Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-01-12 07:36:00

Az euróra váltás nem szociális intézkedés

Hitel: svájci frank helyett euró?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet azt javasolja, a bajba jutott devizahiteleseknek gondolják meg svájci frank alapú hitelük euróra váltását. A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete nem ért egyet a PSZÁF-fal.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője szerint a svájci frank alapú hitelek euróra történő átváltása nem szociális intézkedés lenne a bankszektor részéről, hiszen ez számukra is kedvező lehet üzleti szempontból. Mivel az euró sokkal kisebb kilengéseket produkál a forinthoz viszonyítva, mint a svájci frank, ezért az adósok számára kiszámíthatóbb lenne a törlesztőrészlet, és a bankoknak sem kell árfolyam kockázattal számolni, ráadásul az euró sokkal inkább a rendelkezésükre áll.

A szóvivő kiemelte az euróra váltás ismét fizetőképessé tehetne sok olyan ügyfelet, aki egy ideje már nem fizet, valamint rámutatott, hogy a közel 4800 milliárd forintnyi svájci frank alapú hitelt nem egyszerre váltaná át mindenki, hanem fokozatosan. Ezzel megszűnhetne az állandó kereslet a svájci fizetőeszköz iránt.

Noha a PSZÁF ajánlása az átváltáskor elméletben sok adóson segítene, nem egy azonnali intézkedés lenne, mivel az euró és a svájci frank közötti árfolyam különbség jelenleg nem kedvező, vagyis erre akkor kerülhetne sor, ha a svájci frank gyengülne az euróhoz képest.

Binder szerint az euróra történő váltás mindenképpen jó lehet azok számára, akik hosszú távú szerződéssel rendelkeznek, hiszen ha Magyarország csatlakozik az eurózónához, akkor az adósok számára az árfolyamkockázat megszűnik.


5-6 ezer forinttal csökken a törlesztés?

Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének szóvivője szerint elkésett intézkedésnek tűnik a svájci frank alapú hitelek euróra váltása, mivel az árfolyam ingadozás következtében az akár 40-60 százalékos tőkenövekedésből, egy esetleges átváltást követően már semmit nem tud visszanyerni az adós.

Egy 10 millió forintos felvett hitel esetében az árfolyam növekedés következtében a hitelt felvevő közel 13 millió forinttal tartozik, ha ezt átváltja euróra, akkor egy esetleges frank gyengülést követően az adós már nem tud semmit visszanyerni a megemelkedett tartozásából.

2008-ban, a válság kezdetén megoldás lehetett volna az átváltás, most azonban az adós egyrészről elszenvedné a tőkenövekedést, valamint csupán 5-6 ezer forinttal csökkenne a törlesztőrészlete, vagyis ez az intézkedés nagy mértékben nem segítené az adósokat. – mondta Lénárd Mariann.

Az egyesület főtitkára úgy véli, amellett, hogy a svájci frank emelkedésének egyik oka az, hogy komoly kereslet van a svájci frank piacán a forinttal, valamint az euróval szemben. Azonban, ha a Magyarországon felvett svájci frank alapú hiteleket elkezdenék átváltani euróra, akkor valószínűsíthető, hogy az euró hasonlóképp erősödne, mint a frank.

Lénárd Mariann kérdésünkre elmondta, egyesületük nemrég kidolgozott egy olyan segítséget, amelynek lényege a kamatcsökkentés, melynek következtében az adósok 80 százaléka lehetne újra fizető ügyfél, valamint a bankok számára is kedvező, hiszen ugyanannyi folyna be hozzájuk, csak nem azonnal.

Az egyesület álláspontja szerint ez a lehetőség mentesítené az államot, így nem lenne szükség az egyre távolibbnak tűnő eszközkezelő létrehozására, amire az államnak nincs pénze. Javaslatuk szerint azoknak a bankoknak, amelyek részt vennének ebben a segítség nyújtásban esetlegesen mentesülnének a banki különadó megfizetése alól.


A bankok szerint állami segítség szükséges

Müller János a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója szerint sajnálatos módon többnyire a bankokon kívülálló okok miatt vált a hitel adósok nagy része fizetésképtelenné. A bankok fő érdeke az adósok fizetőképességének segítése. A devizaváltás az egyik olyan eszköz, ami segítséget jelenthet, de nem mindenki számára.

Müller kiemelte: az átváltás önmagában nem orvosolja a deviza alapú hitelesek problémáit, viszont egy olyan eszköz lehet, amely egy hosszú távú megoldást nyújthat a hitelesek egy részének. Nagyobb probléma az, hogy sokan vannak olyanok, akik 90 napon túl nem fizetnek, sőt olyanok is akik tartósan fizetésképtelenné váltak. Ezekben az esetekben állami szerepvállalásra van szükség.

Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.