Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-03 13:10:00

Megosztó javaslat az európai pénzvilágban

Itt az új uniós bankadó

Alig öltött testet, máris éles kritikát vált ki az új uniós bankadó. A szakértő szerint ha Európában fizetniük kell a bankoknak bizonyos ügyletekért, egyszerűen kontinenst váltanak majd.

Az Európai Bizottság elfogadta azt a javaslatot, amely szerint az unióban működő bankokra egységes adót vetnének ki 2014-től. Ezt maga Jose Manel Barroso, a Bizottság elnöke jelentette be. Barosso jelezte: egy több éve vitatott helyzetet zárnak most le, amely után szerinte a pénzintézetek igazságos részt vállalnak majd a válság költségeiből. Az Unió kormánya több mint 50 milliárd euró bevételt remél a pénzügyi tranzakciós adó kivetésétől, aminek elfogadtatása komoly akadályokba ütközhet. A gyakorlat szerint ebben az esetben minden tagállamnak vétójoga van. 

Az Európai Bizottság olyan pénzügyi tranzakciós adót vetne ki 2014-től, ami csak a bankok közötti üzletelést adóztatná meg, és az nem terjedne ki a magánszemélyek és vállalkozások közötti banki kapcsolatokra. Ezzel szeretné az Európai Unió visszafogni az bankok saját haszonszerzésre irányuló spekulatív ügyleteit Európában. Így a javaslat szerint minden pénzintézetnek adót kell fizetnie, ha egy másik szereplőtől kölcsönt vesz fel, abból kötvényt vagy részvényt vásárol. Az új szabályok a tervek szerint arra is kiterjednek, amikor egy bank a devizapiacokon ügyleteket köt, viszont az Európai Bizottság elképzelése szerint a klasszikusnak számító betét gyűjtés és kölcsön folyósítás adómenetes maradna.
 

Működésképtelen szabály?

Vámosi Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője szerint ennek az adónak az a gyengéje, hogy csak abban az esetben működőképes, ha minden pénzintézetre kiterjed a világon, hiszen a mai elektronikus világban bárhol le tudnak egy tranzakciót bonyolítani, amihez elég internet elé ülni. „Ha elkövetjük azt a hibát, hogy az Unióban bevezetjük ezt és nem tudjuk lezárni az Unióból kimenő szálakat, akkor egyszerűen nem az Unióban fogják végre hajtani ezeket a bankközi műveleteket” – tette hozzá az adószakértő.

Jose Manuel Barroso a kivetett adóból 50 milliárd bevételt remél évente, aminek felhasználásáról a tervek szerint közvetlenül Brüsszelben döntenének. Vámosi Nagy Szabolcs azt mondja: ez lesz a javaslat egyik olyan pontja, amit több uniós ország várhatóan nem tud elfogadni. „Én az egyetemen azt tanítom, hogy az adó a nemzeti szuverenitás egyik kifejeződése, vagyis ha egy kormányzatnak nincs saját pénze, itt az újraosztó szerepre gondolok, tehát amit beszed és azt saját hatáskörében feloszt gátépítésre, iskolára, nyugdíjra, akkor annak az államnak sérült a szuverenitása”.
 

Angol tiltakozás

Vámosi Nagy Szabolcs másik félelme a pénzügyi tranzakciós adóval szemben, hogy az Európa Tanácsban minden ország vezetőjének egyhangúlag kell majd szavaznia, ami adókérdésekben ritkán fordul elő. Az angol pénzügyminiszter már a javaslat ismertetése után aggályait fejezte ki. Az adószakértő szerint a briteknek szkepticizmusa nemcsak abból adódik, hogy London elvesztheti a pénzvilágban betöltött meghatározó szerepét, hanem az ország önállóságát is féltik.

Vámosi Nagy Szabolcs szerint az angolok nem akarnak Egyesült Európai Államokat, ők egy jól működő gazdasági közösségben gondolkoznak. Ebből az adószakértő arra következtet, hogy egy olyan adószabályt elfogadtatni, ami mindenkire kötelező és mindenkinek hozzá kell járulnia, nagyon nehéz. Példaként említette, hogy az Unióban 5 éve be szerették volna vezetni a közös társasági adóalapot, de ezt senki nem fogadta el, és próbálkoztak közös kamatadó bevezetésével is, ami ugyancsak kudarcba fulladt. Legutóbb az autóvásárlásokat érintő regisztrációs adó törekvések akadtak el a brüsszeli útvesztőkben.

Az Európai Bizottság javaslatát a brüsszeli parlamentnek és a 27 tagállam vezetőinek is meg kell szavazniuk, hogy 2014-től bevezethessék az új uniós bankadót.
 

 

Werner Tamás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Európa
  • Portugália bedőlését jósolják
  • „Orbán Viktor keresztes hadjárata”
  • Rabot együnk vagy szabadot?
  • Fejlemény: a magyar kormány azt fogja tenni, amit az EU mond
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A horvátok tudják, mit csinálnak?
  • EU: a világ legnagyobb átverő show-ja?
  • Mégis megegyezik Magyarország az Unióval?
  • Orbán Viktor: „nem látok különösebben nehéz ügyet”
  • Mit ápol Orbán Viktor?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.