Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-17 10:22:00

A pálmák miatt veszélyben Indonézia és Malajzia rita fajai

A Greenpeace legyőzte a pálmaolaj-termelőket

Az esőerdőket féltve mind több vállalat fordul szembe pálmaolaj-vállalatokkal. Ennek eredményeképp a világ egyik legnagyobb olajtermelője arra tett ígéretet, hogy megkíméli a fajokban gazdag indonéz esőerdőket.

Franky Wiyava, a világ egyik legjelentősebb pálmaolaj-előállító cége, a Golden Agri-Resources Limited igazgatója bejelentette, hogy a svájci Forest Trusttal közösen egy olyan gazdasági tervet dolgoz ki, amely figyelembe veszi az indonéz esőerdők fennmaradását. A döntés hátterében a The Guardian szerint a Greenpeace és a nagy élelmiszer-feldolgozó vállalatok nyomásgyakorlása áll, ugyanis az óriáscég az alternatív üzemanyagalapként is hasznosított pálmaolaj kinyeréséhez értékes erdőterületeket irtott ki. A kitermelési technológián egyelőre nem változtatnak, de – ígéretük alapján – tevékenységüket a kevésbé értékes területekre korlátozott erdőirtással kívánják biztosítani. A vállalat emellett egyértelművé tette, hogy az értékes, fajokban gazdag erdőket és tőzeges területeket védi és megkíméli.

A döntés azért is érdekes, mert a Greenpeace egy korábbi közleményében kifogásolta, hogy egy másik, papír és pálmaolaj-termelésben érdekelt indonéz cég: a Sinar Mas nem tarja be korábbi ígéretét. Mivel mind nagyobb az igény a pálmaolajra, egyre nagyobb területeken pusztul a trópusi erdő, a dzsungel helyére pálmákat ültetnek, miközben hatalmas mennyiségű szén szabadul fel, ami növeli a klímaváltozás kockázatát.

A pálmaolaj-termelés drámaian felborítja az élővilág egyensúlyát, úgynevezett közönséges fajok elszaporodnak, míg a ritkábbak, mint a szumátrai tigris, félő, hogy eltűnnek. Az erdők tarra vágása, a tőzegmocsarak lecsapolása és kiégetése felel az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának 10 százalékáért. Az Indonéziával szomszédos Malajziában, például az utóbbi öt évben mintegy 350 ezer hektárnyi, kivételes fajgazdagságú tőzegmocsár-erdőt irtottak ki, a pálmaolaj miatt, egyébként ebben a térségben termelik a világ pálmaolajának 85 százalékát.

Az óriáscég döntéséhez bizonyára az is hozzájárult, hogy egyre több élelmiszer feldolgozó nagyvállalat, köztük a Nestlé is határozottan kijelentette, hogy nem fogad el olyan pálmaolajat, amely az értékes erdőterületek irtásával hozható kapcsolatba. Az alapanyagot a margarint előállító vállalatok és a kozmetikai ipar is hasznosítja testápolókban, szappanokban, samponokban, krémekben, és rúzsokban is. Emellett a pálmaolajat a legnagyobb bioüzemanyag-forrásként tartják számon.

Szabó Edit

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.