Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-21 16:21:00

Népegészségügyi termékdíj már szeptembertől

Döntöttek: minden drágább lesz, ami finom és egészségtelen

Döntött a kormány a népegészségügyi termékadóról, közismert nevén a hamburgeradóról, amelyet szeptembertől vethetnek ki az egészségtelen élelmiszerekre.

Nagy Anna kormányszóvivő újságírók előtt elmondta: ha a parlament is megszavazza, szeptember 1-jétől adót kell fizetni azon élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen, így a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után.

Példaként említette az energiaitalokat, a chipseket, az előregyártott és -csomagolt süteményeket, a sós snackeket, valamint a leves- és mártásporokat. A lista azonban még nem végleges. Az adó mértéke például az energiaitaloknál körülbelül 300 forint lehet literenként.

A szóvivő közölte: az adót a termék gyártójának, ha pedig külföldi termékről van szó, a belföldön elsőként értékesítőnek kell majd megfizetnie.


Drága édes élet

Már az idén ötmilliárd forint bevétel származhat a népegészségügyi termékdíj szeptemberben történő bevezetéséből.  (Az egészségmegőrző áremelés a szegényeket sújthatja)

Népszabadság információja szerint az egészségtelennek talált üdítők után a gyártóknak literenként az idén 10, jövőre 15 forintot kell fizetniük. A rágcsálnivalók népegészségügyi termékdíja kilogrammonként 400 forint, az étkezési poroké pedig kilónként 500 forint lenne a törvénytervezet szerint.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a jégkrém adóját kilónként 100 forintban, a csomagolt édességekét pedig kilónként 200 forintban állapítanák majd meg.


(mti)

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.