Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-28 13:07:00

Eddig volt a türelem meg a belátás

Gyöngyöspata: Orbán szerint nem mindenki ért a szép szóból

A kormányfő szerint a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítása hosszú távon kezeli a Gyöngyöspatán kialakult, illetve az ahhoz hasonló helyzeteket. A miniszterelnök szerint kormány kénytelen az erő nyelvén beszélni.

„Most vagyunk abban a helyzetben, amikor tíz emberből kilenc azt gondolja, hogy ez így nincsen jól (...) az egész ország azt látja, hogy ez az erőszak felé megy, és az erőszakkal szemben meg kell védeni az embereket. Mindenfajta erőszakkal szemben. Ez az állam és ez a miniszterelnök dolga is” – mondta Orbán Viktor a TV2-nek adott interjújában.

A kormányfő elmondta, hogy a Btk. kormány által kezdeményezett szigorítása az ilyen típusú bűncselekmények visszaeső elkövetőire akár végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi. Orbán Viktor szerint ezzel meg fog oldódni a probléma.

Mint fogalmazott, az erő nyelvén kell beszélnie az államnak. Mindenki, aki törvénysértő magatartást tanúsított, haza fog menni, mert egy óra múlva megjelennek az állam képviselői és érvényt szereznek a törvényeknek; eddig volt a türelem meg a belátás, ennek most vége van – tette hozzá Orbán Viktor.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kormány szerdai ülése után jelentette be, hogy a büntető törvénykönyv szigorítását javasolja a kormányzat azzal összefüggésben, hogy egy új bűnözési forma, az „egyenruhás bűnözés” jelent meg Magyarországon. Az előterjesztést még aznap benyújtotta a parlamentnek Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A törvényjavaslat szerint a jövőben a Btk. kimondaná: aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Emellett a törvénykönyv kiegészülhet a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal, amely rögzítené, hogy aki olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló, vagy annak látszatát keltő tevékenységet szervez, amely másokban riadalmat kelt, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A javaslat elfogadása esetén tartalmazni fogja a Btk. azt is, hogy ugyanígy büntetendő az is, aki a helyi polgárőr szervezet tagjának a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott feladatai ellátását úgy szervezi meg, hogy a helyi polgárőr szervezet a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott együttműködési kötelezettségét nem teljesíti.

Orbán Viktor szerdán azt írta a Facebookon: "Fontos kormányülésen vagyunk túl. Az ember azt hiszi, mindenki ért a szép szóból, kár, hogy ez nincs így. Ilyenkor egy kormány kénytelen az erő nyelvén beszélni. Btk.-módosítás, részletek a híradásokban."

Mint ismeretes több száz rendőr érkezett Gyöngyöspatára miután kedd este összeverekedtek a Véderő visszaszivárgó szimpatizánsai és a helyi romák. Utóbbiak állításai szerint a szélsőjobboldali egyenruhások egész nap provokálták a helyi cigányságot, majd meg is ütöttek valakit. A Véderő parancsnoka szerint több mint száz roma karókkal támadt négy békésen sétáló, civil ruhát viselő férfire. A konfliktusnak négy sérültje van, egyikük állapota súlyos.

A gyöngyöspatai Bem utcában elhelyezett térfigyelő kamera képei szerint egy cigánytelepnél magán könnyítő részeg idegen miatt robbant ki a konfliktus. A romák szóvá tették a községben tartózkodó petőfibányai férfi magatartását, mire ő provokálni kezdte a romákat, majd közéjük ment, bár társai folyamatosan próbálták visszatartani. Ezután tört ki a verekedés. A helyszínen megsérült egyik férfi, a kórházban elmondta: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja – közölte Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a videofelvétel közzétételekor.

 

(mti)
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.