Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-25 13:20:00

Ma van az Eltűnt Gyermekek Világnapja

Egy kisvárosnyi gyermek tűnik el évente Magyarországon

Május 25-én tartják az eltűnt gyermekek világnapját az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és társaira emlékezve.

Nagy Anna kormányszóvivő a budapesti rendőrszékházban tartott sajtótájékozatón elmondta: az Európai Unió soros magyar elnöksége és az Európai Bizottság május 26-án közös szakértői konferenciát rendez Brüsszelben "Európai válaszok az eltűnt gyerekekre és az igény a gyermekbarát igazságszolgáltatásra" címmel. A kormányszóvivő hangsúlyozta: támogatni kell a családok megtartó erejét, ez lehet pénzbeni támogatás például adókedvezmények formájában, segítségül az anyáknak, hogy tovább maradhassanak otthon kisgyermekeikkel, vagy hogy részmunkaidőben dolgozhassanak.

Nagy Anna az iskolák szerepével kapcsolatban elmondta: a pedagógusoknak nemcsak a gyermekek jegyeire, hanem a lelkükre is oda kell figyelniük. A kormányszóvivő szerint fontosak azok a civil kezdeményezések is, amelyek segítenek felkutatni az eltűnteket. Nagy Anna azt mondta: szeretnék elérni, ha ez a kezdeményezés olyan széles körű lenne, mint az Egyesült Államokban.


 

Az 1000 Lámpás Éjszakája

Az idei világnaphoz kapcsolódva az 1000 Lámpás Éjszakája elnevezésű kampány néhány nappal ezelőtt Magyarországon új kezdeményezést indított, ennek keretében tejesdobozokon és egyéb termék csomagolásán jelent meg négy, évek óta eltűnt magyar fiatal képe. A világnap alkalmából Budapesten a kampány keretében lufis felvonulást rendeznek, este ezer lámpást engednek a magasba.
 

15 ezer eltűntet kerestek tavaly

Szőgyényi Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi elemző-értékelő főosztályának vezetője arról beszélt, hogy 2010-ben 15 ezer eltűntet kerestek, köztük 11 ezer kiskorút. Az alezredes közlése szerint az eltűnt gyerekek 99 százaléka előkerül, jelenleg 94 kiskorú tartózkodási helyét nem ismeri a rendőrség, de közülük többről a családnak van információja. Jelenleg 1900 eltűntet tartanak nyilván, 842 a kiskorúak száma.

Szőgyényi elmondása szerint az eltűnt kiskorúak zöme gyermekintézetekből, otthonokból távozik, és viszonylag kevesen vannak, akik családból tűnnek el. Gyakori az olyan eset, amikor elvált szülők egyike elviszi a gyereket láthatásra, és nem viszi vissza. Szőgyényi Zoltán azt is elmondta, hogy számos elektronikus lánclevéllel találkoztak, amelyek gyermekek elrablásáról, szervkereskedőkről szóltak, de "a valóságtartalmuk nulla volt".

A főosztályvezető kiemelte: a rendőrség radikálisan szeretné megújítani a körözési tevékenységet, szorosabb együttműködést akarnak kialakítani a lakossággal. Példaként említette, hogy informatikai fejlesztést hajtottak végre, ennek eredményeként két kattintással, adminisztráció nélkül nyilvánossá tehetők a körözési adatok. Hangsúlyozta: az így felszabaduló energiát a tényleges adatgyűjtésre tudják fordítani. Szólt arról is, hogy az ORFK heteken belül csatlakozik az Európai Unió országaiban általában használt úgynevezett riasztási lánchoz, amely többek között az elrabolt és kiemelt veszélyben levő gyermekek felkutatásában tesz gyors lépéseket, de az elfogatóparancsok, a jármű- és tárgykörözések gyors közzétételében is segítséget nyújt.

Az Egyesült Államokban 1983-ban emlékeztek meg először az eltűnt gyerekekről, Ronald Reagan amerikai elnök kezdeményezésére. 2001-ben megalakult az Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció, amelynek kezdeményezésére 2002-ben már Európa több országában is felhívták a figyelmet az eltűnt gyermekekre. A szervezet kezdeményezésére május 25. az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. (Az eltűntek világnapját augusztus 30-án tartják.) A világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára.

Magyarországon évente több mint hatezer gyermek eltűnését jelentik be, s bár túlnyomó többségük rövid időn belül előkerül, több mint száz eset komoly gondot okoz a rendőrségnek. Az eltűnt gyermekek keresése, körözése államigazgatási eljárás keretében történik, amit ugyan 90 napon belül le kell zárni, de az eltűntek adatai 20 évig folyamatosan benne vannak a keresettek körében. Az elszökött gyerekek fele még aznap, legfeljebb másnap megkerül, negyedük tölt több éjszakát vagy akár egy hetet is távol otthonától.

 


Az okok

Az eltűnéshez vezető okok változatosak: sokszor csak a játékba való belemerülés, a kalandvágy vagy valamilyen apróbb sértődés, veszekedés vezet a szökéshez. Azoknál a gyerekeknél azonban, akik több nap vagy hét után térnek vissza, többnyire az elhanyagoltság, a nyomasztó családi légkör lehet a háttérben. Az elcsatangolások gyakori oka a félelem a tanulmányi eredmények miatti esetleges felelősségre vonástól: az eltűntként körözött gyerekek 40-50 százalékáról derül ki utóbb, hogy iskolai kudarcok miatt indult neki a nagyvilágnak (a félévi, illetve év végi bizonyítványosztás idején az átlagnál több eltűnést regisztrálnak a hatóságok). Sok fiatal nevelőintézetből, gyermekotthonból szökik meg, náluk az intézeti körülmények állnak a tett hátterében.

Az otthonról vagy nevelőintézetből elszökött fiatalok pénz és jövedelem nélkül gyermekprostitúció vagy más bűncselekmény potenciális áldozatává válhatnak. 2008. június 1-jén elsőként Magyarország vezette be az Európai Unióban az egységes segélykérő telefonszámot, a 116-000-s kék vonalat, amely ma már 15 európai országban él.
 

Magyarországon az eltűntek felkutatásában több mint másfél évtizede segít a Csellengők című televíziós műsor is. 2000-ben alakult meg a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványon belül az eltűnt gyerekek munkacsoportja, amelynek célja, hogy feltérképezze az eltűnt gyerekek és hozzátartozóik hatékony segítésének módját és a hasonló célú szervezetekkel való együttműködés formáit, kiemelten fontos területként kezelve a határokon átnyúló eseteket is. A Kék Vonal alapító tagja az Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderációnak, amely ma már 24 tagot számlál.

 

(mi, mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.