Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-01 09:16:00

Rohadt gyümölcs a multik polcain?

Eltűnhet a magyar dinnye

A legtöbb nagyáruházban silány minőségű, külföldi dinnye kapható. A hazai áru végnapjairól Pócs János országgyűlési képviselő, dinnyetermelő beszélt portálunknak.

– Noha a Tesco azt hirdeti, hogy kizárólag magyar dinnyét árul, a Magyar Nemzet kutatása szerint rossz minőségű és ezért igen olcsó olasz és görög gyümölcsöt vehetünk az áruházlánc üzleteiben. Mi ennek az oka?

– Mindig botrány van a magyar termelők árui körül. A dinnye kuriózum, nyáron két hónapig, Magyarországon a július−augusztusi időszakban slágertermék. Évről évre gyakorlat, hogy a multinacionális cégek a magyar dinnyeszezon előtt a külföldön már szezonvéginek számító, rossz minőségű dinnyét olcsón beszerzik, és itthon akciózva eladják. A jó minőségű magyar termés előállítása másfél millió forint hektáronként, így a reális eladási ára 150 forint körül van kilónként. Persze fel lehet mutatni versenyképesebb árat − rossz minőségi gyümölcsöt, amelyből bogarak másznak ki. Az ilyen árut a magyar termelő a jószágtartóknak ingyen ajánlja fel. A multikat azonban a minőség nem érdekli, csupán az motiválja, hogyan tudnak minél több vevőt az üzletekbe csábítani. Így történhet meg, hogy a magyar termelők kontójára lehet árulni a francia bort, az olasz tejet vagy éppen a spanyol szőlőt.



(Sérült, rossz állapotú, külföldi dinnye)

– Magyar termékeket hasonlóképp lehet szállítani más országokba?

– Magyar termelőként, úgy látom, erre nincs lehetőség. A dinnyét rengeteg növényvédelmi vizsgálatnak kell alávetni a különböző termelési eljárások keretein belül, s ha egy dinnyetermelő olyan árut csomagol külföldre, amelyen bármilyen kis betegség vagy hiba látható, akkor a termelő által szállított teljes árukészletet megsemmisítik, miközben hazai multinacionális áruházláncok szemmel láthatóan baktériumoktól és gombabetegségektől megrohadt dinnyét árulnak. Magyar termelő ilyet nem tehet, és nem is tesz, a rossz minőségű gyümölcsöt inkább az állatoknak adja. A külföldi áruházlánc a külföldi termékkel Magyarországon megteheti ezt.

– Miért teheti meg?

– A multik az előző kormányzás nyolc éve alatt olyan nagy mozgásteret kaptak, hogy azt csináltak, amit akartak: ellepték az országot, és olyan gazdaságpolitikát állítottak maguk mellé, ami nekik kedvezett. A magyar törvényalkotás egy év alatt sajnos még nem érte utol magát annyira, hogy ezeknek gátat tudna szabni.


(Több mint 60 forinttal a piaci ár alatt)

– A terméktanácsnak nem lenne feladata gátolni ezt a magatartást?

– Természetesen feladata lenne, de sajnos a terméktanács egyelőre nem eléggé hatékony a megfelelő állapotok kialakításához, a magyar gazdák védelméhez.

– A hazai dinnyetermelés egyharmadára szűkült az évek során. Eltűnhet a magyar dinnye?

– Sajnos igen. Ha ez a tendencia folytatódik, és a gazdák olyan keveset termelnek, hogy a belföldi áruházaknak, a belföldi fogyasztóknak nem tudnak egy kiegyensúlyozott piacot garantálni, akkor a magyar termelőket lehúzzák a palettáról. A kiegyensúlyozott piac azt jelenti, hogy heti rendszerességgel meg lehet mondani, miből mennyi termék kerül a polcokra. Ha a mennyiség bizonytalan, akkor leveszik a polcról, mert bizonytalanra nem hirdethetnek árut. Amikor a termelés egy bizonyos mennyiség alá kerül, akkor egy idő után nincs visszaút, és jelenleg itt tartunk. Komoly a veszélye annak, hogy Magyarországon megszűnik a dinnyetermesztés. A vevő csak annyit lát, hogy a Tesco 99 forintért árulja a gyümölcs kilóját, ezzel a magyar termelők nem tudják felvenni a versenyt, és csődbe mennek.


(Olaszországi, szezon végi dinnye a Tescoban)

– A jó minőségű, ellenőrzött, magyarországi dinnyének van piaca külföldön?

– Külföldön még a kiváló minőségű magyar árut sem veszik át. Egyszerűen nem veszik meg. Azt mondják, nekik van egy szezonjuk − ami általában jóval megelőzi a magyar szezont −, és abban az időszakban csak a hazai terméket árulják, külföldi portékát nem engednek az országba.

– A multik magatartására válaszul, tiltakozásul néhány évvel ezelőtt magyar termelők az egyik áruház elé borították dinnyéiket. Számíthatunk hasonló demonstrációra?

– A magyar termelőknek minden eszközzel védeniük kell a magyar érdekeket; ilyen demonstrációra van lehetőség. A hatalmas profittal rendelkező multiknak néhány büntetés még ingyen reklámot is jelent, hiszen a média akkor azzal foglalkozik, hogy ezek az áruházak irreálisan olcsón adják a dinnyét, s arról alig van szó, hogy milyen dinnyét. A lényeg, hogy beszéljenek róla, tehát az is reklám nekik, ha a fogyasztóvédelem bírságot szab ki rájuk, akkor azt mondják, azért kapták, mert olyan olcsón adták az árut. Egyfajta mártírként kerülnek ki a helyzetből, az nem számít, hogy milyen minőség miatt kapták a büntetést.
 

A Tesco feltehetően a Magyar Nemzet cikkére reagálva távolíthatta el üzleteiből a külföldi, silány minőségű dinnyéket. Iglódi-Csató Judit a Tesco kommunikációs igazgatója a Lánchíd Rádiónak azt nyilatkozta, hogy a külföldi dinnyék kifutása beletelik még néhány napba, ez 8-10 nap is lehet – mondta Iglódi. Ennek ellenére a Pólus Centerben, valamint a Fogarasi úti Tescoban már szerdán kizárólag magyar dinnyét árultak. A kommunikációs vezető portálunknak cáfolta, hogy összefüggés lenne a lap cikke és a boltokból eltűnt külföldi dinnyék közt.

 

P. Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.