Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-08 11:45:00

Kocsis feljelentések tucatjait tette az ügyészségen

A MOL-hoz bukik a BKV-vezér?

Az utóbbi húsz évben kizárólag fontos posztokon működő szakember karrierjének új állomásához érkezett. Az „örökös” vezérigazgató neve ugyanis a Mol vezérigazgatói posztjával kapcsolatban is felmerült.

Nokiás doboz, végkielégítés után nyugdíjazás majd ismét foglalkoztatás, kenőpénz-átadás egy óbudai parkolóban – a választások előtti másfél-két év közbeszédét alapvetően meghatározták az említett botrányok. A közvélemény szeme előtt hétről hétre, monoton rendszerességgel robbantak az újabb és újabb leleplezések, de mindig a BKV köréből. A fővárosi közlekedési vállalat az átlag magyar szemében a közpénzek szemérmetlen lenyúlásának a jelképe lett. (Csak halkan jegyezzük meg, hogy az úgynevezett BKV-ügyek hírhedt szereplőinek egyikében sem hozott még jogerős ítéletet a magyar bíróság.)


Élére állt a megtisztulásnak

De miért pont a főváros közlekedési cége vált a választási kampány céltáblájává, holott bennfentesek szerint hasonló jelenségeket tapasztalhattunk volna a nagy állami vállalatok bármelyikénél? Nyugdíj és végkielégítés egyszerre járt a MÁV-nál is, a Volánbusz vezetői olyan kínai gyártmányú járműveket akartak erőnek erejével beszerezni, amelyek európai importőréhez családi kötelékek fűzték őket, a Malév vagyonát közösen dézsmálták az orosz tulajdonosok és magyar politikusok, és a sort a végtelenségig lehetne folytatni.

Ha egy állami cégnél törvénytelenségekre derül fény, elsőként az első számú vezetőt vonják felelősségre. A BKV esetében azonban nem így történt. Kocsis István az élére állt az úgynevezett megtisztulási folyamatnak, feljelentések tucatjait tette az ügyészségen. Bár egyesek igyekeztek rámutatni, hogy amikor felfedte a törvénytelenségeket, már több mint egy éve állt a cég élén, a vezérigazgató minden felelősséget elődeire igyekezett hárítani. Szóbeszédként terjedt, Kocsis megegyezett az akkori ellenzék főerőivel, hogy a leleplezés sorozatért – amely elsöpörte, és máig szinte megsemmisítette a szocialista pártot – cserébe büntetlenséget élvez a BKV-nál, illetve korábban más állami cégeknél elkövetett cselekmények felelőssége alól. A jelen pillanatban eldönthetetlen, hogy ennek a „kegyelmi időszaknak” lett vége most, és ahogy egyes sajtóorgánumok jellemzik a helyzetet, elfogyott a levegő Kocsis körül, vagy elérkezett a pillanat, hogy a rendszerváltás óta állami vezetőként, illetve állami cégek vezérigazgatójaként működő szakembert újabb nagy cég élére helyezzenek.


Vezérigazgató akárhol

No de mit tudhat Kocsis István, ami arra érdemesíti, hogy a Paksi Atomerőműtől a Magyar Villamos Műveken át a BKV-ig milliárdokkal gazdálkodó óriáscégek élére nevezzék ki? Milyen különleges vezetői képességekkel áldotta meg a sors, hogy ha egy munkahelyéről idő előtt el is küldték – Gyurcsány Ferenc tette ezt az MVM-vezér Kocsissal -, akkor hamarosan akadt egy megüresedő vezérigazgatói szék számára a legnagyobb városi közlekedési vállalatnál? A magyarázat roppant egyszerű, csak nyíltan kimondani nehéz. A sajtóban itt-ott szőrmentén megírták Kocsis István szoros baráti kapcsolatát Csányi Sándorral, az OTP vezérigazgatójával. Ennek a kapcsolatnak a nyilvános jelei megmutatkoznak igazgatósági, felügyelő bizottsági tagságokban, de állítólag ennél többről van szó.

A „zuhanyhíradó” szerint Kocsis pályáját a háttérből támogatja a Csányihoz köthető erőcsoport. Ezért élhette túl ÁPV Rt-s vezetőként a Tocsik-botrányt, ezért kerülhetett a BKV-hoz, miközben MVM-vezetőként a gyanú szerint milliárdokat kezelt hűtlenül. Ráadásul a politika is szerephez jutott ebben a karrierben: mint rámutatunk, Kocsis István nagy szolgálatokat tett a jelenlegi kormányerőknek a választási kampányban. Ez fontos tényező, de az is igaz, hogy, mint mondani szokták, a hála nem politikai kategória.


Irány a Mol?

Ennél kiszámíthatóbb támogató a pénzintézeti barát. A BKV-tól talán épp azért távozik olyan sebesen a vezérigazgató, hogy elfoglalhassa a Mol csúcsvezetői posztját. A hivatalosan sehol meg nem erősített spekuláció szerint ugyanis Hernádi Zsolt jelenlegi vezérigazgatónak meggyűlhet a baja a horvát állami INA olajcég megvásárlása miatt. Hernádi a horvát gyanúsítások szerint részese volt annak az ügyletnek, amelyben Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnök állítólag tízmillió euró kenőpénzt fogadott el cserébe azért, hogy a Mol irányítási jogot szerezzen az INA fölött anélkül, hogy a részvények többsége ténylegesen a magyar cég tulajdonába kerülne. A Mol részesedése az INA-ban jelenleg 47,26 százalék, a horvát államé 44,84. A Mol és Sanader is visszautasítja a vádat. Időközben a horvát politikust már meg is vádolták egy osztrák banktól kapott kenőpénz miatt. Ha a szálak mégis elvezetnének Hernádihoz, a vezetőnek valószínűleg távozni kellene a Mol éléről. Ekkor kerülhetne a képbe egy új vezető. A posztra bizonyos körökben Kocsis Istvánt vélik alkalmasnak.

 

Vashegyi András

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.