Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-01-21 17:54:00

Bayer Zsolt jogi védelmére is elég a 25 millió

Esztergom: közpénzből perlik az újságírókat

A volt esztergomi polgármester, Meggyes Tamás közpénzből perli a tevékenységét firtató újságírókat. A 25 millió forintnyi összeget négy ügyvédi irodának fizetik ki, ebből a forrásból perelhet Bayer Zsolt is.

Négy ügyvédi irodának eddig több mint 25 millió forintot fizetett az esztergomi önkormányzat azért, hogy jogi képviseletet biztosítsanak Meggyes Tamás volt esztergomi polgármesternek és néhány támogatójának, túlnyomórészt a tevékenységüket bíráló újságírók ellen indított magánvádas rágalmazási, becsületsértési eljárásokban. Az esztergomiak pénzén kapott ügyvédet Bayer Zsolt újságíró is, aki a Magyar Hírlapban becsmérelte Meggyes ellenlábasait.

Január 13-án zárt ülésen tárgyalt a súlyosan eladósodott esztergomi önkormányzat képviselőtestülete azokról a 2006-2010 között köttetett megbízási szerződésekről, amelyeket még a botrányairól elhíresült fideszes Meggyes Tamás polgármestersége idején kötöttek ügyvédi irodákkal. Az eddig mintegy 25,6 millió adóforintot felemésztő perek többségét újságírók és bloggerek ellen indította a magát rágalmazva érző Meggyes és néhány támogatója az előző választási ciklusban.

Bár polgármesterként Meggyes a tavalyi önkormányzati választásokon csúnyán megbukott, a továbbra is fideszes többségű képviselőtestület – melynek Meggyes Tamás is tagja – Steindl Balázs, a Fidesz helyi elnöke indítványa nyomán úgy szavazott, hogy ezeket a megbízási szerződéseket fenntartja, és kötelezte az új, független (valójában a Fidesz-KDNP-n kívül az összes parlamenti párt által támogatott) polgármestert, Tétényi Évát arra, hogy az ügyvédek számláit továbbra is egyenlítse ki, „mivel ha ezen számlák nincsenek fizetve, az veszélyezteti az önkormányzat működését”.


Meggyes fórumhozzászólások miatt is perel

Összesen négy ügyvédi irodának vannak ilyen jellegű megbízásai az esztergomi önkormányzattól. A Grád és Regász Ügyvédi Iroda Meggyes Tamás személyhez fűződő jogainak megsértése miatt pereli Cserép Jánost, a Meggyessel szemben kritikus hangvételű Szeretgom.hu helyi portál kiadóját. Az Ernszt és Tóth Ügyvédi Iroda többek között a 168 óra, Lampé Ágnes újságíró és Mester Ákos főszerkesztő, valamint Bejó Gábor, a Szeretgom.hu bloggere, Cserép János és mások ellen vitt és visz Meggyes Tamás feljelentései nyomán rágalmazás, becsületsértés miatt indított magánvádas ügyeket.

A Portörő Ügyvédi iroda mások mellett a Meggyes viselt ügyeiről a Népszabadságban és a Népszavában publikáló Ferenczi Krisztina és a Szeretgom.hu-t kiadó Pilar Kft. ellen látja el Meggyes Tamás és az esztergomi önkormányzat felperesi képviseletét, rágalmazás, jó hírnév megsértése, és ehhez hasonló jogcímeken indított magánvádas eljárásokban. Élő Gábor ügyvéd összesen kilenc rágalmazási ügyben jár vagy járt el az önkormányzat megbízásából, Meggyes Tamást és támogatóit, például Németh József volt alpolgármestert, vagy Sztojka Attilát, az esztergomi cigány kisebbségi önkormányzat Meggyes-barát alelnökét képviseli magánvádlóként az önkormányzat pénzén.

A Szeretgom portált kiadó cég ellen indított perek között olyan is akad, amelyeket fórumhozzászólások miatt indított a volt polgármester, például a „Duzsó”, „Antidepresszáns”, illetve „Kunigunda” nicknév alatt kommentelő felhasználók a beadvány szerint jó hírnevét sértő megnyilvánulásai miatt.


