Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-05 16:07:00

Újabb csúcsokat döntöget a frank, a jelzálog-adósok aggódhatnak

Egy frankhiteles története: jócskán kitolódik a futamidő

Tartósan 250 forint fölé erősödött a svájci frank. Ilyen pánikhangulat utoljára 2009-ben volt. Utánaszámoltunk a kormány mentőcsomagjának, és egy érintett is beszélt nekünk a helyzetéről.

Augusztus 5-én reggelre sem változott a helyzet a nemzetközi piacokon, idegesek a befektetők. Az alpesi deviza gyengülése mellett már a biztonságos menedéknek tartott arany és ezüst árfolyama  gyengült, de az olaj ára mélyrepülésbe kezdett.


Több mint harmincezret nőtt a havi részlet

Magyarországon sem sokkal biztatóbb a helyzet a frankhiteleseknek. A rögzített árfolyamról szóló törvény 2011. augusztus 12-én lép hatályba, szeptembertől már élhetnek az adósok a könnyítéssel. A kérdés már csak az: valóban könnyebb lesz? A kormány által bejelentett mentőintézkedés lehetőségével a bajba jutott devizahitelesek két héten belül élhetnének, ám a program kidolgozása még folyamatban van. A bankok felkészültek a rohamra, de maradt néhány aggasztó részlet a tájékoztatóban: a kormány például utalt rá: nem engedné, hogy 2014 után a törlesztőrészlet 15 százalékot meghaladó mértékben nőjön.Az elképzelés jó, de ezzel a futamidőt hosszabbítják meg − az adósoknak így beláthatatlan távolságra kerülhet a hitel teljes összegének törlesztése.

Egy érintett mesélt nekünk a helyzetéről. „Egyre biztosabb, hogy az árfolyamrögzítést választjuk” − mondja Kis Krisztina, aki férjével közösen vett fel hitelt: lakásvásárláshoz pénzre volt szükségük, végül a svájci frank alapú hitel mellett döntöttek. Évekig minimális volt az árfolyam-ingadozás, ám az utóbbi hónapok rekordjai megviselték a családi kasszát. Jelenleg nyolcmillió körül van a tőketartozásuk.

„A havi törlesztőrészletünk több mint harmincezerrel nőtt, ami már nem kis gondot okoz. Minden reggel aggódva nézem az árfolyamokat, mindenhol elkeserítő a gazdasági helyzet. Először az interneten olvastam utána az átváltás lehetőségének, majd a bankot is felkerestük a férjemmel. Jelenleg 79 000 a havi törlesztőrészletünk, 57 000 lenne ebben a három évben, ha aláírjuk a szerződést. Tisztában vagyok vele, hogy ez csak átmeneti megoldás, de nincs más lehetőségünk. És hogy mi lesz, ha lejár a fix árfolyam? Azt még nem tudom, valószínűleg egy csoda kellene” − mondja Krisztina.

Ha utánaszámolunk Krisztina hitelének, a rögzített árfolyam adta lehetőségről hamar kiderülhet, hogy az tényleg csak időhúzás − igazából nem lesz könnyebb három év múlva. Krisztina esetében a tőketartozásból ugyan 1,2 milliót törleszt, ám a gyűjtőszámlán közben 820 000 tartozás halmozódik fel, tehát 36 hónap alatt körülbelül 400 000 forinttal lesz kevesebb a hitel. És ha a kormány valóban bevezeti az árfolyamrögzítés feloldása utáni 15 százalékos szabályt, a futamidő az ő esetükben nyolc évvel is kitolódhat. A háztartások kiszolgáltatott helyzetben vannak, így el fogják fogadni a futamidő növekedését, de a bankokat is hátrányosan érinti ez a lépés.

 

Aschenbrenner Eti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Adósság
  • Portugália bedőlését jósolják
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Ki az igazi felelős a devizahitelesek problémájáért?
  • Nemsokára megmondják, ki miatt adósodtunk el
  • Végtörlesztés: sok a panasz
  • Szíjjártó: az új ötlet még a végtörlesztésnél is jobb
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.