Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-18 18:32:00

Razziára számíthatnak az erdőkben élő fedél nélküliek

Csepeli gyilkosságok: célkeresztben a hajléktalanok?

Miután kitiltotta a főváros az aluljárókból a hajléktalanokat, és olyan határozatot hozott, ami súlyos pénzbüntetéssel, börtönnel is sújthatja az utcán élőket, most az erdőkben élő nincstelenek számíthatnak ellenőrzésre.

A csepeli négyes gyilkosság nyomán átfogó ellenőrzés kezdődhet a hajléktalantelepeken. Erről Pintér Sándor belügyminiszter a jövő héten egyeztet Hatala József országos rendőr-főkapitánnyal. Orbán Viktor miniszterelnök hétvégi beszédében kérte fel a belügyminisztert, hogy a rendőrség ellenőrizze a hajléktalanokat a városokon kívüli táborokban, mivel a rendőrség szerint „egyértelmű, hogy az életellenes bűncselekmények elkövetése köthető a kihantolási hely közelében élő hajléktalanokhoz, illetve a velük kapcsolatba hozható, hajléktalan életmódot folytató személyekhez”.
 

A rendőrség rendszeres kapcsolatban a hajléktalanokkal?

Mint ismeretes, eddig hat ember került előzetes letartóztatásba a Csepel-szigeten kihantolt négy holttesttel összefüggésben. A gyilkosságokra úgy derült fény, hogy az ötödik áldozat, a 31 éves erdélyi férfi, akit összekötözve ástak el támadói, ki tudott szabadulni, és elmenekülni a helyszínről, majd értesítette a rendőrséget. A férfi a mindennapinak adott exkluzív interjújában elmondta: baráti viszonyban állt támadójával, akit kisebb kölcsönökkel is segített.

Noha a Népszabadság információi szerint a rendőrség nem tudja, hol vannak a városokon kívüli hajléktalantáborok, Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZKI) szakmai vezetője ennek ellenkezőjét állítja. Győri, aki egyben a Menhely Alapítvány kuratórium elnöke, portálunknak úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség rendszeres kapcsolatot tart fenn a hajléktalantelepekkel, a rendőrök kontroll alatt tartják a városszéli telepeken élő hajléktalanokat, akiket nem ritkán név szerint is ismernek. A mindennapi által készített korábbi mini-dokumentumfilm  is erről tanúskodik, amiben a főváros peremén elhelyezkedő erdőkben, barlangokban élő hajléktalanok beszélnek arról, hogy a Máltai Szeretetszolgálaton kívül a rendőrség is „kijár hozzájuk”.
 

Bűnözők-e a fedél nélküliek?

A hajléktalan emberek érdek- és jogvédelmével foglalkozó egyik civil szervezet elítéli, hogy a közelmúltban nyilvánosságra került csepeli bűncselekmények kapcsán a médiában többször említették a „hajléktalanokat” mint bűnözői csoportot. „Ez nemcsak jogellenes, de indokolatlanul megbélyegez egy már ma is szélsőségesen kirekesztett csoportot” – írta A Város Mindenkié csoport az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Nem az első eset, hogy kriminalizálják az utcán élőket: először a főváros vezetése az aluljárókból tiltotta ki a hajléktalanokat, majd olyan határozatot hozott, ami súlyos pénzbüntetéssel sújthatja az életvitelszerűen az utcán élő embereket, akik anyagi források híján börtönben kell letöltsék büntetésüket, noha olcsóbb lenne támogatni, mint megbüntetni a fedél nélkül élőket.

Győri Péter a büntetésekkel kapcsolatban elmondta: a fedél nélkül élők megfélemlítése, büntetése, elzárása, vagy a fenyegetőzés messzebb visz a problémák megoldásától, de egyelőre nem változtatott elképzelésein a főváros, még annak ellenére sem, hogy az állampolgári jogok biztosa is megszólalt az ügyben. Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa augusztus 10-én kiadott jelentésében megállapította, hogy nem felel meg a jogállami követelményeknek az önkormányzatoknak adott, indokolatlanul tág felhatalmazás a rendeltetésszerű közterület-használattal ellentétes magatartások szankcionálására. Az ombudsman szerint továbbá a felhatalmazás alapján született, a hajléktalanságot, mint helyzetet szankcionáló fővárosi önkormányzati rendelet sérti az érintettek egyenlő méltósághoz való jogát. A biztos kezdeményezte az alkotmányosan aggályos rendelkezések hatályon kívül helyezését.
 

Kiürítik az újpalotai kiserdőt

A XV. kerületi képviselő-testület június 29-én döntött Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő terület kiürítéséről, amelynek értelmében az újpalotai kiserdőben élő hajléktalanoknak szeptember 15-ig el kell hagyniuk az erdőt. László Tamás, XV. kerületi polgármester az MTI-nek elmondta: az eddig ott élőknek személyre szóló megoldást keresnek. A Fidesz-KDNP-s politikus jelezte: a kiserdőt később hasznosítani szeretnék, pihenésre, sportolásra alkalmas tereket alakítanának ki. Az önkormányzat a kiürítésre 5 millió forintot különített el a költségvetés általános tartalékából, a Pilisi Parkerdő Zrt. pedig további egymillió forintot adott a hajléktalantelepek és szemétlerakók felszámolására.

Kocsis Mihály, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa arról számolt be: néhány hete rendszeresen felkeresik az újpalotai erdőben élő hajléktalanokat a szeretetszolgálat és az Újpalotai Családsegítő Szolgálat munkatársai. A projektvezető szerint jelenleg negyvenöten élnek a területen. Eredetileg körülbelül hetvenen lehettek, de a hír hallatára, hogy el kell költözniük, néhányan már önként távoztak – tette hozzá. A szeretetszolgálat munkatársa elmondta, hogy 14 embert már elhelyeztek különböző átmeneti szállókon, munkásszállón, de olyan is van, aki albérletbe tudott költözni. Megjegyezte: volt, aki visszament a családjához, ami szerinte nem biztos, hogy egyébként bekövetkezett volna. Hozzátette: arra törekednek, hogy „ne kilakoltatásszerű legyen a dolog”.



P. Horváth Csaba
(Fotó: innen)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hajléktalanság
  • Hajléktalan megasztár
  • Rendkívüli hideg: nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben
  • Hajléktalanok életveszélyben
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • A bosszú küldte mélyre Orbán Annát
  • Hajléktalan megasztár
  • Életünk mélyén változtassunk
  • Ingyen fodrász hajléktalanoknak
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Volt-e okuk bulizni a hajléktalanoknak?
  • További cikkek Szegénység
  • Hajléktalan megasztár
  • Böjte Csaba: fenntartható vágyak
  • Kevesebb lesz a GYED és a szolgálati nyugdíj
  • Hajléktalan megasztár
  • Gyermekkönnyekben fürdik Görögország
  • Megrázó videó: kilakoltatott család
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele II. rész
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele
  • Nézze meg: így karácsonyoznak az árvák
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.