Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-08 13:00:00

A munkanélküliségtől való félelem közegészségügyi probléma

A válság gyümölcse: öngyilkossági hullám Európában

6 és 17 százalék között növekedett az öngyilkosságok száma Európa-szerte a gazdasági válság hatására, állítja egy friss kutatás. Az adatok nem hazudnak: a munkanélküliségtől való félelem közegészségügyi kockázat.

Csaknem bizonyos, hogy Európa-szerte öngyilkossági hullámot idézett elő a pénzügyi válság – mutatott rá legfrissebb elemzésében a BBC News egészségügyi szakértőkre hivatkozva. A brit és amerikai kutatók által elvégzett elemzés alapjául 10 ország munkaképes lakosságának adatait vizsgálták a 2007-2009-es időszakban.

Az öngyilkosságok növekedési aránya 5 és 17 százalék közötti megoszlást mutat, a folyamatot jellemzi, hogy az önmagukkal szemben végzetes, erőszakos cselekedeteket elkövetők aránya a 65 évesnél idősebb korcsoportban csökkenést mutat. Az emelkedő tendencia a vizsgált időszakasz végére normalizálódik, ezt a kutatók szerint a beruházási kedv növekedése és a jóléti rendszerek megszilárdítása eredményezte.

A szomorú folyamat visszafordulásához a kutatók érvelése szerint jelentősen hozzájárultak azok az egyes kormányzatok által kiemelten kezelt programok, melyek az utcára került dolgozókat újra visszavezették a munka világába, illetve a még alkalmazásban állók részére segítették megtartani munkahelyeiket. Ezek a támogatási formák sokkal eredményesebbnek bizonyultak az öngyilkosságok számának csökkenésében, mint egyéb, segélyezési formák.

A vizsgált időszakban csak Ausztriában csökkent jelentősen az öngyilkosságok száma, ennek oka lehet a tény: az ország kevéssé volt kitéve a pénzügyi válság hatásainak. Ebben az összefüggésben Finnország szintén pozitív eredményeket tud felmutatni, a legrosszabb eredményeket Görögország statisztikái adják. Nagy-Britanniában 10 százalékot ugrott az öngyilkosok száma a válság kezdetétől számítva.

A kutatás egyik érdekes hozadékaként kiderült: a halálos kimenetelű közúti balaestek száma jelentzős csökkenést mutatott a vizsgált időszakban – ami összefüggést mutathat azzal a ténnyel, hogy a válság miatt Európa-szerte sokan letették gépjárműveiket. Mindemellett emelkedett az antidepresszánsok fogyasztása is, a periódus közepére 40 százalékkal nőtt a Prozac iránti kereslet is. A kutatók szerint ez egyértelműen arra mutat: a munkanélküliségtől való félelem a fő kockázati tényező a mentális betegségek kialakulásához.

 

BBC News/Illyés Szabolcs 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.