Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-06 18:09:00

Árfolyamrögzítés: kalkulátor segít a döntésben

Jó hír az adósoknak?

Mostantól kalkulátor segíti a bajba jutott hiteleseket, azonban a többség csak tájékozódni tér be a bankokba.

Törlesztési plafon, jó hír az adósoknak  – ezzel a mondattal indul a felhívás, amely arra biztatja a bajban lévő hiteseket, hogy az árfolyamrögzítés leteltével, vagyis három év múlva a gyűjtőszámlán felhalmozott összeget úgy törleszthetik, hogy legfeljebb 15 százalékkal emelkedhet a havi részletük. Nem vonatkozik azonban a szabály a teljes törlesztőrészletre, amely időközben többszörösére emelkedhet, ha továbbra is tart a svájci frank szárnyalása, így akár több évtizeddel is kitolódhat a hitel futamideje.


„Elnézést, csak érdeklődnék”

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója érdeklődésünkre elmondta, egyelőre nem rendelkeznek pontos adatokkal arról, hogy mennyien kértek árfolyamrögzítést. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is csak október elejére ígért legkorábban pontos tájékoztatást.  „Tagbankjainkkal folytatott beszélgetéseink alapján csak annyi állapítható meg, hogy az ügyfelek érdeklődése folyamatos, bár az összes jelzálog fedezetű, illetve azon belül devizaalapú hitelszerződés adataihoz viszonyítva nem kiugró. Az ügyfelek az államilag biztosított árfolyamgát lehetősége mellett részletesen érdeklődnek a bankok által biztosított fizetéskönnyítő megoldások iránt is, azonban az átszerződések számáról vagy arányáról sincs még értékelhető adat.” – mondta a Mindennapinak Müller János.

A bankfiókokban az ügyfelek többsége elsősorban az alternatív lehetőségek után érdeklődik, de szeretnék megismerni az állami vagy banki lehetőségek esetében a feltételeket és az azzal járó könnyítéseket és terheket is. A Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója szerint az árfolyamrögzítés lehetősége számos devizahitellel rendelkező családnak lehet mentőöv, ugyanakkor vannak olyan hiteladósok, akik számára ez nem jelent reális megoldást.


Kalkulátor segíti a tervezést

A könnyebb döntés érdekében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján árfolyamrögzítő kalkulátort indított. A devizaalapú hitelre vonatkozó néhány alapadat megadásával modellezhető, hogyan alakulnak a fizetési kötelezettségek a feltételezett devizaárfolyamok változtatásával a konstrukcióba való belépés esetén, de kikalkulálható a „gyűjtőszámlán” felhalmozódó későbbi törlesztési kötelezettség is.

A kalkulátor kiszámítja azt is, hogy 2015-től, vagyis az eredeti tartozás és a gyűjtőszámlán felhalmozott összeg egyidejű törlesztését követően a megengedett 15 százalékot meghaladó arány figyelembevételével milyen mértékű futamidő hosszabbítás várható. Természetesen az adatok csak tájékoztató jellegűek, mégis sokat segíthet azoknak, akik döntés előtt állnak.

A honlapon azoknak ajánlják az árfolyamrögzítés lehetőségét, akik jelenleg törlesztési gondokkal küszködnek, de anyagi helyzetük egy-három éven belül várhatóan kedvezőbben alakul, mivel a többletterhek legalább ennyi idő múlva jelentkeznek. Az továbbra is rejtély, hogy azok, akik néhány éve nem látták előre, hogy gondot okozhat a devizaalapú hitelük visszafizetése, vajon mennyire látják előre, mi vár rájuk három év múlva?


Ami most megmarad, félre kell tenni…

Akit érdekel az árfolyamgátról a jogszabály szövege, a Magyar Közlöny 97. számában megjelent 163/2011. (VIII.22) Korm. rendeletben tájékozódhat, valamint ugyanebben írnak a közjegyzői díjszabásról is (14/1991 (XI.26) IM rendelet). Ez annyiban számít újdonságnak a megszokottakhoz képest, hogy korábban a szerződésmódosítás költségét az ügyfelek viselték, ebben az esetben azonban a hitelező pénzügyi intézmény köteles megfizetni a szerződésmódosításért járó közjegyzői munkadíjat és költségtérítést.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már tavasszal közleményben jelezte, hogy az árfolyam átmeneti rögzítése hamis biztonságérzetet kelt az adósokban, továbbá rontja a bankok hitelezési képességét és hatására lassabban épülhet le a lakosság adósságállománya. Az MNB szerint annak is fennáll a veszélye, hogy az árfolyamrögzítésből megmaradt jövedelmét fogyasztásra fordítja a lakosság, és nem készül fel rá, hogy a türelmi idő lejárta után akár nagyobb terhekkel nézhet szembe. Ebbe akár azok az adósok is belekerülhetnek, akik jelenleg nem küzdenek fizetési nehézséggel, de igénybe vennék az árfolyamgátat.
 

A. S.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.