Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-15 14:00:00

2015-ig fel kell számolni a szegénység legszélsőségesebb formáját

Budapesten a hajléktalanok, Brüsszelben a hajléktalanság ellen küzd a Fidesz

Magyarországon 150 ezer forintos bírsággal büntetnék a fedél nélkülieket, az Európai Parlament inkább felszámolná az utcai hajléktalanságot.

A Magyar Országgyűlés előtt van a szabálysértésekről szóló törvény módosítási javaslat, mely szerint a „közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmát” megszegő „visszaeső elkövetők” 150 000 forintig terjedő pénzbírsággal vagy elzárással büntethetők. A javaslat ellen magyarországi civil szervezetek tiltakoznak. A Város Mindenkié csoport nyilvános közmeghallgatást szervez, hogy a hajléktalan emberek személyesen találkozhassanak a tervezetet indítványozó képviselőkkel. Korábban a Hajléktalan-ellátó Szervezetek Európai Szövetsége (FEANTSA) is tiltakozását fejezte ki a magyarországi fedél nélküliek kriminalizálása ellen.

Az Európai Unió hajléktalan stratégiájának keddi vitájában Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociálpolitikai kérdésekésekért, valamint a társadalmi befogadásért felelős tagja arról beszélt, hogy a brüsszeli testület aktívan foglalkozik a hajléktalanság kérdésnek az uniós vetületeivel. Hangoztatta, hogy a bizottság álláspontja szerint a hajléktalanság felszámolása és megelőzése a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem szerves része.

A felszólaló magyar képviselők közül Göncz Kinga (MSZP) egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a hajléktalanságnak különleges figyelmet kell szentelni az európai szegénységellenes platform keretében, és kiemelten kell kezelni az emberi jogi vonatkozásait is. „A hajléktalanság rendészeti kezelése megvalósítja a hajléktalan emberekkel szembeni diszkriminációt, és a bírsággal, elzárással való fenyegetésük sérti őket emberi méltóságukban” – idézte felszólalását a témáról kiadott közlemény.

Őry Csaba (Fidesz) úgy fogalmazott: „a hajléktalanság a szegénységnek, a mélyszegénységnek az egyik legszélsőségesebb formája, és azt gondoljuk, hogy ez a XXI. században elfogadhatatlan”. „Összehangolt, együttműködő, integrált megközelítésre van szükség, mind az egyes tagállamokban, mind pedig a tagállamok közötti együttműködés tekintetében” – tette hozzá.

Az elfogadott határozat felszólítja a tagállamokat, hogy 2015-ig számolják fel az utcai hajléktalanságot. Előirányozza a hajléktalanok megfizethető lakáshoz való juttatását, és kezdeményezi, hogy ehhez fel lehessen használni európai uniós támogatási forrásokat.
 


mindennapi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.