Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-04 12:00:00

Külföldön főként pszichiátriai betegségek és drogok a háttérben

Évtizedekkel rövidebb ideig élnek a hajléktalanok

Dán kutatók megállapították, hogy a hajléktalanok gyakran szenvednek valamilyen pszichiátriai betegségben és korán meghalnak.

A fedél nélkül élők számáról nincsnek pontos adatok, de a statisztikák szerint világszerte egyre növekszik a számuk. A hazai becslések szerint Budapesten minden kétszázadik ember hajléktalan.


Elmebaj és drog

Sandra Feodor Nielsen és munkatársai Dániában igyekeztek felmérni, hogy hányan tengetik életüket így, és milyen egészségügyi helyzetben vannak. Dániában országos statisztikát vezetnek mindenkiről, aki elmúlt 16 éves, és hajléktalan. A kutatók az 1999 és 2009 időszakára vonatkozó adatokat gyűjtötték össze. A vizsgált évtizedben Dánia területén 32 711 hajléktalan került a nyilvántartásba. A férfiak száma 23 040, a nőké 9671 volt. Pszichiátriai betegségben a férfiak 62,4 százaléka szenvedett, a nőknél az arány 58,2 százalékos volt. Droghasználat miatt a férfiak 49 százalékát, a nőknek 37 százalékát kezelték.


Nem szabad homokba dugni a fejünket
Fotó: msmagazine.com

A hajléktalanok halálozása sokkal magasabb volt, mint a dán társadalom átlagáé. A férfiak várható életkilátása 21,6 évvel bizonyult rövidebbnek, mind dán férfiak átlaga, a nők esetében a hajléktalan nők életkilátásai 17,4 évvel rövidültek. A legnagyobb halálozási arány abban a csoportban volt, amelynek tagjai valamilyen kábítószerrel is éltek.

A kutatók hangsúlyozzák: ez a társadalmi gond igen súlyos, és szükséges lenne olyan, általános segítőrendszer kidolgozására, mely legalább enyhítené a drámai helyzetet.- áll az angol Lancelot orvosi hetilapban.

 

–mi, MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.