Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-05 21:09:00

Hack Péter szerint pozitív, ha normák szerint kategorizálják az egyházakat

Hit Gyülekezete: tárgyalások a kormánnyal

Bár a napokban az Index nyomán felröppent, hogy a Hit Gyülekezete történelmi egyház besorolást kap, Hack Péter, az egyház diakónusa szerint még folyamatban vannak a tárgyalások a kormánnyal.

Az Index napokban megjelent cikke nyomán több médium közölte, hogy a Hit Gyülekezete „történelmi egyház” besorolást kap. A megállapítást Szászfalvi László egyházügyi államtitkár hetekkel ezelőtt nyilvánosságra került bejelentésére alapozták, miszerint „100 év honossághoz, illetve 25 ezres lélekszámhoz kötik a történelmi egyházak, 20 év honossághoz, és az előzőnél kisebb lélekszámhoz az elismert egyházak" regisztrációját.


Csak találgatás

A találgatások, miszerint a közismert, pünkösdi-karizmatikus eredetű gyülekezet történelmi jelzőt kaphat, azon alapulnak, hogy a közösség elviekben könnyedén teljesítheti a jelzett taglétszám-kritériumot, ám az entitást eddig semmiféle hivatalos dokumentum nem „történelmiesítette” meg. Az egyházpolitikai fórumokon mindemellett köztudomású, hogy folyamatosak a kormányzati szintű tárgyalások, egyeztetések a magyarországi egyházak, gyülekezetek vezetőivel.

„Folyamatban van az egyházak jogállásának szabályozása, ami egyébként a kormányzó politikai erők választási ígérete volt. Pozitívnak tartjuk azt a folyamatot, amelynek eredményeképp az egyes vallási közösségek nem ideológiai alapon, hanem konkrét normák meghatározásával nyerhetik el jogi státuszukat” - közölte a mindennapi.hu-val Hack Péter, a gyülekezet diakónusa.

A jogászként és politikusként is közismert keresztény szolgáló szerint az egyházakkal kapcsolatos joganyag előkészítésében illetékes államtitkárság egyházakkal kapcsolatos hozzáállása eddig pozitív, még az ősz folyamán kikérték a gyülekezet írásbeli véleményét és jelezték, hogy befogadnak minden észrevételt, kommentárt. A gyülekezet vezetői jónak tartják, hogy az előkészítés során a kormányzat mindeddig tiszteletben tartotta a személyes vallásszabadságot és a vallási közösségek belső autonómiáját. Hack Péter szerint ennek a szándéknak a megerősítése lehet a jogszabály nyitott normativitása, azaz amennyiben egy felekezet teljesíti a megszabott feltételeket, bármikor magasabb minősítést nyerhet.


Az állam ne listázza, ki milyen hitű!

A törvénytervezet természetesen csak az alkotmányozási folyamat lezárulását követően születhet meg, a megszabott feltételek kapcsán izgalmas kérdés lesz a honosság és a létszám bizonyításának mikéntje. Hack Péter szerint a kormányzatnak ebben az esetben is tiszteletben kell tartania az adatvédelmi szempontokat, hiszen a történelemből ismeretes, hogy milyen hozadékkal jár, ha az állami adminisztráció jegyzi az állampolgárok vallási hovatartozását.

A húsz éve esedékes egyházi szabályzási folyamatnak mind politikai, mind módszertani szempontból rendkívüli kihívásokkal kell megküzdenie. A szabatosság hiányának társadalmi, közéleti veszélyét jelzi a Jobbik mai megnyilvánulása is: Mirkóczki Kálmán a szervezet szóvivőjeként ugyanis döbbenetesnek és felháborítónak nevezte, hogy ha a kritériumokat vagylagossá teszik, akkor akár a Hit Gyülekezete is a történelmi egyházak rangját birtokolhatja. A probléma tehát a „történelmi” jelző használata körül keresendő. Elképzelhető, hogy a jogszabály szövegezői számos konfliktust előzhetnének meg egy semlegesebb megnevezés alkalmazásával.

 

Illyés Szabolcs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.