Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-30 09:00:00

Az erzsébetvárosi éttermek és kocsmák 10 után is nyitva maradhatnak

Alapjogot sértenek a zajos kocsmák

Fülöp Sándor ombudsman szerint a közterületeken nagy zajjal járó rendezvények az egészséges környezethez való alapjogot sértik. A biztos javaslatot is tett arra, hogyan lennének megelőzhetők a kellemetlenségek.

Az erzsébetvárosi lakosok évek óta hiába harcolnak. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen lekerült a napirendről az erzsébetvárosi csendrendelet, és csak ősszel terjesztenek elő új szabályozást, ami várhatóan meghatározza, melyik vendéglátóhely meddig tarthat nyitva. Addig azonban korlátlan nyitva tartással üzemelhetnek a belvárosi éttermek és kocsmák, a helyiek nem kis bánatára.


A gazdasági érdek nem lehet erősebb

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa állásfoglalást tett közzé a közterületi rendezvények használatának követelményeiről, mivel az utóbbi három évben nagyon sok lakossági panasz érkezett hozzá zajterhelés miatt. A nyár a fesztiválok és a szabadtéri koncertek ideje, amikor a kültéri rendezvények járulékos hatásai (zaj, forgalomnövekedés, bűz, hulladék stb.) gyakran már elviselhetetlenek a környékbeli lakóknak.


Este 10 után zárva?
 

Az ombudsman állásfoglalásában megállapítja, hogy közterületi rendezvények nem sérthetik az egészséges környezethez való jogot, és általános ajánlással is igyekszik segíteni az önkormányzatokat, mivel – véleménye szerint − elsősorban a helyi szervek felelősek a felmerülő környezeti konfliktusok megelőzéséért és megoldásáért. Az országgyűlési biztos ugyanakkor elismeri, hogy jelenleg hiányzik vagy nem kellően részletes a helyi szabályozás, nincs meghatározva zajkibocsátási határérték, a jogsértőkkel szembeni szankciók pedig nehézkesen alkalmazhatók.
 

Zajkommandóval a csöndért

Fülöp Sándor az egészséges környezethez való jog érvényesülése szempontjából visszásnak minősíti, hogy a közterületi rendezvényeket polgári jogi szerződés alapján rendezik, ami helyett szerinte az engedélyezést önkormányzati rendeletben, hatósági ügyként kellene szabályozni. Az ombudsman hangsúlyozta: egy rendezvény megtartásának a feltételeit helyben kellene meghatározni, és a lakossággal történő egyeztetés is fontos. A jogsértők elleni hatósági fellépés mellett állásfoglalásában többek között javaslatot tesz zajvizsgálati munkacsoport, szakértő szervezet létrehozására: a „zajkommandó” az önkormányzat megbízása alapján ügyeleti rendszerben bármikor zajszintméréseket végezhetne, és annak eredménye alapján hatóságilag is felléphetne.
 
Az erzsébetvárosiaknak talán reményre adhat okot az ombudsman állásfoglalása. Tavaly nemcsak az éjjel nyitva tartó szórakozóhelyektől volt hangos a kerület, hanem a híradásokban is többször helyet kapott, mivel a csendrendelet módosítása nagy vitát váltott ki a lakosság és a vendéglátóegységek tulajdonosai között.
 

Mindenkivel egyeztetnek

A fővárosi VII. kerület lakói hosszú évek óta panasszal árasztják el az önkormányzatot a hajnali órákban távozó vendégek hangoskodása, utcai viselkedése miatt; leveleik szerint egyes belvárosi részeken éjszaka és hétvégén szinte lehetetlen pihenni. A képviselő-testület ezért alkotta meg egy évvel ezelőtt a 16/2010. (VI.25.) rendeletet, ami azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem lett csöndesebb a kerület éjszaka, a lakosság továbbra is panaszkodik.


Trendi romkocsma - ki zavar kit?
 

A vendéglátósok egy részének nem tetszett a készülő szabályozás, a tulajdonosok érvelése szerint rövid időn belül tönkremegy, aki csak este 10-ig tarthat nyitva. A tavalyi csendrendeletet ráadásul jogsértőnek találta a fővárosi kormányhivatal, így hatályon kívül helyezték azt. Most a lakókkal, a helyi vállalkozások képviselőivel, civil szervezetekkel és érdekvédő egyesületekkel egyeztetve átdolgozzák a jogszabályt, ami szeptemberben kerül a képviselő-testület elé.
 
– Az új szabályozás egységes rendeletben szabályozná az üzletek és a vendéglátó teraszok éjszakai nyitva tartását, a közterületi rendezvények megtartására vonatkozó feltételeket, a hangosító berendezések használatát, valamint a közterületi szeszesital-fogyasztást – mondta érdeklődésünkre Csüllög Szilvia, az erzsébetvárosi ügyfélszolgálati iroda vezetője.
 

Most korlátlan nyitva tartás

Erzsébetváros tehát valamivel előrébb jár a többi kerületnél vagy a nagyobb rendezvényeket befogadó településeknél, hiszen saját hatáskörben igyekszik rendezni a problémát. A rendelettervezetben szereplő zónák kijelölése (hol milyen vendéglátók meddig tarthatnak nyitva) egy hosszas egyeztetési folyamat eredményeként megtörtént, részleteket azonban nem árultak el az önkormányzatnál. Úgy tudjuk, hogy az új csendrendelet szerint abban a zónában, ahol a vendéglátóegységek nagy része található, továbbra is korlátlanul nyitva tarthatnak majd az éttermek és a kocsmák.
 
Az önkormányzati tulajdonú közterületeken működő teraszoknak azonban este 10 és reggel 6 óra között zárva kell tartaniuk − a rendelet a zónán kívül eső, szeszes italt árusító egységekre is vonatkozik. Az új szabályozás ugyanakkor éjfélig tartó forgalmat engedélyez a melegkonyhás vendéglátóhelyeken, a szállodákban, a színházakban és a felsőoktatási intézményekben működő egységekben.
 

A lakók kérték, de nem kapták meg

A közelmúltban hatályon kívül helyezett erzsébetvárosi csendrendelet egyik pontja lehetővé tette, hogy az önkormányzat hatóságilag korlátozza egyes vendéglátóhelyek nyitva tartását, ha a lakók kérik azt. Csüllög Szilvia tájékoztatása szerint a 16/2010. (VI.25.) rendelet alapján az érintett társasházak több mint tíz esetben kezdeményezték a korlátozást, de a határozatok közül egy sem emelkedett jogerőre, így az egységek tovább üzemelnek.
 
Ősszel eldől, hogy az új szabályozás szerint meddig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, és hol húzódnak pontosan a zónahatárok, addig viszont egyik erzsébetvárosi étteremnek vagy kocsmának sem kell este 10-kor bezárnia. Az ombudsman csak ajánlásokat fogalmazhat meg, így könnyen előfordulhat, hogy évek telnek el, mire a döntéshozók állami és helyi szinten is rákényszerülnek a zajos helyek szabályozására.

A.S.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.