Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-05 17:00:00

Az öngyilkosság nem más, mint problémamegoldás

Hátborzongató: hideg fejjel mentek a halálba a budaörsi tinik

Még a sokat látott toxikológust is megdöbbentette a budaörsi tinédzserek kettős öngyilkossága.

Zacher Gábor, a fővárosi Erzsébet Kórház osztályvezető főorvosa szerint a legszörnyűbb, hogy a fiatalok nem hirtelen, hanem tudatosan, módszeresen előkészítve követték el tettüket.

– Kegyetlen módját választották az öngyilkosságnak a Budaörsnél megtalált lányok. Mostanában agresszívabban vetnek véget az életüknek a fiatalok vagy ez egy extrém eset volt?

– Azt gondolom, ez egy szokatlan eset volt, az öngyilkosság „módszereinek” tekintetében nem sok változott az elmúlt időszakban. Jellemzően a gyógyszerhez nyúlnak a legtöbben, az öngyilkosok több mint háromnegyede így próbálja megölni magát. A mostani esetben számomra az volt döbbenetes, ahogy előkészítették a tettüket. Ez ugyanis nem hasonlítható össze azzal, hogy az illetőt csapás éri, benyúl a gyógyszeres fiókba és előkap egy doboz altatót. Ezek a fiatalok nagyon tudatosan, sok információt összegyűjtve, nem egy hirtelen gondolattól, érzelemtől vezérelve vetettek véget az életüknek.

– Fiatal, 19 és 21 éves lányokról beszélünk. Hogyan lehetséges az, hogy az életösztön nem győzte le a halálösztönt?

– Nem tudni, mi volt az ok, az biztos, hogy ezek a lányok valóban meg akartak halni, ezt bizonyítja az a hosszas és tudatos előkészítés, amiről beszéltem az imént. Általánosságban az a tapasztalatom, hogy vannak olyan esetek – szerencsére nagyon ritkán – amikor nincs eszköz, módszer, amivel le lehetne beszélni az illetőt a végzetes tettéről.

– Sokan állítják, az internet elterjedésének egyik káros mellékhatása, hogy megszaporodott az öngyilkossági esetek száma a gyerekek és a fiatalok körében. Ön is osztja ezt a véleményt?

– Sajnos tény, hogy a világháló mindenre kínál megoldást. Ha most felmennék egy közösségi oldalra és feltenném a kérdést, hogy mivel és hogyan ölhetem meg magam a leggyorsabban, pillanatokon belül özönlenének felém a válaszok, a tanácsok, ötletek. Valószínűleg, még társakra is lelnék.

– Mennyire jellemző a problémamegoldásnak ez a módja a fiatalokra?

– Nem a fiatalokra, inkább a magyarokra jellemző. Számos kutatás igazolta, hogy problémamegoldás tekintetében bizony igencsak rosszul állunk. Hajlamosak vagyunk a legegyszerűbb módszert választani, vagyis kilépünk a helyzetből.

– Veszélyben vannak a mai gyerekek?

– Ezt családja válogatja. Azt tudni kell, hogy manapság a szülők egyszerűen nem ismerik saját gyereküket. Egy vizsgálat kimutatta, hogy egy átlagos felnőtt naponta legfeljebb 7 percig foglalkozik a csemetéjével. Ez az idő bizony nemcsak ahhoz kevés, hogy észrevegyék, ha baj van, egyszerűen ahhoz sem elég, hogy megismerjék a jeleket, amik általában megelőzik a végzetes tetteket.

Az Ön által vezetett osztályra szinte naponta szállítanak be öngyilkos tiniket, sőt, egyre több gyereket is. Mi az első gondolata, mérges rájuk, vagy sajnálja őket?

– Az első gondolatom általában egészen más. Végzem a dolgom, a kollégáimmal együtt igyekszünk minél hamarabb stabilizálni a beszállítottak állapotát. Általában pedig meggyőződésem, hogy az esetek döntő hányadában a fiatalok, a gyerekek nem tehetők felelőssé a tettükért. Minden esetben meg kell nézni a családi hátteret, a közeget, és csak ezután mondható bármiféle vélemény.

Mit szólnak a megmentettek? Mérgesek Önökre vagy hálásak?

– Nem szoktak mérgesek lenni, inkább hálásak. Az osztály falára egyébként nem véletlenül van kiírva: „Ez itt a való világ”.

Számon tartanak öngyilkossági rekordert az osztályon?

– Igen, van valaki, aki már több mint háromszázszor kísérelt meg öngyilkosságot. Mostanában egyébként nem láttuk, remélem, jól van. Az ő példája is azt mutatja, hogy sokan vannak, akik a problémamegoldásnak a lehető legrosszabb formáját választják. A „rekorderünk” amúgy teljesen átlagos életet él, nincs vele semmi gond, de ha bármi akadályba ütközik, ha bármilyen negatív hatás éri, így próbálja „megoldani”. Ez manapság a legnagyobb gond. Ideje volna megtanulnunk a problémamegoldás egyéb módjait is, még akkor is, ha azok kicsit bonyolultabbak!

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.