Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-29 19:02:00

Az új javaslat 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtaná az utcán élőket

Hajléktalanüldözések: Európa tiltakozik

A Hajléktalan-ellátó Szervezetek Európai Szövetsége (FEANTSA) tiltakozik a magyarországi hajléktalan emberek kriminalizálása ellen. A szövetség felszólítja az érintetteket a büntető törvényjavaslat visszavonására.

A Magyar Országgyűlés előtt van a szabálysértésekről szóló törvény módosítási javaslata, mely szerint a „közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmát” megszegő „visszaeső elkövetők” 150 000 forintig terjedő pénzbírsággal vagy elzárással büntethetők. E törvényjavaslat a magyar hajléktalan emberek elleni támadássorozat utolsó lépése.

Korábbi büntető intézkedések voltak a hajléktalan emberek közterületekről történő kitiltása, valamint Budapest város határozata, melyben a közterületen alvást szabálysértéssé nyilvánította, s pénzbírsággal vagy elzárással fenyegetett. Ezek a büntető rendelkezések a hajléktalan embereket stigmatizálják és kriminalizálják, továbbá kegyetlenek, hiszen a legsérülékenyebb embereket büntetik, s még jobban csökkentik a hajléktalan emberek társadalmi és munkaerői-piaci integrációjának esélyét.

Ezen túl hatástalanok is, hiszen csupán láthatatlanná teszik a hajléktalan embereket, de nem kínálnak valódi, fenntartható megoldásokat. A törvénymódosítási javaslat ezen túl ellentétben áll a magyar alkotmányos alapelvekkel és a nemzetközi emberi jogi jogszabályokkal. Az ilyen magas összegű bírságok, és különösen a börtönbüntetés nyilvánvalóan aránytalan az elkövetett szabálysértésnek nyilvánított tevékenység súlyához képest. Ezek a lépések embertelenek, és a sérülékeny emberek egyenlő bánásmódhoz és emberi méltósághoz való jogának csorbítását jelentik.

Az Indoklás szerint a hajléktalan emberek bebörtönzése a „kellő visszatartás érdekében” hatékony eszköz. Ez az állítás cinikus, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a hajléktalan emberek azért kénytelenek közterületen éjszakázni, mert nincs elég férőhely a hajléktalan-ellátó rendszeren belül, és különösen nincsenek olyan szabad férőhelyek, melyek megfelelnének sajátságos szükségleteiknek. Egyes magyar városokban egyáltalán nincsenek (szabad) férőhelyek.

A hajléktalanság szabálysértéssé nyilvánítása eltávolítja a hajléktalanság problémáját annak társadalompolitikai vonatkozásaitól. Hozzájárul ugyanakkor az állami felelősség tagadásához, pedig a hajléktalanság gyakran strukturális okokra vezethető vissza, ami éles ellentétben áll a saját helyzetükért a hajléktalan embereket vádoló vélekedéssel. Az Európai Unió elkötelezte magát többek között a közterületen élő hajléktalanság 2015-ig történő felszámolása mellett – ezt azonban nem e sérülékeny emberek bebörtönzése, hanem a társadalmi problémák hatékony, összehangolt megoldássorozata által kívánja elérni. A FEANTSA határozottan tiltakozik a hajléktalan emberek kriminalizációja ellen, és e lépések helyett az intézmények színvonalának javítását, a szociális bérlakás szektor növelését és a lakhatási támogatások javítását javasolja.


(Forrás: mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hajléktalanság
  • Hajléktalan megasztár
  • Rendkívüli hideg: nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben
  • Hajléktalanok életveszélyben
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • A bosszú küldte mélyre Orbán Annát
  • Hajléktalan megasztár
  • Életünk mélyén változtassunk
  • Ingyen fodrász hajléktalanoknak
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Volt-e okuk bulizni a hajléktalanoknak?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.