emberi szervezetre – mondta el Páldy Anna Margit, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese a mindennapi.hu-nak. A hirtelen frontbetörés sok embernek okoz rosszullétet, a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők állapota ilyenkor súlyosbodik, és a szülészeteken is igencsak nő a forgalom. Éppen ezért a jövőben igyekeznek a korábbinál is intenzívebben jelezni a várható frontokat.
A szakember emlékeztetett arra is, hogy tavaly négyszer rendeltek el országos hőségriasztást. E különösen meleg napokon Budapesten több mint 25 százalékkal, országos szinten pedig 22,2 százalékkal nőtt a halálesetek száma. Tavaly a legtöbben − egy átlagos naphoz képest 74 százalékkal többen − június 10-én haltak meg a fővárosban, amikor az előző hét csapadékos, hideg időjárása után hirtelen nagy hőmérséklet-változás történt.


Öt fok, tíz százalék

Páldy Anna Margit rámutatott: ha a napi átlaghőmérséklet az egyik napról a másikra öt fokkal emelkedik, az tíz százalékkal növeli a halálozás kockázatát, ezen belül a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás esélyét 12 százalékkal. Egy ilyen hőmérséklet-változáskor 15 százalékkal nő a mentőhívások száma. 
A globális felmelegedés, a klímaváltozás miatt a hőhullámok számának növekedésével kell számolni. A fővárosban 2001−2005 között évente egy-két hőhullám fordult elő, az utóbbi öt évben viszont ez a szám három−öt közé emelkedett.


Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.