Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-05 09:00:00

Nem tekintették partnernek a tapasztalt hajléktalant

Csak dísznek kellett a kormányzati marketingarc?

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium elbocsátotta marketingarcát, aki megpróbálta betölteni a munkaköri leírásában foglaltakat: képviselte a hajléktalanokat.

Balog Gyula részt vett abban a programban, amit a minisztérium szervezett a hajléktalanságot megtapasztalt emberek szakértővé képzésére. A nyolc hónapos felkészítés után, február 1-jén a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézethez került tapasztalati szakértőnek, havi 35 ezer forintért, de saját állítása szerint ezután azt sem mondták meg, ki a főnöke, vagy egyáltalán mit kellene csinálnia, ezeket csak az ő kérésére sikerült tisztázni.


Konzultáció, de kivel?

Hivatalos alkalmazottként egyetlen feladatot kapott, amit tíz napon belül el is végzett A Város Mindenkié Csoport (AVM) minisztériumi alcsoportjának segítségével; munkája egyáltalán nem állt arányban a sajtómegjelenéseivel és a felvételét övező sajtóvisszhanggal. Kérdésünkre, miszerint inkább csak marketingarca volt-e egy nem létező konzultációnak, egyértelműen helyeselt, továbbá kifejtette, hogy egyáltalán nem kíváncsiak a hajléktalanságot tényleg megtapasztalók véleményére, sőt a döntéshozáskor az általuk elfogadhatóbbnak vélt alternatívákat a szemétbe söprik, és a rendészeti megoldásokat preferálják.

A szakértők képzésének a célja az volt, hogy konzultálva az érintettekkel közösen létrehozzanak egy középtávú hajléktalanügyi stratégiát, amit többek között az uniós irányelvek is elvárnak. A stratégia állítólag megszületett, ugyan az érintettek valódi bevonása nélkül, amint az Balog szavaiból is kiderült. Ő személy szerint az internetről tájékozódott, hogy a minisztérium milyen „túlélőpontok” létrehozását tervezi. A pontokat az AVM ellenezte, így tiltakozott is, de azon kívül a tapasztalati szakértők alapvetően elfogadhatónak tartják a stratégiát, ami azonban − a megkérdezett szavaival − már „parkolópályára” került.


Kit is kell képviselni?

Balog Gyula már másfél hónap után érezte, hogy nem tekintik valódi partnernek, inkább csak eszköznek, ezért az AVM blogján beszámolt az élményeiről, és néhány nappal később (június 4-én) egy lapnak is nyilatkozott az ügyben. A minisztérium reakciója gyors és egyértelmű volt: június 1-jén keltezett levéllel felmondtak neki − szerinte az sem kizárható, hogy visszadátumozták a levelet, és valójában az interjú után született a határozat. A minisztérium jelezte neki, hogy az ő feladata a munkaadójának az érdekeit védeni az AVM véleményével szemben, ami mindenképpen ellentmondásban áll a feladatköri meghatározásában foglaltakkal, miszerint tapasztalati szakértőként közreműködik iskolai programban, lakhatással kapcsolatos kormányzati intézkedések előkészítésében és a hajléktalanstratégia munkacsoportjaiban.

Az AVM mindenesetre továbbra is folytatja kampányszerű tiltakozását a stratégia „parkolópályára” helyezése és a rendészeti intézkedések miatt – hangsúlyozta Balog. A minisztérium és a képviselők felé levélben juttatják el nemtetszésüket, felszólalnak a szociális bizottság ülésén, de a továbbiakról egyelőre nem adhatnak tájékoztatást.


Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hajléktalanság
  • Hajléktalan megasztár
  • Rendkívüli hideg: nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben
  • Hajléktalanok életveszélyben
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • A bosszú küldte mélyre Orbán Annát
  • Hajléktalan megasztár
  • Életünk mélyén változtassunk
  • Ingyen fodrász hajléktalanoknak
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Volt-e okuk bulizni a hajléktalanoknak?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.