Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-02 08:01:00

Sorra veszik a betyárok a hipermarketeket

Bombariadó-sorozat: melyik áruház lesz a következő?

Az utóbbi időben egyre több mondvacsinált terrorista fenyegetőzik bombával. A felfordulást okozó unatkozó telefonálgatók bele sem gondolnak, hogy mit okoznak ezzel.

Kedden délután a budaörsi Auchan áruházat kellett evakuálni, miután egy ismeretlen telefonáló bombával fenyegetőzött. A helyszínre kiérkező tűzszerészek alaposan átvizsgálták a területet, de pokolgépet nem találtak. (Új nyilatkozat: vaklárma az Auchan-bomba)

Ugyancsak kedden a szlovákiai Nyitrán volt riadó: egy Tesco áruházat kellett kiüríteni. A magyarországi Tesco-Galobal Áruházak Zrt. kommunikációs igazgatója, Iglódi- Csató Judit a mindennapi.hu megkeresésére elmondta: áruházaiknak konkrét biztonsági és evakuálási terve van bombariadó esetén. Minden ilyen esetben maximálisan együttműködnek a hatóságokkal és igyekeznek biztonságba helyezni a vásárlókat.

Kecskeméten egy főiskola mellett, egy padon talált rá hajnalban egy járókelő arra a robbanószerkezetre, amelyről kiderült, hogy nem tartalmaz robbanószert. A járókelő azonnal értesítette a hatóságokat, akik hermetikusan lezárták a környéket. Két héttel azelőtt, ugyancsak Kecskeméten bombariadót rendeltek el egy óvodában és egy általános iskolában is.

Hétfőn a késő esti órákban három európai IKEA-áruházban robbantak házi készítésű bombák. A belgiumi Genfben, a franciaországi Lille-ben és a hollandiai Eindhovenben egy időben röpültek levegőbe a pokolgépek, személyi sérülés egyik helyen sem történt. A svég cégóriás közleményben tudatta: sem az eset előtt, sem utána nem kaptak fenyegetéseket, de minden egyes áruházukat átvizsgálják. Így tettek Magyarországon is a bútoráruházban, de robbanószerkezetet nem találtak.

Az elmúlt napokban igencsak megszaporodtak a fenyegetések, felmerül tehát a kérdés: az Ikeás robbanások miatt kaptak erőre a honi betyárok, vagy egész egyszerűen véletlen, hogy pont most történnek ezek a fenyegetések. Bármi is legyen az ok, nem feltétlenül gondolnak bele az általuk okozott bonyodalmakba, vagy épp elllenkezőleg: élvezik azt a felfordulást, amit ezzel okoznak. Az is lehet, hogy első sorbol nézik végig a pánikot.

Bárhogy is legyen, a telefonos riasztás után a tűzszerészek azonnal kiszállnak a helyszínre, a rendőrség és az áruházak biztonsági őreivel karöltve evakuálják az embereket, majd tüzetesen átvizsgálják a helyszínt. Minden telefonos bejelentést komolyan vesznek, hiszen nem tudni, hogy egy telefonbetyárral vagy egy komoly fenyegetőzővel van dolguk.

Magyaroszágon évente számtalan esetben rendelnek el bombariadót, általában a hipermarketekben vagy a bevásárlóközpontokban nyomják meg a vészjelzőt. Bár éles bombát ezidáig még nem találtak, komoly anyagi megterhelést jelent ez a tűzszerészeknek.


K.Zs

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.