Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-11-27 16:03:00

Bosszú vagy bűncselekmény áll az Uzsoki Kórház ügye mögött?

Fekete angyalok: új tények az eutanázia botrányban

Nincs szakvizsgája annak az orvosnak, aki – úgy tűnik – bosszúhadjáratot indított az eutanázia botrányról elhíresült, Uzsoki utcai Kórház ellen. Biztos, hogy az intézmény sokak számára „zsíros falat”.

Egyre több érv szól amellett, hogy betegeket halálba segítő „fekete angyalok” helyett inkább az intézmény egyik korábbi dolgozója áll a közvéleményt napok óta borzoló, „Uzsoki-botrány” hátterében. Elsőként a Magyar Hírlap számolt be arról, hogy a fővárosi Uzsoki utcai Kórházban házkutatást tartottak a rendőrök, olyan bizonyítékokat kerestek, amelyek alátámasztják a gyanút, miszerint 2005 és 2007 között csaknem 70, végstádiumban lévő rákos beteg halálát morfintúladagolással siettették.


Eltűnt kórlapok

A feltételezés alapjául egy orvosi szaklapban több mint fél éve megjelent írás szolgált, amelynek szerzője rendszeres és szándékos túladagolásról számolt be. A rendőrségi akció során derült ki, hogy eltűntek azok a betegdokumentációk, így például a kórlapok, amelyek alapján a cikk szerzője dolgozhatott, illetve amelyek döntő fontosságúak lehetnének a bizonyítási eljárásnál. Ennek híján, illetve a morfin utólagos adagolása kimutatásának nehézségei miatt szinte biztos, hogy – ha történtek is bűncselekmények – azt szinte lehetetlen bizonyítani.

Nem volt szakvizsgája annak az orvosnak, akinek tollából származik a botrányt kirobbantó írás – tudta meg a mindennapi.hu. A szerző, Márkus Attila korábban az Uzsoki utcai Kórház alkalmazottja volt, ám munkájával kapcsolatban súlyos aggályok fogalmazódtak meg, ezért a doktor évekkel ezelőtt távozott az intézménytől. Mindössze ezt az értesülésünket erősítette meg Golub Iván, a kórház főigazgatója.

Az intézményvezető azt az értesülésünket nem kívánta kommentálni, miszerint a fül-orr-gégészeti osztályon dolgozó orvos egy alkalommal szóváltást követően bántalmazta kolléganőjét. Golub Iván azt elárulta portálunknak, hogy Márkus Attila korábban munkaügyi pert indított a kórházzal szemben. A doktor „néhány, félórásra dagasztott” túlórákért követelt pénzt egykori munkáltatójától.

Annyi bizonyos, hogy Márkus Attila, ha szakvizsgával nem is, de bioetikusi képesítéssel rendelkezett, így a LAM (Lege Artis Medicinæ) című orvosi szaklap bioetikai rovatában valódi szakértőként közölhette írását. A cikk szerzőjét a nyomozóhatóság is kereste, sőt, ki is hallgatta annak ellenére, hogy az Uzsokiban úgy tudták, jelenleg Németországban él és dolgozik. Később derült csak ki, hogy a rend őrei nem a szóban forgó orvost, hanem annak szintén orvosként tevékenykedő névrokonát faggatták órákon keresztül. A BRFK nem kommentálta a történteket.


Szakmailag megalapozatlan?

Az Uzsoki utcai Kórház a Magyar György és Társai ügyvédi irodát bízta meg a jogi képviselettel. A sztárügyvéd és csapata azonnal munkához is látott, első lépésként feljelentést tett, és az intézmény jó hírnevének megsértése miatt is megteszik a szükséges jogi lépéseket. A kórház szerint ugyanis az írás szakmailag megalapozatlan, mivel a szigorú elszámolás alá tartozó gyógyszer kiadott mennyisége mindvégig ellenőrzött és nyomon követhető. Az intézmény által kiadott közlemény szerint a cikk szerzőjének a hamis vád következményeivel is számolnia kell.

Könnyen elképzelhető, hogy Magyar György a bíróságon találkozni fog Simon Tamással, a műhibaperekre szakosodott ügyvéd ezúttal azonban vélhetően nem talárban jelenik meg az ügy tárgyalásán, mivel az Uzsoki ügy kapcsán új minőségében, a Magyar Rákellenes Liga elnökeként mondja majd el véleményét. Simon most a sajtóval is megosztotta álláspontját. Az egyik kereskedelmi TV műsorában úgy fogalmazott: „Még ha a szenvedéseket meg is könnyítették az orvosok s ápolók, a betegek életét kétségkívül elvették, s így azt a lehetőséget is, hogy elbúcsúzhassanak a hozzátartozóktól. Egy orvos szempontjából a beteget szándékosan hozzásegíteni a halálhoz: bűn. Hozzátette azonban azt is, hogy a fájdalomcsillapítás viszont alapvető feladat a végstádiumban lévő betegeknél.


Műhiba az államtitkárságon?

Súlyos, az egészségügyben dolgozó több tízezer dolgozó sérelmére követ el műhibát az egészségügyi kormányzat – fogalmazott az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke. Cser Ágnes sajtótájékoztatón közölte: a szakállamtitkárnak kötelessége lett volna a botrány kirobbanását követően azonnal megnyugtatni a közvéleményt, és visszautasítani azokat a sajtómegnyilvánulásokat, melyek szerint „sorozatgyilkosok” dolgoznak a magyar egészségügyben.

A Népszabadság értesülései szerint Szócska Miklós tavaly nyár óta tud az Uzsoki utcai esetekről, sőt, a cikket megjelentető kiadó is jelezte az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) felé a túladagolás gyanúját, ám senki nem reagált korábban érdemben a jelzésekre.
Portálunk több ügyvédet is megkérdezett, akik egybehangzóan elmondták: hivatalos személynek nemcsak erkölcsi, de jogi értelemben is kötelessége jelezni a nyomozati szerveknek, ha bűncselekmény gyanújáról értesül.

Szakmai körökben egyre többen állítják, hogy a botrány kirobbanásában a cikk szerzője csupán „eszköz” volt, az országos szintű pánikkeltés valós oka kevésbé egy feltételezett bűncselekmény-sorozat felderítése (amire minimális esélyt látnak), hanem az Uzsoki meghurcolása. A szóban forgó intézményt (tucatnyi fővárosi kórházzal együtt) önkormányzatiból hamarosan állami fenntartásba veszik majd át, így a főigazgatói posztokra is pályázatokat írnak ki. A mindennapi.hu-nak név nélkül nyilatkozó egészségügyi vezetők azt mondták: valaki szemet vethetett az immár „zsíros falattá vált” budapesti mintaintézményre.

Ezt a feltételezést támaszthatja alá az az információ is, amelyet portálunk a kórház jelenlegi fenntartójától kapott. A Fővárosi Önkormányzat megkeresésünkre úgy nyilatkozott: az Uzsoki utcai Kórház lejárt tartozásállománya 2011. október 31-én 131 475 000 forint volt. A tartozások az 1–30 nap közötti lejárt kategóriába tartoznak, a 2007-től vezetett nyilvántartásuk szerint az intézménynek 30 napon túli tartozása egyetlen esetben sem volt. A kórház több mint 8,3 milliárdos kiadási előirányzatához mérten a lejárt tartozások aránya nem számottevő. Megjegyezték azt is, hogy az Uzsoki utcai Kórház az egyik legkiegyensúlyozottabban gazdálkodó egészségügyi intézménye a fővárosnak.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.