Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-24 17:30:00

Nagy bejelentés várható csütörtökön

Devizahitelek: mégis az adósok viselik a legtöbb terhet?

A kormány 180 forinton rögzítené az árfolyamot a svájci frank alapú hitelek törlesztőrészletének számításakor. Ez leginkább a bajbajutottakat terheli.

„A bankok, az adósok és az állam között arányosan kell megosztani a bedőlő lakáshitelek költségeit” – mondta idén februárban Orbán Viktor miniszterelnök, aki akkor úgy fogalmazott: „nem lesz egyszerű” megegyezni, de nem lát más megoldást. A nemrég napvilágot látott megoldási javaslat értelmében azonban úgy tűnik, az adósok viselik majd a legtöbb terhet.
 

Szegény bankrendszer?

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a bankszövetség elnöke csütörtökön tesz bejelentést a következő időszak intézkedéseiről – jelentette be a miniszterelnök szóvivője kedden Budapesten, a kormány ülése után. Szijjártó Péter azt mondta, már csak apró technikai kérdések pontosítása és egy-két számítás véglegesítése van hátra a devizahitelesek megsegítésének ügyében. A szóvivő további részleteket nem közölt. A kormány február óta folytat egyeztetést a szakértőkkel, köztük a Magyar Bankszövetséggel a devizahitelesek megsegítéséről.

A kormány február óta egyeztet a szakértőkkel a devizahitelesek megsegítéséről. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője május 24-én reggel az Országgyűlésben is bejelentette, hogy a tárgyalások még folytatódnak a bankszektorral. A Fidesz frakcióvezetőjének szavai szerint a kormány nem kívánja tovább terhelni a bankrendszert, miután az intézetekre már így is komoly bankadót vetettek ki.

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója május 20-án jelentette be, hogy jelentős előrelépés történt a bankszövetség és a kormány közötti tárgyalásokon, több pontban sikerült megállapodásra jutni, a nemzetgazdasági miniszter például egyetértett azzal, hogy a svájci frank alapú hitelek törlesztőrészletének számításakor 180 forinton rögzítsék az árfolyamot.


Hol a közös teherviselés?

Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke a svájci frank alapú hitelek 180 forintos árfolyamon történő rögzítésével kapcsolatban leszögezte: az esetleges intézkedés a kormány és a bankszövetség megállapodásához ugyan közelebb visz, azonban a megoldáshoz nem. A hitelszövetség elnöke szerint az árfolyam rögzítése a törlesztőrészleteknek csak a pillanatnyi csillapítását hozza, azonban kérdéses, hogy a későbbiekben milyen plusz terheket ró az adósokra, és azokkal majd milyen gazdasági környezetben kell megbirkózniuk a bajba jutott hiteleseknek. Az ügyfeleknek az árfolyamrögzítés mindenképpen egyfajta segítség, azonban a közel százezer szerződést érintő hitelállománynak ez az intézkedés semmiféle megoldást nem jelent.

A szakértő kérdésünkre hangsúlyozta: ebben a javaslatban egyáltalán nem lehet látni a három fél, tehát az állam, a bankok és az adósok közös tehervállalását. A pénzintézetek csupán átmenetileg nem fognak pénzhez jutni, azonban az árfolyamrögzítés miatt kieső bevétel egy úgynevezett technikai számlán gyűlik, amit majd az adósoknak kell kifizetniük, kamatostul. Az adós ezt a terhet csupán átmenetileg nem fizeti, az államnak pedig annyi a szerepe, hogy létrehoz egy garanciavállalási alapot, amit még csak nem is kell feltöltenie, azt majd a pénzintézetek teszik meg. Az adós kiemelt szereplője a terhek viselésének – tette hozzá Barabás Gyula.

Lénárd Mariann, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének főtitkára sem tartja valódi és mindenkinek kedvező megoldásnak a svájci frank alapú hitelek 180 forintos árfolyamon történő rögzítését. Az egyesület álláspontja szerint ugyan kiszámíthatóbb lesz az árfolyam, de az a számla, ahol az adós már négy éve gyűjti az adósságát, nem lehet tudni, mennyibe fog kerülni. A főtitkár szerint ez még mindig nem egy előre látható folyamat.


P. Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.