Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-12-22 08:00:00

Az új IMF-megállapodáshoz rögös út vezet

A forint a világ legrosszabb valutája?

A kormány összeakaszkodott a központi bankkal, az IMF-fel folytatott tárgyalások megszakadtak, a kötvénypiacon is feszültségek mutatkoznak – egyelőre nem zárható ki, hogy további agresszív megszorítások várhatók a következő hónapokban.

Meglehet, hogy hamarosan Magyarország lesz kénytelen a legmagasabb kamatot fizetni az EU-ban. A Magyar Nemzeti Bank most hétfőn 7%-ra emelte a kétheti lejáratú kölcsönök kamatát, és kilátásba helyeztek további emelést is. Ennek előzménye az lehetett – írja a Bloomberg –, hogy az EU és az IMF felfüggesztette a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokat.

„A kormány összeakaszkodott a központi bankkal, az IMF-fel folytatott tárgyalások megszakadtak, a kötvénypiacon is feszültségek mutatkoznak – egyelőre nem zárható ki, hogy további agresszív megszorítások várhatók a következő hónapokban” – írta a Bloombergben egy e-mailben William Jackson, a Capital Economist Ltd. londoni elemzője.

„A Bizottságnak komoly aggodalmai vannak” a központi bank átalakításával kapcsolatban, írta José Barroso, aki egy Orbán Viktornak írt levélben fejezte ki „súlyos aggodalmait".

„Az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások befagyasztása a központi bankot érintő törvényjavaslat miatt csak megerősíti, hogy az új IMF-megállapodáshoz rögös út vezet, ez pedig azt jelenti, hogy a következő hónapokban a forintra még nagyobb nyomás nehezedik” – mondta Gargyán Eszter, a Citigroup Inc. közgazdásza.

Az Unicredit Spa bécsi elemzője, Tóth Gyula viszont feltételezi, hogy ha sikerül megállapodni, a Nemzeti Bank nem feltétlenül kényszerül újabb kamatemelésre. Ha viszont a tárgyalások befulladnak, még egy kamatemelés sem lehet elégséges a negatív gazdasági következmények egyensúlyozására.

 

mi/forrás: Bloomberg

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.