Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-08 16:02:00

A kábítószer-fogyasztás tiltása maradhat

Harrach Péternek joga van elszúrni az életét

A kereszténydemokrata Harrach Péter és Rubovszky György egyetért azokkal a módosító javaslatokkal, amelyek értelmében vendéglátóhelyeken és munkahelyeken zárt helyiségben is rá lehetne gyújtani.

Minden vendéglátó-ipari egységben és minden munkahelyen lehetőséget kell biztosítani arra, hogy zárt térben, másokat nem zavarva, akik úgy gondolják, hogy elszívnak egy szál cigarettát, azt megtehessék - mondta Harrach Péter,  hozzátéve: a dohányzás káros, de a társadalom számára a fanatikus megoldások talán legalább annyira károsak. Az országgyűlési képviselők sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, egyéni álláspontot képviselnek, nincs szó a Fidesz és a KDNP közötti ellentétről.

"Nem szeretek füstös helyiségben vacsorázni, de ugyanúgy nem szeretem, ha megtiltják nekem, hogy utána elszívjak egy szál cigarettát" - fogalmazott Harrach Péter.
Kiemelte: a dohányzás rossz szokás, káros az egészségre, a nemdohányzókat védelem illeti meg, és azt is elfogadják, hogy a társadalmat jó irányba kell alakítani, formálni, de számukra fontos az emberi személy méltósága és az ebből fakadó szabadsága is. Ez pedig adott esetben azt jelenti, hogy rossz döntéseket is hozhatunk, "mindenkinek joga van arra, hogy elszúrja az életét" - tette hozzá a KDNP-s politikus.

Harrach Péter kitért ugyanakkor arra is, hogy a kábítószer-fogyasztás tilalmát továbbra is szükségesnek tartja, az ugyanis személyiségkárosító hatású. Rubovszky György - aki elmondása szerint közel 50 év dohányzás után egy éve szokott le - hozzátette: elképzelhetetlennek tartja azt a megoldást, amikor egy bizonyos csoport érdekében a másik csoport érdekét abszolút háttérbe szorítják.

Az nem vezet sehová, ha egyszerűen betiltják a dohányzást - mutatott rá, megjegyezve: évek óta szigorúan bírságolják, ha valaki autóvezetés közben telefonál, mégis minden harmadik ember ezt teszi. Harrach Péter elmondta: a kérdésben lelkiismereti szavazás lesz, de ha a drasztikus tilalom lép életbe, ő azt személy szerint nem szavazza meg. Megjegyezte, a kérdés a frakcióülésen is szóba került, és mások is szóvá tették a javaslat egyoldalúságát.


(mti)

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.