Bayer közpénzért írt, közpénzből védekezik

Közpénzből látja el az Élő Gábor Ügyvédi Iroda Bayer Zsolt jogi védelmét is, a fidesz-közeli újságíró ellen rágalmazás miatt indult két eljárásban. Az újságírói tevékenységéért szlovák cégéből az egyik esztergomi önkormányzati cégnek is számlázó újságíró az esztergomi Hídlapban és a Magyar Hírlapban „Majdnem Dózsafalva” című írásában becsmérelte Meggyes kritikusait és ellenlábasait, emiatt mindkét orgánum sajtópereket veszített, a Magyar Hírlap helyreigazításokat közölt, és többen is feljelentették rágalmazás miatt Bayert.

Az esztergomi önkormányzat által finanszírozott személyiségi jogi pereinek egy részét már elveszítette Meggyes, a bíróságok arra a következtetésre jutottak ezekben az ügyekben, hogy az állítólagos rágalmak tényszerűek, vagy nem mennek túl a véleménnyilvánításnak azon a határán, amit egy politikusnak, közszereplőnek tűrnie kell. Legutóbb a 168 óra nyert másodfokon, jogerősen pert a volt polgármester ellen decemberben, a kifogásolt cikk szerzőjét és a főszerkesztőt is felmentették a rágalmazás vétsége alól. A lap tudósítása szerint az itélethirdetés közben Meggyes Tamás felállt, és „ezek szerint rólam bárki bármit írhat” felkiáltással kirohant a tárgyalóteremből.


Meggyes karaktergyilkosságról beszél

Meggyes Tamás érdeklődésünkre azt nyilatkozta, hogy azért az önkormányzat állja ezeknek a pereknek az ügyvédi költségeit, mert ezek a polgármesteri munkájával összefüggő ügyek. Arra a kérdésünkre, hogy a vesztett perek ügyvédi költségeit megtéríti-e az önkormányzatnak, a volt polgármester kitérő választ adott. Azt is megkérdeztük tőle, hogy az esetlegesen megítélt kártérítések személyesen őt, vagy az önkormányzatot gazdagítják? Erre azt válaszolta, hogy ezek nem kártérítéses, hanem büntetőügyek, egy ügyben kért csak kártérítést, de annak a jogi költségeit saját maga finanszírozza, és ha megnyeri, jótékony célra fogja felajánlani a megítélt összeget.

Bayer Zsolt jogi képviseletével kapcsolatban Meggyes azt nyilatkozta, hogy az újságíró „köztudomású tényeket írt le”, de Esztergomban azok ellen indulnak eljárások, akik ki merik mondani ezeket, „azt a bűnbandát nem lehet néven nevezni, amely törvénytelen eszközökkel tör a lejáratásomra, felgyújtja a házamat, a szolgálati autómat, a meggyilkolásomra is szerveztek egy kísérletet”. Meggyes szerint bírósági vádlotti, illetve tanúvallomások is igazolják, hogy az ellene szervezkedő helyi vállalkozók, sőt bűnözők álltak a polgármesteri bukásához vezető „karaktergyilkos sajtókampány” mögött.

Maga Bayer Zsolt sem érez semmi kivetnivalót abban, hogy az esztergomi önkormányzat biztosít jogi képviseletet számára ebben az ügyben. Megkeresésünkre azt nyilatkozta, hogy ma Magyarországon minden újságíró jogi képviseletét a kiadója látja el, márpedig a Hídlapot kiadó Esztergomi Hirdető Kft. az esztergomi önkormányzat cége.


Bodoky Tamás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül
  • További cikkek Esztergom
  • Esztergom: csak a népszavazás segíthet?
  • Tétényi Éva: nem vagyok szokványos politikus
  • Áll a bál Esztergomban
  • Önkormányzati botrány Esztergomban: a nyomozás furcsa vége

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.